Poliţiştii din Bacău au intrat în alertă când mama unui minor de 10 ani din Bacău a sesizat faptul că fiul ei a plecat de la domiciliu în data de 24.05.2011 şi nu a mai revenit. Echipa operativă constituită a stabilit în urma verificărilor efectuate că minorul a plecat împreună cu fratele său, de 14 ani, în zona centrală a municipiului Bacău, s-a despărţit de acesta pentru a se deplasa în parcul Trandafirilor. Poliţiştii au mai stabilit că minorul a mai plecat şi în data de 23.05.2011 şi a fost găsit seara târziu în zona Tic-Tac, împreună cu alti copii de diferite vârste, din mediul celor fără locuinţă.
Minorul a fost căutat de căzttre poliţişti, jandarmi şi agenţii poliţiei locale iar în data de 27.05.2011 a fost depistat de către o patrulă de siguranţă publică în zona centrală a municipiului Bacău.Minorul le-a declarat poliţiştilor că pe toată durata plecării de la domiciliu s-a aflat pe Insula de Agrement şi nu a fost victima vreunei infracţiuni. Poliţiştii au luat măsura sancţionării contravenţionale a mamei minorului cu amenda in valoare de 100 lei, pentru nesupravegherea acestuia.
Atenţie părinţi! Cea mai frecventă cauză a dispariţiilor de minori, mai precis a plecărilor voluntare, o reprezintă insuficienta cunoaştere de către părinţi a propriilor copii, respectiv: nu se cunosc preocupările copiiilor, grupul de prieteni, nevoile specifice vârstei, vulnerabilităţile, tendinţa lor de a deveni independenţi atât material cât şi afectiv. Există şi părinţi care de cele mai multe ori îşi lasă copii în grija bunicilor, iar în acest caz situaţia este mai tristă, deoarece mulţi dintre aceşti minori nu găsesc înţelegere sau ajung să se împrietenească cu persoane din afara familiei, ce exercită o influenţă negativă asupra lor. Fiecare caz în parte are specificul său, iar cauzele ce conduc la dispariţia copilului pot fi şi de altă natură, respectiv de o tulburare de personalitate sau un tratament neadecvat din partea familiei asupra copilului, libertinism, agresivitate (corecţii fizice) sau condiţii precare materiale.Cauzele plecării de la domiciliu ale băieţilor au ca scopuri principale spiritul de aventură şi probleme şcolare, iar ca scop secundar: provenienţa din familii dezorganizate în care certurile între părinţi sunt frecvente. Poliţia vă recomandă să comunicaţi frecvent cu copiii dumneavoastră şi încercaţi să le câştigaţi încrederea, astfel încât să cunoaşteţi mereu anturajul acestora şi să vă informeze de fiecare dată unde se deplasează. Situaţia şcolară a copiilor dumneavoastră ar trebui verificată frecvent, deoarece absenteismul este un indicator al tendinţei de vagabondaj şi al posibilităţii de părăsire a domiciliului; daca observaţi o astfel de situaţie, nu încercaţi să o rezolvaţi prin pedepse umilitore sau pedepse corporale, deoarece îi veţi determina sa plece de acasă.