Oua de Pasti Vopsite Natural
Timp de preparare: 30 minute (cojile de ceapa se pun la inmuiat cu 12 ore inainte) .
Ingrediente: cojile de la 1 kg de ceapa rosie, 5-6 lingurite de cafea, 1 sfecla rosie, oua, apa, 3 linguri otet.
Preparare: Puteti vopsi ouale de Pasti in diferite nuante de rosu folosind coji de ceapa rosie. Curatati ceapa cu o seara inainte, puneti cojile in apa si le lasati la inmuiat 12 ore, acoperite. A doua zi fierbeti ouale pentru Pasti 10-15 minute impreuna cu cojile de ceapa si 1 lingura de otet pentru a fixa culoarea, dupa care le mai lasati in lichid pana cand obtineti nuanta dorita.Pentru a vopsi ouale de Pasti in nuante catifelate de ciocolata, folositi …cafea. Fierbeti cafeaua intr-un vas suficient de mare ca sa nu dea in foc si apoi adaugati ouale si le fierbeti 10-15 minute. Le mai lasati in cafea pana obtineti nuanta dorita. Nu uitati nici de lingura de otet-obligatorie ca sa fixeze culoarea.Rosul inchis il obtineti pentru vopsirea oualor de Pasti cu sfecla rosie. Tocati sfecla si o fierbeti 15 minute in jumatate de litru de apa. Adaugati ouale si le fierbeti 1-15 minute, impreuna cu lingura de otet. Le mai lasati in lichid pana ajung la culoarea pe care o doriti.Sfatul bucatarului: folositi o lingura de lemn ca sa scoateti ouale, deoarece lingura de metal poate lasa urme pe acestea.Apoi ungeti ouale de Pasti cu ulei pentru a le da stralucire si a pune in valoare culorile. Ouale de Pasti vopsite astfel au culori placute si va veti bucura sa stiti ca ati folosit numai ingrediente naturale.
——————————————————————————————————————————————————
Bors de Miel
Timp de preparare: 1 ora si jumatate.
Ingrediente: 1 kg de oase de miel, 1 legatura de ceapa verde, 1 ceapa alba, 3-4 cartofi, 1-2 morcovi, 1 legatura de stevie, 1 legatura de loboda,3 rosii mai moi, 200 ml de suc de rosii, 1 litru de bors, 1 legatura de leustean, sare.
Preparare: Mai intai se fierbe carnea cam 45-50 de minute sau pana cand se inmoaie.Adaugati legumele tocate marunt in urmatoarea ordine: ceapa, morcovul, cartofii, rosiile, stevia si loboda.
Cand si legumele sunt fierte, adaugati sucul de rosii, borsul fiert inainte si o lingurita de sare (sau dupa gust). Dupa ce adaugati borsul, mai lasati sa dea intr-un fiert si luati de pe foc. Abia acum puteti pune si leusteanul tocat marunt (sau il puteti pune direct in farfurie, daca preferati).
——————————————————————————————————————————————————
Pasca cu branza de vaci
Ingrediente:
• 1 kg faina, 2 oua intregi, 2 galbenusuri, 1/2 l lapte, 50 g drojdie, 150 g unt (sau untdelemn),
• 200 g zahar tos, vanilie, coaja de lamaie, sare.
• Umplutura: 1 kg branza de vaci, 4 oua, 2 linguri de gris fiert, 200-300 g zahar pudra, 100 g stafide,
• 1 praf zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, sare.
