Zilierii fara…zile!
Aberatia guvernamentala legiferata, marca Boc, “Legea zilierilor”, ar trebui, in conceptia acestui prim ministru sa “ajute” angajarea necajitilor ce presteaza cu ziua, insa are si obligatii care vor ajunge, in final, sa dovedeasca imposibilitatea aplicarii prevederilor. Modificarile aduse Codului Muncii au, din cate se poate constata, o singura tinta, descurajarea fortei de munca si a angajatilor deopotriva. Este adevarat ca unele prevederi satisfac interesele angajatorilor, insa in egala masura, multe modificari nu le sunt favorabile, dimpotriva, rigidizeaza si mai mult relatia de munca. In plus, o mare parte vor pune mari probleme angajatorilor, in practicea.
Vor disparea zilierii?
Legai zilierilora ajuns si la sate. Aici, in mediul ruyral, se gasesc cei mai multi zilieri. Foarte multa lume se intreaba daca era nevoie de o asemenea povara pentru niste oameni care gasesc doar ocazional de lucru. Oameni pentru care traiul si asa este greu si care, poate, la sfarsitul zilei, ajung istoviti la casele lor doar cu o paine si cateva merinde pentru copilasii care nu stiu cine-i ala Boc si habar n-au de impozite noi. Unii dintre tarani nici n-au auzit de aceasta lege. Fiind prinsi cu treburile prin vie sau prin gradini, nu mai au timp de televizor sau de stiri. Altii nu vor sa recunoasca parca, cuprinsi de teama ca s-ar putea intampla ceva rau daca ar spune ca au avut nevoie sa ia oameni la munca cu ziua ca sa-si termine mai degraba muncile agricole. Cert este ca noua lege nu este binevenita pentru beneficiarii lucrarilor efectuate de zilieri. Ei se tem ca, daca trebuie sa le opreasca acestora din suma zilnica cuvenita impozitul de 16 la suta, pretul unei zile de munca ar putea creste in timp ce zilierii considera ca vor munci degeaba, platind impozit si fara sa se aleaga cu vreo pensie. Ei o considera o noua escrocherie a celor din Parlament. Taranului care, pe ziu ce trece, ii e tot mai greu. “De cand ma stiu nu am vazut si nici nu am auzit de atatea impozite si atata scumpete. Am ajuns sa vina si sa ne pazeasca si daca ne vad ca luam o paine sunt in stare sa ne-o ia din mana”, spoune un taran din Gioseni. “Astia mai au un pic si ne iau gatul. Sa-i impoziteze pe cei care au tractoare nu pe cei care trudesc cu palmele pentru un banut“, spune altul. Cu alte cuvinte, lastarii in livada se tasie cu 16 la suta impozit!
Evidenta separata, control, birocratie, hartogaraie!
Nici Intreprinderile Mici si Mijlocii nu sunt incantate de Codul de Munca al Guvernului Boc. Acestea considera ca Guvernul a uitat de microintreprinderile cu maxim noua angajati si le baga intr-o lupta de Sisif printre hartii si plati la stat.. Nici legea zilierilor nu este pe placul angajatorilor si asta pentru ca ii pune sa completeze registre cu persoanele angajate cate o zi, registre pe care le pot achizitiona doar contra cost de la Imprimeria Nationala. Angajatorul trebuie sa procure registrele, sa le plateasca si ramane cu ele pe stoc. Piata muncii este descurajata pentru ca din suma platita unui zilier se scade impozitul de 16 la suta. Zilierul nu vrea suma diminuata, rezulta ca aceasta forta de munca temporara trebuie scumpita cu 16la suta. Din cei 50 de lei pe care i-ar putea obtine un zilier pentru o zi de munca, angajatorul va opri 16 la suta, adica 8 lei, pe care ii va duce la stat pana la data de 5 ale lunii pentru luna anterioara. Zilierul va vrea tot 50 de lei pentru ziua sa de munca si, deci, cei 8 lei vor fi platiti tot de angajator. Evidenta separata, control, birocratie, hartogaraie, cam asta-i Legea zilierilor conceputa dee Boc.
