In 6 mai 2010, Traian Basescu anunta masurile de austeritate, dar isi exprima si dorinta ca in anul 2011, acesta in care suntem acum, salariile sa poata reveni la nivelul initial.
Dupa un an de la respectivul anunt, Romania continua sa se afle in coada clasamentului privind salariile si pensiile din Uniunea Europeana. Dar acum suntem si datori la FMI. „In ceea ce priveste principalele axe pe care Guvernul si delegatia Fondului vor discuta in continuare vi le pot prezenta si mi le asum si eu ca solutii, alaturi de Guvern. In primul rand este vorba de reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din Romania, cu 25%, (…) fiind prevazuta si o reducere a pensiilor cu 15%”, declara Traian Basescu.
6 mai 2010 – Basescu : Un an de austeritate si o sa traiti mai bine !
Presedintele Romaniei anunta pe 6 mai 2010 masuri fara precedent: Guvernul va taia salariile din sectorul bugetar si pensiile. Anuntul a fost facut de Traian Basescu, la finalul unei discutii cu reprezentantii FMI, desfasurate la Palatul Cotroceni. „Azi, 6 mai, m-am intalnit cu FMI, legat de solutia pe care Romania urmeaza sa o adopte pentru a face crizei si pentru a limita riscul creerii unor situatii extrem de dificile. Am sesizat ca se atribuie solutii unor anumite institutii: FMI, UE sau altele. Vreau sa stiti ca de la bun inceput ca echipa de evaluare condusa de FMI si Guvernul au avut in atentie doua variante: una era cea a neincrederii, insemna cresterea TVA de la 19 la 24%, cresterea cotei unice de la 16% la 20% si reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 20% pentru a ne incadra in cheltuielile bugetare. A doua varianta era cea a increderii: in care Guvernul sa-si continue programele de restructurare masiva a cheltuielilor. Niciuna nu poate fi atribuita cuiva sau altcuiva”, a declarapresedintele Basescu, la Cotroceni. Solutii de austeritate anuntate de Traian Basescu:-reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din Romania cu 25,%- o scadere a pensiilor cu 15%- se vor reduce subventiile- ajutorul de somaj se va reduce cu 15%- toate salariile vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie
SALARIU MEDIU ROMANIA – UE 2011:
LUXEMBURG – 3.877 euro
GERMANIA – 3.661 euro
ITALIA – 2.182 euro
SPANIA – 1.900 euro
UNGARIA – 701 euro
POLONIA – 650 euro
ROMANIA – 347 euro
BULGARIA – 342 euroPENSIA MEDIE ROMANIA – UE:
LUXEMBURG – 3.000 euro
GRECIA – 1.600 euro
FRANTA – 1.108 euro
SPANIA – 877 euro
UNGARIA – 332 euro
ROMANIA – 182 euro
BULGARA – 145 euroSursa: Eurostat
BNR a majorat prognoza de inflatie la 5,1%, de la 3,4%
Banca Nationala a Romaniei a majorat prognoza de inflatie pentru acest an, la 5,1% fata de 3,6%, cat fusese stabilita in februarie. Mugur Isarescu a anuntat si o crestere a inflatiei prognozate pentru anul 2012, de la 3,2% la 3,6%. Inflata a crescut din cauza preturilor mari la alimente si carburanti.
Viorel Hrebenciuc, deputat: “Actuala putere a taiat salariile bugetarilor, a recalculat si a poi a inghetat pensiile, promitand romanilor o viata mai buna.La un an de la aceste masuri profund incorecte, realitatea economica si sociala romaneasca este dramatica: preturile au crescut intr-un ritm galopant, somajul a crescut, nivelul de trai a scazut foarte mult, milioane de romani traiesc la pragul si sub pragul saraciei.”
