Soarta societatilor de stat cu pierderi e marul discordiei in relatiile cu FMI. In viitor, regiile de stat vor raporta direct Ministerului de Finante.
Autoritatile romane si FMI au convenit termenii scrisorii de intentie la noul acord de tip preventiv care se va derula in perioada 2011 – 2013. La finele saptamanii trecute Guvernul si delegatia FMI au ajuns la un acord privind actiunile asumate de Romania prin scrisoarea de intentie. Soarta societatilor de stat care inregistreaza pierderi a fost principala cauza pentru care discutiile cu FMI au fost ingreunate. Lista Fondului contine aproximativ 20 de companii de stat din care cea mai mare parte a acestora inregistreaza pierderi si obligatii neachitate la bugetele statului. Potrivit surselor participante la discutii, FMI ar fi cerut oficialilor romani masuri radicale in privinta acestor companii, insa acestia nu ar vrea sa privatizeze mai nimic.
Societatile in cauza vor scoate la vanzare pachete minoritare de actiuni, astfel incat statul sa ramana actionar majoritar, iar companiile vor obtine capitalurile necesare modernizarii. Intr-o interventie publica dupa incheierea discutiilor, presedintele Traian Basescu a atacat managerii companiilor de stat. “In 2011, obiectivul major e optimizarea functionarii intreprinderilor de stat, a regiilor, societatilor cu capital majoritar de stat (…) Pierderile lor, arieratele lor sunt platite de fiecare roman. De ce le platim? Niste domni manageri instalati politic nu au niciun fel de apasare legata de pierderi. Ei sunt marii boieri, baronii economiei romanesti”, a spus seful statului. Basescu a aratat cu degetul si catre sefii companiilor de stat profitabile care inregistreaza profituri infime fata de posibilitatile societatii in cauza (Romgaz, Transgaz sau Hidroelectrica).
Liberalizare la preturi de-abia in 2015, CAS neschimbat
O liberalizare completa a preturilor la gaze si energie electrica pentru populatie ar trebui sa fie amanata pana in 2015, odata cu intrarea in zona euro, a mai spus Basescu, intrebat despre discutiile cu FMI. „Daca pentru economie trebuie avut in vedere un calendar accelerat, pentru populatie nu este posibila aplicarea unui astfel de calendar, si obiectivul de liberalizare completa a preturilor trebuie impins pentru undeva catre 2015″, a afirmat el. Reducerea contributiilor la asigurarile sociale nu este posibila, in opinia lui Traian Basescu, in 2011. „Nu cred ca este posibil anul acesta. Daca putem sustine cateva luni reducerea de CAS anul acesta, este evident ca o putem face, marea problema este ce facem in 2012, cand trebuie sa venim si cu deficitul la 3 la suta ESA, respectiv 2,5 la suta pe cash, fac o aproximare”, a explicat Traian Basescu.
Noul Acord cu FMI
- Eliminarea stimulentelor, introducerea primelor de performanta pentru angajatii Fiscului.
- Ameliorarea absorbtiei de fonduri UE.
- Stabilitatea legislatiei fiscale.
- Societatile de stat vor raporta in primul rand Finantelor.
- Reforma sistemului de sanatate si educatie.
- Reducerea inflatiei la cel mult 4 la suta in perioada 2011 – 2012.
- Micsorarea pierderilor companiilor de stat.
- Relansarea transportului feroviar in defavoarea celui rutier.