Recomandari ale DSVSA Bacau

DSVSA Bacau recomanda consumatorilor sa achizitioneze produse alimentare numai din unitati autorizate sanitar veterinar. Consumatorii nu trebuie sa cumpere din unitatile de comercializare produse care nu sunt etichetate sau care prezinta semne de alterare. In cazul in care cetatenii vor cumpara produse din spatii improvizate sau din „sistemul stradal”, se expun riscului imbolnavirii.

DSVSA Bacau recomanda consumatorilor sa respecte masurile pentru preventia toxiinfectiilor alimentare. Aceasta trebuie sa inceapa inca din momentul cumpararii produselor. Aveti grija de unde va faceti cumparaturile. Cumparand produse perisabile de la vanzatorii ambulanti din piete neorganizate sau de pe marginea drumului riscati sa va contaminati. Verificati atent valabilitatea produselor si modul de depozitare, mai ales cand este vorba de oua, lactate, carne. Este importanta prepararea corespunzatoare a alimentelor, la temperaturi suficient de mari pentru a distruge microorganismele care le-ar putea coloniza. Produsele perisabile trebuie depozitate corespunzator, refrigerate la temperatura indicata pe eticheta, in conditii optime. Asemenea produse sunt ouale, carnea, pestele, laptele si lactatele. Suprafetele destinate prepararii alimentelor trebuie pastrate in conditii de maxima igiena. Nu este indicata pastrarea alimentelor pentru mai mult de doua ore la temperaturi mai mari de 32 grade Celsius. Inaintea manevrarii produselor alimentare este necesara spalarea mainilor. Fructele si legumele trebuie spalate atent inainte de a fi consumate. Ptastrati curatenia, spalati frecvent mainile si suprafetele. Spalati-va mainile cu apa calda si sapun timp de 20 de secunde inainte si dupa manevrarea alimentelor si dupa ce folositi toaleta, schimbati scutecele sau atingeti animalele. Spalati ustensilele, tocatoarele, farfuriile si blatul de bucatarie cu apa fierbinte si sapun dupa prepararea fiecarui aliment si inainte de a incepe prepararea urmatorului. Luati in considerare folosirea prosoapelor de hartie pentru curatarea suprafetelor din bucatarie. Daca folositi prosoape textile, spalati-le frecvent cu apa fierbinte.
Sepparati alimentele, evitati contaminarea incrucisata. Separati carnea cruda si fructele de mare de alte alimente in cosul de cumparaturi de la supermarket si in frigider. Daca este posibil, folositi un tocator pentru produsele proaspete si altul pentru carne si fructe de mare. Spalati intotdeauna tocatoarele, farfuriile, blatul si ustensilele cu apa calda si detergent dupa ce intra in contact cu carnea cruda sau cu fructele de mare etc. Nu puneti niciodata mancare gatita pe o farfurie pe care ati tinut inainte carne cruda sau alte produse nepreparate. Gatiti in siguranta, gatiti la temperaturi sigure. Folositi un termometru alimentar curat cand masurati temperatura interna a carnii, a mancarii gatite si a altor alimente pentru a va asigura ca au atins temperatura minima interna de siguranta. Friptura, gratarul si coastele de vita, miel sau vitel la 62 °C; orice fel de carne de porc la 71 °C; alimentele pe baza de vita, vitel sau miel la 71 °C; felurile de mancare ce contin oua, la 71 °C; orice carne de pui trebuie preparata la temperatura interna minima de siguranta de 74 °C; carnea de pui umpluta nu este recomandata. Gatiti separat umplutura la 74 °C, resturile la 74 °C. Pestele ar trebui pregatit la 63 °C, temperatura masurata cu un termometru pentru alimente. Sosurile si supele trebuie aduse la temperatura de fierbere atunci cand sunt reincalzite. Reincalziti celelalte resturi cu grija la cel putin 74 °C. Conservati la rece.Refrigerati prompt.
Pastrati alimetele in conditii de siguranta acasa, refrigerandu-le prompt si corect. Refrigerati sau congelati alimentele perisabile, mancarurile gatite si resturile timp de 2 ore (o ora daca temperatura este de peste 32 °C). In congelator ar trebui sa fie cel mult -17 °C, iar in frigider ar trebui sa fie cel mult 4 °C. Dezghetati alimentele in frigider in apa rece sau in cuptorul cu microunde. Alimentele nu ar trebui dezghetate la temperatura camerei. Alimentele dezghetate in cuptorul cu microunde sau in apa rece trebuie gatite la temperatura interna minima de siguranta inainte de refrigerare. Marinati alimentele in frigider. Impartiti cantitatile mari de resturi in recipiente mici pentru a se raci rapid in frigider. Nu aglomerati frigiderul. Aerul rece trebuie sa circule pentru a pastra alimentele in siguranta. In cazul in care constata nereguli care ar putea pune in pericol sanatatea publica, consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 – DSVSA Bacau. Cu ocazia sarbatorilor pascale colectivul DSVSA Bacau ureaza tuturor colaboratorilor

Paste fericit alaturi de cei dragi!

Adauga un comentariu

*