Ceapa trateaza raceala, kiwi, ciresele si broccoli protejeaza inima, fasolea combate obezitatea, morcovii si spanacul mentin vederea sanatoasa. Toate tin cancerul la distanta. Kiwi si broccoli tin bolile de inima la distanta, ciresele previn guta, fasolea combate cancerul de colon si aduce buna-dis pozitie. Ceapa trateaza raceala, morcovii protejeaza ochii si spanacul tine creierul in priza. Specialistul in nutritie Gheorghe Mencinicopschi vorbeste despre proprietatile terapeutice ale alimentelor.
Kiwi: Fructul are de doua ori mai multa vitamina C decat portocalele, mai multe fibre decat ma rul si „bate” bananele la potasiu. Fitonutrientii din kiwi protejeaza impotriva bolilor de inima, cancerului si infectiilor res piratorii. Kiwi „subtiaza” san gele in mod natural si previne blocarea vaselor, exact ca aspirina, dar fara efecte adverse.
Cirese: Studiile au demonstrat ca acidul elagic si quercetina, doua substante din cirese, inhiba evolutia tumorilor si chiar distrug celule canceroase. Antocianina, o alta „substanta-minune”, reduce inflamatia si scade riscul de guta, boli de inima si chiar cancer de colon, spun cercetatorii. Chiar si congelate, isi pastreaza toti nutrientii.
Fasolea previne cancerul la san si diabetul
Fasolea scade colesterolul „rau”, regleaza glicemia si ajuta digestia. „Fasolea contine toti nutrientii din carne, cereale integrale si fructe, adica proteine, fibre, antioxidanti. Contine magneziu, potasiu, vitaminele B1, B2 si K, care mentin sanatatea inimii”, adauga specialistul. Femeile care consuma cel putin doua portii de fasole pe saptamana au un risc cu 24% mai mic de a face cancer la san, spun cercetatorii de la „Harvard School of Public Health”. Alte studii au aratat ca fasolea reduce riscul de diabet, hipertensiune si cancer de colon. Contine triptofan, care taie pofta de mancare, regleaza somnul si aduce bunadispozitie. Ceapa contine enzime care lupta impotriva cancerului de prostata, esofagian si stomacal. „Ceapa contine sulfiti, care scad colesterolul, si peptide, care cresc rezistenta oaselor”, explica Mencinicopsch.Fiindca „musteste” de vitamina C, trateaza natural racelile si gripa. Pentru a beneficia de proprietatile terapeutice ale acesteia, medicii recomanda una pe zi. Cruda sau sotata isi pastreaza cel mai bine proprietatile.Morcovii sunt o sursa excelenta de antioxidanti, acestia fiind asociati cu un risc scazut de cancer de vezica urinara, cancer de prostata, cervical, colorectal si esofagian. „Stimuleaza sistemul imunitar si mentin ochii sanatosi”, conchide specialistul.