Se mai fura la cantar in piata?

Vanzatorii sunt foarte inventivi cand vine vorba despre metode de furat la cantar. Metodele de inselat clientii sunt simple. Ei se bazeaza in primul rand pe increderea oamenilor si trag, inca din start doua, chiar trei sute de grame. Desi cantarele electronice predomina, si in acest caz, de multe ori, clientii sunt pacaliti.

Prezenta cantarului de control din pietele Bacaului este doar de forma. Foarte multi clienti il ignora, pentru ca stiu ca, in cazul in care vor observa ca au fost pacaliti, de cele mai multe ori vanzatorul nu va recunoaste ca de la el au cumparat produsul respectiv. Si astfel, oamenilor li-i lehamite de astfel de conflicte. Cantarul de control din Piata Cemntrala este, de exemplu, cand cos de gunoi, cand masa pentru cei care beau o cafea sau mananca un sandvis. Iar in acest timp, vanzatorii, in marea lor majoritate cu vagi tangente de producatori, isi vad de treaba.

Metode

Unii agata de cantar, in spatele tasului, sacosele pe care le da clientului pentru produsele vandute. Astfel, cantarul indica greutatea produselor din tas plus greutatea sacoselor. O alta metoda ingenioasa este aplicarea pe fundul tasului a unei greutati suplimentare din plumb sau metal greu. De asemenea, clientul poate fi pacalit si cu un elastic de bani care se agata de profilul care sustine tasul si de o parte a cantarului, astfel incat greutatea sa fie modificata. La produsele care nu pot fi rasturnate in sacosa este si mai simplu. De exemplu, atunci cand cumparati peste, carne sau branza, pe fundul tasului poate fi gasit un surplus de greutate, atat cat sa nu va dati seama, dar totusi sa fiti furati. Nici chiar cantarele pentru cantitati mari nu scapa de ingeniozitatea vanzatorilor. De cele mai multe ori, ei au un cantar de cumparat si unul de vandut. De exemplu, la cantarul tip „valiza“, sub platforma, se aranjeaza doua brichete care sa opreasca platforma la un anumit nivel, deci indica o greutate mai mica. Acest cantar se foloseste la cumparat. La vanzare, se foloseste cantarul cu greutati suplimentare precum un scaun pe post de suport sau piciorul apasat in spatele sacului cantarit.

Ce nu fac cumparatorii

O persoana care cumpara marfuri ce necesita cantarire trebuie sa solicite vanzatorului sa-i acorde acces vizual asupra mijlocului de masurare. Daca cantarul este asezat in spatele marfii, foarte usor, comerciantul poate interveni mecanic asupra aparatului de masurat, prin fel si fel de metode. Unii se folosesc de magneti sau alte greutati pe care le aseaza pe talerul cantarului. Altii pur si simplu intervin cu mana asupra cantarului. De asemenea, orice cumparator ar trebui sa solicite vanzatorului sa echilibreze cantarul la zero. Totodata, dupa descarcarea marfii ar fi bine ca cetateanul sa verifice din nou ca aparatul sa fie pe zero.

Vanzatorii se toarna intre ei

In Piata Centrala exista un cantar de control care indica exact masa produselor cumparate, dar prea putini cumparatori indraznesc sa verifice ce au cumparat. Culmea e ca aproape toti cei care vand marfa in piata stiu ca se fura la cantar. Un vanzator mai indraznet si care, atentie, este si producator, a declarat ca in piata se fura ca in codru, iar oamenii nu baga de seama pentru ca sunt neatenti. La doua , trei kilograme, aproape ca nici nu se cunosc doua sau trei sute de grame. Vanzatorii se mai orienteaza si dupa cel care cumpara. De obicei sunt pacaliti cei mai necajiti, pensionarii in special. Insa daca vad ca un client are o figura mai dubioasa, pe acela nu-l inseala, ca le este frica. Un pensionar care a cumparat un kilogram de capsune a avut curiozitatea sa vada cantitatea reala din sacosa. A folosit cantatrul de control care a indicat o lipsa de doua sute de grame. S-a intors la vanzator sa-i spuna. Vanzatoarea, cu o alta culoare la fata deecat capsunele, l-a repezit imediat. “De unde stiu eu ca ai cumparat de la mine? E plina piata de capsunari! Du-te dracului de aici!”. Cert e ca, atenti sa scoata banii potriviti, cumparatorii nu acorda aceeasi atentie si cantarului vanzatorului.

Hotul neprins…

Administrata Pietelor ii sfatuieste pe cei care au suspiciuni in privinta produselor platite sa mearga la cantarele de control si sa probeze cantitatea cumparata. In acest caz, pagubitii pot depune o plangere la Politia din piata, ori se pot adresa direct Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Bacau.Toader Fratila, directorul OJPC Bacau spune ca au existat si mai exista sesizari de acest gen, dar parca mai putine ca in alti ani. “Cel care crede ca a fost furat trebuie sa mearga la cantarul de control din piata. Apo sa sesizeze institutia noastra, politia pietei sau administratia acesteia. Noi facem cercetari, dar vanzatorul care se stie cu musca pe caciula, mai ales cand a aflat ca a fost reclamat, isi ia toate masurile iar flagrantul dispare”, spune Toader Fratila. Administratia pietei sustine ca toate cantarele au metrologia facuta la zi, fie ca sunt proprietatea vanzatorului, fie ca sunt inchiriate. Daca este prins, vanzatorul poate fi sanctionat cu amenda de pana la 10.000 de lei si chiar cu inchiderea unitatii. In cazul in care politia are destule probe pentru a demonstra vinovatia celui in cauza, acesta poate fi pedepsit chiar cu inchisoare. Vanzarea cu lipsa la cantar sau masuratoare constituie activitate comerciala ilicita si atrage raspunderea penala. Astfel de fapte se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la trei ani. Si inca un lucru care n-ar trebui sa treaca neobservat. De neatentia cumparatorilor pot profita si hotii de buzunare. Acestia fileaza victima si, profitand de inghesuiala, ii fac la buzunare pe cumparatori.

Adauga un comentariu

*