Ministrul Muncii ”se gândeşte la demisie” pentru un posibil conflict de interese cu o miză de 500.000 de euro

foto mediafax.ro

Ministrul Ioan Botiş s-ar afla în conflict de interese întrucât o organizaţie neguvernamentală care utilizează fonduri europene are sediul la domiciliului ministrului. Botiş a anunţat că ar putea să îşi dea demisia dacă se dovedeşte că este într-adevăr într-o astfel de situaţie. Este vorba despre Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, unde activează în calitate de consilier chiar soţia ministrului. Sediul curent al ONG-ului este pe strada Cloşca nr.3 din Bistriţa, adresa la care locuieşte Ioan Botiş. „Nu sunt în această asociaţie. Nu am nicio calitate. Asociaţia are un sediu pe strada Industriei şi până îşi termină sediul au un sediu la mine, dar nu în baza unui contract. Stau acolo temporar. Nu sunt asociat, nu sunt membru”, a ministrul Botiş.
Fonduri europene de peste 2 milioane de lei

Asociaţia are la dispoziţie 2,13 milioane de lei (21 de miliarde de lei vechi) din care 1,9 milioane de lei fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, 187.700 de lei bani de la bugetul naţional (circa 2 miliarde de lei vechi). Contribuţia beneficiarului este de 44.000 de lei.
„Soţia primeşte bani în calitate de consilier pe acel proiect cu finanţare europeană. Nu este beneficiar direct”, a explicat Ioan Botiş. Ministrul Muncii a spus că nu exclude să demisioneze dacă se va dovedi a exista vreo problemă de moralitate: „Dacă va fi considerată o problemă, aceasta va fi soluţia. Lăsaţi-mi timp de gândire şi vă voi da un răspuns”, a spus Botiş. Deocamdată, ministrul consideră că în această situaţie nu există niciun fel de conflict de interese.

Ce este conflictul de interese

Este o reglementare legală prin care se cere respectarea unei etici profesionale minime. Definiţia dată de orice dicţionar juridic arată în felul următor: o situaţie în care o persoană sau o organizaţie are interese particulare sau personale suficient de puternice încât să influenţeze exercitarea obiectivă a funcţiei sau rolului său oficial; un conflict de interese există chiar dacă nu rezultă din acesta în mod direct un act negativ, impropriu sau incorect; este de ajuns să dea aparenţa de incorectitudine şi să submineze încrederea în persoana sau organizaţia aflată în această postură.

 

 

Adauga un comentariu

*