In baza probatoriului administrat în cauză de ofiţerii DGA, s-a dispus reţinerea pentru furt calificat şi dare de mită a mai multor persoane, angajate la sondele de extracţie a produselor petroliere ce aparţineau unor societăţi comerciale din judetele Bacau si Vrancea. Un agent din cadrul Poliţiei municipiului Adjud este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi favorizarea infractorului. Printre învinuiţi se mai numără încă un poliţist, tot de la Adjud, dar şi un angajat al Inspectora-tului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vrancea. Cei doi, alături de alte peste 10 persoane, sunt suspectaţi că fac parte dintr-o grupare care se ocupa cu furtul de produse petroliere. Dintre poliţiştii băcăuani, doi au fost reţinuţi, iar celui de-al treilea i s-a făcut rău, motiv pentru care a fost internat în spital.
După mai multe luni de filaj, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bacau si Vrancea, cu sprijinul colegilor din Inspectoraele de Poliţie ale celor doua judete limitrofe, în baza ordonanţelor de delegare emise de Parchetele de pe lângă Tribunalele Bacau si Vrancea, au efectuat 24 de percheziţii domiciliare in judeţelor Bacau, Vrancea, Bacău şi Galaţi, într-un dosar referitor la furtul de produse petroliere. În timpul percheziţiilor, au fost descoperite opt tone de produse petroliere.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, agenţii de poliţie, deşi ştiau că se fură gazolină, nu au luat măsurile legale faţă de membrii grupării, ba chiar i-au ajutat şi îi informau când în zonă aveau loc verificări. În schimb, poliţiştii pretindeau şi primeau cantităţi din gazolina sustrasă de membrii grupării, combustibilul fiind utilizat în interes propriu. Faţă de poliţistul vrâncean Jan D., anchetatorii băcăuani au dispus începerea urmăririi penale încă din data de 5 aprilie, pentru luare de mită în formă continuată şi favorizarea infractorului.
Anchetatorii din Bacău spun că în martie 2010, gazolina sustrasă era vândută de suspecţi cu aproximativ 1,7 lei/litru, însă din martie 2011, preţul a fost majorat până la 2,5 – 3 lei. S-a reţinut că o parte dintre suspecţi sunt angajaţi la staţiile de extragere şi prelucrare a gazelor de sondă, împrejurări în care sustrăgeau în mod direct gazolină, chiar în timpul programului, activitatea devenind o rutină zilnică. Alţi învinuiţi achiziţionau gazolina sustrasă şi ulterior o vindeau la un preţ mai mare, pentru a obţine profit, iar agenţii de poliţie implicaţi au asigurat, prin pasivitatea lor, protecţia. Oamenii legii au pretins şi au primit de la ceilalţi învinuiţi diferite cantităţi de gazolină, astfel că, de la un anumit moment, între învinuiţii civili şi cei angajaţi ai MAI a apărut un aşa-zis „modus vivendi“. Astfel, infractorii îşi desfăşurau nestingheriţi activităţile ilicite, cu permisiunea şi cointeresarea poliţiştilor.
14 persoane urmarite
Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau a dispus inceperea urmaririi penale fata de 14 persoane, intre care politisti si angajati ai SC Romgaz SA, pentru comiterea infractiunii de furt calificat de produse petroliere in forma continuata. Unii dintre acestia, aflati sub urmarire penala, sunt cercetati si pentru infractiunea de dare de mita. Procurorii au dispus urmarirea penala si pentru agentii de politie V.S.C, B.D.I., D.J. si O.G., din cadrul IJP Vrancea, acestia fiind cercetati pentru infractiunea de luare de mita in forma continuata si cea de favorizarea infractorului. “In vederea inceperii urmaririi penale in cauza s-a retinut ca, in localitatile Podu Turcului, Gaiceana, Motoseni, Glavanesti si altele din judetul Bacau, precum si in localitatea Lespezi (comuna Homocea) din judetul Vrancea, se afla statii de extragere si transport a gazelor naturale operate de SNGN Romgaz SA si SC Petrom SA. Gazolina era sustrasa si traficata de catre invinuiti, activitate amplificata pe fondul crizei economice si a scumpirii carburantilor clasici, in special a benzinei”, a declarat prim – procuror Felix Banila, din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Bacau.
Perchezitii domiciliare
Procurorii Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Bacau, impreuna cu cei ai Serviciului Judetean de Informatii si Protectie Interna Bacau, precum si cu colegii lor din cadrul acelorasi structuri din jude]ul Vrancea, au administrat probatorii in scopul documentarii activitatii grupului de infractori. Politistii si procurorii au efectuat 17 perchezitii domiciliare in judetul Bacau si 24 de perchezitii in judetul Vrancea, acestea fiind facute si cu sprijinul jandarmilor, iar in urma descinderilor dispuse cu autorizarea Tribunalului Bacau au fost ridicate 4 tone de gazolina. “S-a dispus inceperea urmaririi penale fata de 16 persoane, iar în urma audierilor efectuate, opt dintre invinuiti au fost retinuti pentru 24 de ore, trei dintre acestia fiind politisti. Nu s-a luat masura retinerii unuia dintre subofiterii de politie invinuiti intrucit acesta a acuzat o problema grava de sanatate in cursul audierilor si se afla internat intr-o unitate spitaliceasca”, a spus procurorul Banila. Fata de cei opt invinuiti s-a formulat propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile, acestia urmind sa fie prezentati Tribunalului Bacau.
Politisti bacauani pusi sub invinuire
Au fost pusi sub invinuire patru agenti de politie cercetati in aceasta cauza, doi politisti bacauani fiind fost retinuti, lor alaturinduli-se si un politist vrancean. Seful de post si adjunctul sau de la Politia comunei Gaiceana, agentii de politie B.D. si V.S., sunt cercetati pentru luare de mita si favorizarea infractorului, fiind retinuti pentru 24 de ore. Cel de-al treilea politist bacauan, agentul de politie O.G., din cadrul Biroului de Politie Podu Turcului, este invinuit in acelasi dosar pentru comiterea infractiunilor de luare de mita, favorizarea infractorului si furt calificat, fiind retinut la rindul sau pentru 24 de ore. Politistul vrincean D.J. lucra la Politia municipiului Adjud si este cercetat pentru luare de mita si favorizarea infractorului.