Modul de preparare al retetei:
Faina si celelalte ingrediente se aduc in bucatarie cu o zi inainte de a se prepara cozonacul pentru a avea aceeasi temperatura. Drojdia impreuna cu o lingura de zahar se dizolva intr-o ceasca cu putin lapte caldut. Se adauga doua linguri cu varf de faina si se bate bine amestecul cu o lingura de lemn. Se lasa sa dospeasca aproximativ 30 minute, dupa care se pune peste faina, adaugand apoi pe rand cele doua oua intregi, galbenusurile, zaharul dizolvat in laptele caldut, sarea necesara, vanilia si coaja rasa de lamaie. Aluatul trebuie sa fie potrivit de moale. Se incepe framantatul adaugand cate putin unt (untdelemn) pana ce aluatul este gata; se considera ca aluatul este suficient de framantat, atunci cand se ridica la suprafata sa mici basicute si cand se desprinde cu usurinta atat de pe maini cat si de pe vasul in care se framanta. Vasul se acopera cu un servet curat si cu o patura usoara si se lasa la dospit intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer, timp de 3-4 ore. Intr-o forma rotunda, cu peretii mai putin inalti, unsa cu putin unt sau untura si presarata cu faina, se pune o foaie din aluat de cozonac, groasa de 2 cm. Din aceeasi coca se impleteste un sul de grosimea degetului care se asaza de jur imprejurul formei. Deasupra se intinde umplutura formata din branza de vaci amestecata cu grisul fiert, zaharul, ouale si mirodeniile. Peste umplutura se pun alte doua suluri din aluat, sub forma de grilaj. Se lasa la loc caldut sa creasca 20-30 minute. Se coace la foc potrivit. Se lasa sa se raceasca in forma, din care apoi se scoate cu multa grija.
——————————————————————————————————————————————————
Drob de miel
Ingrediente:
• organele de miel: ficatul, splina, rinichii, inima, plamanii
• 2-3 legaturi ceapa verde
• 1-2 legaturi de usturoi verde
• 2 legaturi patrunjel verde
• 1 legatura de marar
• 4 oua
• 4 linguri ulei
• prapur de miel
• 20 g unt
• pesmet, sare, piper
• optional: 500 g ficat de pui sau pipote de pui
• optional: 2-3 oua fierte tari
Modul de preparare al retetei:
Se spala bine organele in apa rece. Se taie in bucati de 3 cm latime, se curata de cheaguri de sange si pielite si se lasa 15 minute in apa cu otet (3 parti apa la o parte otet) cat se le acopere, pentru a scoate mirosurile neplacute. Se pun apoi la fiert in apa rece. Daca se doreste, pe langa organele de miel se mai pot pune la drobul de miel si 500 g ficat si pipote de pui. Acestea se curata in apa rece si se pun la fiert o data cu organele de miel. Se fierb 30 de minute, apoi se racesc si se dau prin masina de tocat.
Intre timp se pregateste verdeata. Reteta de drob de miel se prepara in mod traditional de Pasti, si fiind pregatita primavara se foloseste cat mai multa verdeata proaspata. Se curata si se spala ceapa verde si usturoiul, se toaca si se caleste in ulei. Peste ceapa si usturoiul calit se pune pasta de organe, patrunjelul si mararul tocat, ouale crude, sare si piper dupa gust si se amesteca. Compozitia de drob de miel trebuie sa arate ca o pasta inchegata, daca este inca sfaramicioasa se mai adauga ou. In mod traditional drobul de miel se coace in prapur de miel. In acest caz prapurul se spala bine si se pune in tava, lasand marginile in afara. Se adauga compozitia de drob de miel, se pot pune in aceasta si cateva oua fierte tari, intregi, apoi se acopera cu prapurul. Daca nu folosim prapurul, se unge tava cu unt si se presara cu pesmet, apoi se adauga compozitia de drob de miel ca mai sus. Tava se da la cuptor aproximativ 1 ora, pana cand drob-ul de miel prinde o crusta frumoasa, aurie.
——————————————————————————————————————————————————
Pastrama de oaie la tava
Ingrediente:
• 1 kg pastrama de oaie
• 1-2 pahare vin rosu
• 1/4 pahar ulei
• condimente pentru oaie, piper, 1/2 lingurita chimen
Modul de preparare a retetei:
Pastrama de oaie bine patrunsa de saramura se taie in bucati mai mici (daca este necesar), se pune intr-o cratita. Peste pastrama de oaie se toarna vinul, uleiul, se condimenteaza. Se acopera cratita cu capac sau folie si se baga in cuptorul incins. Dupa aprox. 40 minute se scoate cratita, se intoarce pastrama de oaie in sos si se baga din nou la cuptor, de data aceasta fara capac (sau cu capacul dat partial la o parte, daca aveti un cuptor care arde mancarea), pentru a se rumeni. Intre timp se pregateste o mamaliga vartoasa, cu care sa serviti pastrama de oaie gatita la tava.