Organizatia Mondiala a Sanatatii a incadrat radiatiile provenite de la telefoanele mobile in categoria „posibil cancerigene”. Cafeaua, DTT-ul si muraturile asiatice sunt in aceeasi categorie.Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii a avertizat ca utilizarea telefoanelor mobile inseamna risc crescut de aparitie a cancerului la creier.
Este pentru prima data cand aceasta institutie are o reactie clara, dat fiind faptul ca studiile realizate de-a lungul vremii de institutii prestigioase de cercetare au prezentat concluzii diametral opuse: unele au aratat ca mobilul este inofensiv, altele ca determina dezvoltarea de tumori maligne. Presedintele grupului de cercetare, Jonathan Samet de la Universitatea din California de Sud, SUA, a declarat ca datele existente sunt suficient de puternice pentru a incadra efectele vorbitului la mobil in categoria 2B, de risc crescut de cancer.
„Sa limitam expunerea!”
Violeta Calota, fizician la Institutul National de Sanatate Publica, spune ca datele de la OMS nu sunt neaparat motiv de ingrijorare.”OMS arata ca este posibil sa existe un risc, insa este nevoie de studii pe termen lung pentru concluzii mai clare. Totusi, ca precautie, ar fi bine sa limitam expunerea la aceste radiatii”. Specialistul mai precizeaza ca asocierea aparitiei cancerului cu expunerea la campurile electromagnetice de radiofrecventa poate fi, la fel de bine, o realitate, o coincidenta sau o simpla confuzie. Ceea ce este clar insa, din clasificarea facuta de OMS, este ca riscul de a face cancer vorbind la telefon este mai mare decat cel de a dezvolta boala folosind vopsea de par, spre exemplu. Aceasta e incadrata de OMS intr-o categorie inferioara de risc.
Nociv ca muraturile asiatice
In categoria de risc cancerigen in care specialistii OMS au incadrat telefonul mobil se afla 266 de agenti. Cafeaua, care creste riscul de cancer de vezica, DTT-ul, cloroformul ori muraturile traditionale asiatice sunt cateva dintre ele.”Undele electromagnetice de frecventa joasa sunt mai periculoase pentru creierul uman, acestea crescand riscul aparitiei de tumori cerebrale tip glioame.“
PROF. DR. VLAD CIUREA, medic neurochirurg