Gabriel Vlase, deputat: “Un an nu doar de criza si austeritate, ci un an de masuri care au lovit numai in cetatenii de rand. Desi au fost trimisi zeci de mii de bugetari in somaj, au fost taiate drastic veniturile populatiei, economia Romaniei nu isi revine. De ce? Pentru ca banii nu au mers in economie, ci in buzunarele clientelei politice. Cheltuielile cu bunurile si serviciile, adica autoturisme, telefoane, cladiri de birouri etc. au crescut cu 30% din martie 2010 pana in martie 2011. Tot costul crizei economice si toata incompetenta guvernului au fost puse pe spatele populatiei, in timp ce clientela portocalie a fost protejata.”
Elena Mitrea, senator :”Nu numai ca masurile de austeritate impuse cu forta de actualul regim de guvernare nu au avut efecte positive, dar consider ca este mult mai greu ca inainte. Oamenii si-au pierdut speranta. Activand in Comisia pentru munca, familie si protectie sociala am luat act de toate nenorocirile de masuri impuse de Guvern impotriva cetatenilor. In schimb, Romania continua sa fie codasa la atragerea de fonduri europene, iar lucrurile nu se vor schimba cat timp guvernul Boc va fi in fruntea tarii.Tot mai multi oficiali de la Bruxelles atrag atentia ca oportunitatea cheltuirii fondurilor alocate pentru perioada 2007-2013 este pierduta”.
Dorian Pocovnicu, consilier judetean : “Nu-mi amintesc de ceva bun petrecut in plan administrative politic in dreptul actualei guvernari. Poate doar anuntul premierului cum ca s-a sfarsit criza. Numai ca sfarsitul era anuntat pentru 1 aprilie si s-a dovedit ca a fost doar o pacaleala. Cert este ca in ultimii ani consumul a scazut foarte mult. Oamenii nu mai au bani; cumpara mai putin si de mai proasta calitate.Reprezentanti ai patrona¬telor din industria alimentara sunt de parere ca, de fapt, consumul a fost redirectionat catre „piata neagra”. Acest lucru se intampla din cazta fiscalitatii si a preturilor in continua crestere.
Cosmin Necula, presedinte TSD: “ Un an cu cele mai dureroase masuri pentru romani, la finalul caruia constatam ca lucrurile merg din prost in mai prost. Nicimacar iluzia ca mane ar putea fi mai bine nu mai exista. In acest context este o singura speranta de schimbare in bine: tot PDL-ul sa plece acolo unde ii este locul, la cosul de gunoi al istoriei, toata mafia portocalie sa plateasca in justitie tot ce a furat si a delapidat de la aceasta tara amarata. Numai asa sI cu multa munca, cu speranta, Romania mai poate fi redata romanilor.”
Ionel Floroiu, consilier local: “Din pacate, la un an de la aceste masuri de austeritate constatam ca totul s-a dovedit a fi doar jecmanirea populatiei si a agentilor economici, umilirea pensionarilor, a bugetarilor, a tot ce insemna oameni cu bun simt. Astazi puterea de cumparare a scazut enorm, nivelul de trai – la fel, increderea populatiei in mai bine a disparut.”
Dan Stoica, manger SJU: “O sa ma refer la ce inseamna masurile de austeritate pentru salariatii spitalului: dupa un an in care au “beneficiat” de reducerea de 25 la suta, continua sa plateasca mai departe 10 miliarde de lei vechi din propriile venituri in nummele “masurilor austere” ale guvernantilor. Pe de alta parte, prin contractul cu CJAS, suntem nevoiti sa reducem un buget minim de functionare de 70-80 miliarde lei vechi la sub 50 de miliarde. Asta inseamna servicii medicale tot mai precare, mai bine de 1000 de cazuri de pacienti care nu vor mai putea beneficia de spitalizare. Iar ceea ce se intampla acum prin reorganizarea sistemului spitalicesc e strigator la cer. Niciodata nu au mai fost sacrificati lucratorii din sitemul sanitar si pacientii cum se intampla acum”.