Intre 6 si 12 iunie, TISPOL (European Traffic Police Network) va coordona o actiune ce are ca scop depistarea soferilor care conduc sub influenta alcoolului sau a drogurilor.
Potrivit statisticilor TISPOL, la nivel european, conducerea sub influenta alcoolului sau a drogurilor reprezinta unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere, alaturi de viteza excesiva si nepurtarea centurii de siguranta. Actiunea care a inceput in Romania se deruleaza si in alte 25 de state din Europa. Scopul este de a creste gradul de constientizare a celor care sunt tentati sa urce la volan in stare de ebrietate sau dupa ce au consumat droguri ori medicamente care provoaca efecte secundare. In Romania, soferii care au consumat droguri sau alcool pot fi pedepsiti cu inchisoarea de la unu la cinci ani. O actiune similara a avut loc anul trecut, cand au fost verificati 420.000 de soferi din 21 de state europene. 7.699 au fost prinsi bauti la volan si 561 drogati. Este cunoscut faptul ca drogurile au efecte dramatice asupra simturilor si a perceptiei consumatorului. Mai grav este daca acestea se produc in timpul sofatului. Hasisul. Este un halucinogen al carui efect pe termen scurt este de betie euforica, iar pe termen lung creeaza veritabile crize de depersonalizare. Consumul indelungat, fie si moderat, duce la o stare de apatie si de lenevie, la alterari ale bronhiilor, la o imbatranire prematura, dar si la tulburari ale gandirii.
Ecstasy. Este un halucinogen sub forma de tablete sau pudra alba. Consumatorului i se dilata pupilele, ii creste foarte mult temperatura corpului, comunica cu mai multa usurinta. Consumat cu regularitate, aceasta poate crea probleme psihologice, panica, tahicardie, epilepsie, leziuni hepatice, cardiace si cerebrale, degradarea ireversibila a creierului, dar poate provoca si moartea prin hipertermie.
Cocaina. Imediat dupa consumare provoaca extaz, iar dupa 15-30 minute – depresie profunda, irascibilitate, agitatie si oboseala. Consumata pe termen mai lung, cocaina poate provoca hepatita A, B sau C, paranoia, infarct cerebral sau miocardic, dureri abdominale, un comportament agresiv, halucinatii, depresia care poate duce la suicid. Heroina. Poate slabi vederea, incetineste ritmul cardiac, poate crea halucinatii, dezorientare, agitatie sau tremur. Consumata in cantitati mai mari, heroina poate crea sangerari stomacale, poate afecta rinichii si ficatul.