Sanctionati de ITM!
Cei de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) spun ca e lege si trebuie respectata! Mai mult, “prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract de munca reprezinta o incalcare a legii si se sanctioneaza“. Conform noului Cod al Muncii, un presupus angajat care este prins de inspectorii ITM este sanctionat cu amenda de la 500 la 1.000 de lei. Guvernul a uitat ca incheierea contractului de munca sta doar in puterea angajatorului si nu a angajatului si astfel a hotarat sa-l amendeze tocmai pe cel care nu are de unde si nici nu cunoaste noile prevederi legale. Exista o explicatie totusi, aceea ca necunoasterea legii nu te absolva de sanctiuni. Asadar, cei care sunt prinsi muncind fara forme legale vor fi sanctionati pentru ca au acceptat sa presteze munca fara a avea incheiat un contract de munca. De asemenea, sanctiuni vor primi si cei care au la munca zilieri fara a fi trecuti in registrul special, cumparat de la Imprimerie. Conform legii, remuneratia pentru zilieri nu trebuie sa fie mai mare de 10 lei/ora, dar nici mai mica de 2 lei/ora. In cazul in care prietenii sau rudele vor fi gasite la munca si nu sunt trecute in registru, inspectorii ITM ii vor amenda. Si aici exista o solutie, pe cat de practica, pe atat de amuzanta. Cei care vor sa-si ajute prietenii sau rudele pot sa-si faca contract de voluntariat. Activitatea desfasurata de zilieri nu confera acestora calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Totodata, pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributii sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar.
Noul Cod al Muncii , o aberatie a Guvernului Boc
Un istoric al felului in care a inceput dezbaterea pe noul Cod al Muncii ne arata ca propunerile initiale, care s-au pastrat si in documentele Guvernului cu foarte mici modificari, au venit din partea unei asociatii patronale care se numeste Consiliul Investitorilor Straini (CIS), o organizatie care reuneste peste 100 din cele mai puternice companii. Noul Cod al Muncii a fost preluat aproape integral din propunerile CIS, astfel ca pentru muncitorii de rand nu vor fi avantaje ci, mai degraba, dezavantaje. Si micii intreprinzatori vor afla ca noul Cod nu este pentru ei, ci pentru „rechinii“ cei mari. Pe termen mediu si lung, Codul Muncii va afecta serios piata muncii mai ales in patura de jos. Tinerii care vor incepe sa lucreze acum vor ramane captivi in joaca de-a contractele pe perioada determinata, somerii la fel, iar sindicalistii vor fi foarte putin protejati de patron, patronul se poate juca de pe o zi pe alta cu lista de sarcini, exigente fata de angajat si toate celelalte. Muncitorii din privat sunt de trei feluri, muncitorii la negru, multi dupa toate statisticile, muncitorii la seminegru, adica pe cartea de munca ceva si inca ceva in alte modalitati si muncitorii cu toti banii pe cartea de munca. Un angajat la privat cu toate formele in regula si cu un salariu bun este o exceptie din pacate, in prezent. Mai mult, modul in care a fost adoptat Codul Muncii, printr-un exercitiu politic de tip asumare, ridica serioase semne de intrebare cu privire la sustenabilitatea documentului pe viitor. Odata cu noul Cod a fost scoasa la rampa si legea zilierilor, o insiruire de cuvinte „metalice“ care obliga angajatul si angajatorul la birocratie, plati catre stat si in final renuntarea la lege. Au aparut si normele de aplicare ale Legii 52/2011 pentru exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. Legal vorbind, cel care angajeaza oameni cu ziua la munca va trebui sa-i inscrie in registrul de evidenta si sa le opreasca 16 la suta din bani, pe care ii va da la stat. Este clar ca zilierul nu va accepta sa primeasca mai putini bani si astfel, impozitarea de 16 la suta va deveni o scumpire a fortei de munca la angajator.