Invadati de unguri

Peste 20.000 de persoane, la manifestarile de la Ghimes-Faget

Aproximativ 20.000 de pelerini, foarte multi sositi din Ungaria, au participat la slujba de Rusalii si la manifestarile comemorative organizate in comuna Ghimes Faget, din judetul Bacau, in apropierea cantonului care marca „granita de o mie de ani”. Concomitent, in biserica ortodoxa din aceeasi comuna, a foat oficiata o slujba religioasa de IPS Ioachim Baacauanul, sub genericul “Rusaliile din mijlocul Carpatilor”.

In fiecare an, de Rusalii, comuna Ghimes Faget si imprejurimile sunt invadate de unguri, dupa ce cu o zi inainte, participa la o procesiune la Sumuleu Ciuc. Potrivit informatiilor ofiale, numarul participanttilor la toate manifestarile de Rusalii, de la Ghimes-Faget, a fost dublu fata de 2010, aproximativ 20.000 de persoane. Printre cei care au onorat anul acesta manifestarile devenite traditionale de la Ghimes – Faget s-au numarat ministrul Apararii Nationale din Ungaria, Csaba Hende, precum si vicepresedintii Parlamentului ungar, Sandor Lezsak si Janos Latorcai. Si bineinteles, primarul comunei Ghimes – Faget, Vilmos Garbea. Din pacate, si in acest an, toate manifestarile care s-au desfasurat si au fost organizate de etnicii maghiari au purtat un puternic iz iredentist, spre deosebire de activitatea pasnica de la Biserica “Sfintii Arhangheli”, unde a avut loc o slujba religioasa oficiata de Inalt Prea Sfintia Sa Ioachim Bacauanul, Episcope vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

Primire cu mult fast, demna de o cauza mai buna!

Manifestarile au inceput, duminica, la ora 11.00, cand aproximativ 2.000 de localnici au asteptat sosirea primului tren special cu pelerini veniti din Ungaria. Oaspetii au fost intampinati de primarul localitatii, Vilmos Garbea, si serviti cu produse traditionale secuiesti, palinca si colac secuiesc. De la gara, pelerinii au pornit impreuna cu localnicii, pe jos, pe o distanta de trei kilometri, catre „granita de o mie de ani”, in apropierea careia se afla ruinele cetatii principelui Rakoczi, construita in 1624, ca vama si unitate de graniceri a Imperiului Austro-Ungar. Langa cetate se afla coroana maghiara construita din piatra, cu ocazia reanexarii Transilvaniei de Nord, precum si cantonul cu numarul 30, cel mai estic al Ungariei Mari, reabilitat in urma cu trei ani. In fata cantonului, a fost ridicat, in urma cu cativa ani, „Monumentul istoric al tuturor maghiarilor”, creatia unui artist plastic din Ungaria. El este compus din cinci stalpi funerari sculptati in lemn, reprezentand Ungaria cu cele patru zone istorice pe care le-a pierdut in urma Tratatului de la Trianon. La acest monument au fost depuse coroane de flori din partea oficialitatilor ungare participante la manifestare, ministrul Apararii Nationale din Ungaria, Csaba Hende, vicepresedintii Parlamentului ungar, Sandor Lezsak, si Janos Latorcai. Ministrul Apararii din Ungaria chiar a si tinut un discurs, alaturi de primarul comunei Ghimes -Faget, Vilmos Garbea, dupa care au fost intonate imnul Ungariei si cel secuiesc! Apoi, pelerinii au trecut calea ferata pentru a astepta sa opreasca, langa canton, cunoscuta locomotiva “Nohab 017”, fabricata in Suedia si achizitionata de Ungaria in anii 1930, care, in acest an a tractat „Rapidul Secuiesc” din Ungaria pana in Harghita. In fata cantonului, mecanicul locomotivei a tras semnalul care a marcat inceperea unui moment de reculegere la „granita de o mie de ani”. Inainte de inceperea slujbei de Rusalii, a avut loc un program artistic.

Locomotiva cu stema Ungariei Mari

Trenul special „Nostalgia”, tractat de o locomotiva de epoca, “Nohab 017”, pavoazata cu stema Ungariei Mari, a plecat de vineri dimineata, de la Budapesta, a intrat in Romania pe la Episcopia Bihorului si a urmat ruta Oradea – Cluj Napoca – Gherla – Dej – Beclean pe Somes – Deda – Toplita – Miercurea Ciuc. Pelerinii care au venit cu trenul „Nostalgia” au fost asteptati, sambata dimineata, la gara din Miercurea Ciuc, de mai multi locuitori, dupa care acestia au pornit, pe jos, pe Muntele Sumuleul Mic, unde s-a desfasurat pelerinajul de Rusalii, la care au luat parte aproximativ o suta de mii de credinciosi. Punctul terminus al traseului garniturii „Nostalgia” a fost in comuna Ghimes Faget.

Rusaliile din mijlocul Carpatilor!

In ziua sarbatorii Pogorarii Duhului Sfant, duminica, 12 iunie, Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, a fost prezent in mijlocul credinciosilor ortodocsi din comuna Ghimes Faget, care face parte din Protopopiatul Moinesti, pentru ca in aceasta comuna traiesc si multi ortodocsi. Cu aceasta ocazie, Preasfintia Sa a oficiat slujba Sfintei Liturghii, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, la biserica cu hramul “Sfintii Arhangheli”, din Ghimes, a sfintit crengile de tei, asa cum este traditia, si a readus in atentia crestinilor de la limita de vest a Eparhiei, vechile sarbatori si obiceiuri romanesti, sub denumirea “Rusaliile din mijlocul Carpatilor”. “Sarbatoarea are drept scop promovarea valorilor spirituale si culturale specifice poporului roman ortodox, cultivarea virtutilor crestine: credinta, nadejdea si dragostea, ca valori ale spiritualitatii crestine universale, revigorarea traditiilor romanesti de sorginte crestina, ospitalitatea, generozitatea, prietenia, toleranta, buna intelegere, rabdarea, intrajutorarea. Totodata, sarbatoarea are in vedere intarirea credintei si sperantei in inima oamenilor asezati intr-o lume a pluralismului ideologic, care troneaza intr-o societate in care nu mai exista certitudini. Si pentru ca, potrivit traditiei statornicite de veacuri la poporul roman, comemorarea celor adormiti face parte esentiala din cultul Bisericii sale, in aceasta sfanta zi se face pomenirea tuturor celor care au faurit istoria bimilenara a neamului romanesc. Aceasta sarbatoare este un prilej pentru o permanenta aducere aminte, cu veneratie si recunostinta, a eroilor care s-au jertfit pentru neam si tara, luptand pentru unitatea, libertatea si neatarnarea poporului, precum si a miilor de credinciosi, din toate categoriile sociale, care treceau pe aici dintr-o parte in cealalta a Carpatilor, ducand cu ei aceeasi credinta si acelasi cuget romanesc”’, a declarat Preasfintia Sa.

Adauga un comentariu

*