De cateva luni de zile, intre municipiul Onesti si comuna Casin a pornit un adevarat razboi, pentru stapanirea unei zone intinse pe cateva sute de hectare, numita Andrasesti, iar la granita dintre cele doua localitati s-au inregistrat si cateva incidente. Adrasesti se afla acum in posesia comunei Casin, dar primarul din Onesti, Emil Lemnaru, sustine ca, dupa Revolutie, s-a produs un lant intreg de greseli, iar zona a facut parte din teritoriul municipiului dintotdeauna. Seful executivului onestean afirma ca prima greseala s-a produs in momentul in care Primaria Casin a emis titluri de proprietate pentru terenurile de la Andrasesti, fara a avea acest drept. Apoi au urmat alte greseli, care au alimentat ideea ca Andrasestiul face parte din comuna Casin. Conform primarului Emil Lemnaru, Andrasesti a facut parte din mosia Onesti, fapt dovedit de multe documente, prin care proprietarii mosiei au vandut mai multe suprafete catre clacasii din Casin. “Insa faptul ca ei au devenit proprietari nu inseamna ca trebuie sa se schimbe si granitele administrativ-teritoriale – sustine primarul din Onesti. Si eu pot sa cumpar un teren in alta localitate, dar asta nu inseamna ca se vor modifica granitele acelei localitati”. Emil Lemnaru spune ca, pamanturile de la Andrasesti au fost folosite de Gospodaria Agricola de Stat (GAS) Onesti, care le-a dat, mai apoi, in administrarea CAP Casin. Fiind in admininistrarea CAP-ului din Casin, dar nu si in proprietatea lor, terenurile au fost retrocedate fostilor proprietari, adica celor care cumparasera de la mosierii onesteni in perioada interbelica. Insa retrocedarea, implicand si eliberarea titlurilor de proprietate, a fost facuta in mod eronat de catre Primaria Casin, sutine primarul Emil Lemnaru. El spune ca prin transferul terenurilor de la GAS Onesti, la CAP Casin si apoi la fostii proprietari nu s-au modificat granitele de localitati, ci doar dreptul individual de proprietate asupra pamantului, intrucat mosia initiala din care s-au vandut acele portiuni a facut parte din teritoriul Onestiului. Iar titlurile trebuiau eliberate de la Onesti, nu de la Casin.
Acte din 1920 si 1883
Ca argumente, seful executivului onestean invoca un act de vanzare semnat de colonelul Gheorghe Miclescu, in 1920, prin care acesta vinde 95 de hectare din “trupul Andasesti, din mosia Onesti”, dupa cum se specifica in document, care este inregistrat la Tribunalul Bacau si care precizeaza si vecinatatile mosiei Onesti. Un alt act, denumit “Carte de hotarnicie” precizeaza si el ca Andrasestiul face parte din Onesti. Un alt document, Registrul Agricol Onesti din 1959, dovedeste ca locuinta Ecaterinei Pricope, situata in Andrasesti, in zona “Cismea”, aproape de limita cu Casinul, apartine de municipiu. “Daca tinea de Casin, ar fi fost inregistrata la Registrul agricol din Casin – ne-a mai spus primarul Lemnaru. De fapt, trenul de la Andrasesti a apartinut dintotdeauna Onestiului”. La randul lui, primarul din Casin, Cosmin Curelea, sustine si el ca are documente, chiar si mai vechi, care atesta ca Andrasesti a facut parte din mosia Casin, si nu din mosia Onesti. “Am documente destule”, ne-a spus Curelea, fara a detalia despre care anume documente este vorba. Edilul-sef din Onesti a mai adus ca argumente si hartile oficiale din anii 1962 si 1973, care contin si aerofotografii din 1956. “Sunt delimitate clar teritoriile Onesti, Casin si Buciumi, iar Andrasestiul este inclus in teritoriul Onestiului”, spune primarul Lemnaru. “Si noi avem harti – arata, in replica, primarul din Casin. Si hartile mele sunt bune, dar degeaba ne duelam in harti, ca nu noi hotaram cum se imparte teritoriul, ci legea”.
Primarul din Casin a sarit in barca portocalie, iar autoritatile judetene il apara
Municipalitatea onesteana a deschis un proces la Tribunalul Bacau, prin care cere sa se respecte granitele oficiale ale Onestiului, asa cum au fost ele stabilite prin Legea nr. 2/1968. Conform edilului-sef din Onesti, limitele teritorial-administrative nu s-au modificat prin vreun act normativ, dar primarul Casinului si-a extins stapanirea pana in inima municipiului. “Practic, noi suntem tulburati in posesie”, a spus Lemnaru. Ostilitatile au inceput anul acesta, cand la Casin s-a facut un Plan Urbanistic General (PUG) ce includea jumatate din strazile Libertatii si Scutaru. A urmat incercarea municipalitatii onestene de a monta un indicator in zona de litigiu, dar Primaria Casin a amendat firma executanta cu un miliard de lei vechi. Mai mult, Casinul a montat pe Strada Libertatii din Onesti un panou indicator pe care scrie “Andrasesti”. Si primarul din Onesti a luat masuri. “I-am somat pe cei de la Casin sa nu mai emita autorizatii de constructie”, ne-a spus Lemnaru. Urmatorul termen al procesului de la Tribunalul Bacau a fost stabilit pe 23 septembrie, dar au intrat in joc si fortele politice. Primarul din Casin, Cosmin Curelea, care era la PC, a trecut la PD-L si l-a atras de partea lui pe prefectul judetului, Constantin Scripat. Acesta a facut o vizita la Casin, recent, unde a sustinut ca Onestiul se atine la zona Andrasesti si ca legea este de partea primarului Cosmin Curelea. Si Gabriel Berca, insotitorul lui Scripat la Casin, si-a anuntat sustinerea pentru demersul facut de primarul Curelea. La ultimul termen al procesului, acesta a cerut introducerea in cauza a Prefecturii Bacau si a Oficiului pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI). “Si Prefectura, si OCPI ne-au dat dreptate – argumenteaza Curelea. Iar majoritatea cetatenilor din Andrasesti nu vor sa treaca la Onesti, pentru ca taxele sunt mai mari”. Secretarul Municipiului Onesti, Daniel Spanu, spune ca nu se opune introducerii in cauza a Prefecturii si OCPI, dar ca “instanta nu s-a pronuntat in legatura cu acest aspect”. Pe de alta parte, primarul din Onesti spune ca nu doreste medierea unor noi granite intre municipiu si comuna Casin, ci respectarea granitelor asa cum au fost ele stabilite prin lege.
Gheorghe LEU