Romania face adoptii internationale

54 de copii au fost adoptati de cetateni straini

Legislatia romaneasca, desi restrictivea, nu interzice adoptiile internationale. De la intrarea in vigoare a Legii 273/2005 au fost infiati 54 de copii romani de catre cetateni straini.

Adoptia la romani e un lucru care s-a facut foarte mult si romanii totdeauna au intins o mana, un sprijin pentru familiile care au avut nevoie si pentru copiii care au avut nevoie. Romanii sunt un popor care isi iubestec copiii si are grija de ei. Din pacate, mai persista mentalitatea din anii ’70 si de pe vremea comunismului, cand se spunea „faceti copii ca vi-i creste statul”. Pentru ca si reversul este ca ne abandonam foarte, foarte usor copiii in sistemul de protectie si nu facem nimic dupa aceea ca sa-i reintregra in familie. Lucrurile acestea apartin de mentalitate si ele trebuiesc schimbate. Secretarul de stat de la Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA), Bogdan Panait, a declarat agentiei MEDIAFAX, ca, desi Romania a fost de multe ori apostrofata pentru faptul ca nu redeschide adoptia internationala, aceasta nu este restrictionata total. „Vreau sa fac cateva precizari, pentru ca aici trebuie inteles foarte bine: noi facem adoptii internationale. In momentul de fata, ce inseamna adoptia internationala, inseamna ca unchiul, de exemplu, sau bunicul care sta in Franta si vrea sa adopte nepotul de aici, care din diferite motive a intrat sub incidenta adoptiei, poate s-o faca dar este adoptie internationala. Se considera astfel intrucat copilul schimba statul, cererea este facuta in statul respectiv si atunci sigur ca, potrivit Conventiei de la Haga, este o adoptie internationala. Cetatenii straini pot sa adopte copii daca stau sau fac dovada ca au locuit cinci ani pe teritoriul Romaniei. Este o alta lege care stabileste criteriile pentru adoptia unui copil roman de catre cetateni straini (legea cetateniei – n.r.). Sunt 54 de cazuri din 2005 pana in prezent”, a explicat Bogdan Panait.

Singura tara care nu liberalizeaza adoptiile internationale

Romania este cam singura tara din aceasta zona a Europei care nu liberalizeaza adoptiile internationale, spre deosebire de alte tari, cum ar fi spre exemplu Grecia, Bulgaria, Ungaria, Polonia sau Cehia. „Trebuie mentionat ca la noi s-a facut, sa zic, un mare abuz, pentru ca in anii 2000 se faceau circa 1.000 – 1.100 de adoptii nationale si 3.200 de adoptii internationale, ceea ce era total aberant. Tarile acestea, care fac adoptii, fac de ordinul zecilor sau sutelor, deci foarte putine pe an, pentru ca exista niste etape care, sigur, impun faptul ca acei copii trebuiau dati la adoptia nationala si numai atunci cand nu s-a putut sa fie dati in adoptie internationala”, a precizat seful ORA.

Scade numarul celor care vor sa adopte un copil

Potrivit sefului ORA, in ultimii doi ani si jumatate, numarul de familii care doresc sa adopte un copil e in scadere, nu intr-o scadere accentuata, diferenta dintre cele doua categorii, copii adoptabili si parinti care vor sa adopte, scazand din faptul ca numarul de copii adoptabili creste. In ultima perioada aproape au ajuns la un nivel egal. In acelasi timp, numarul de familii care au solicitat sa adopte un copiil este in scadere. In momentul de fata, raportat la 2010, in jur de 1.700 de familii au atestat si doresc sa adopte copii, comparativ cu 2005, cand erau peste 2.200 de familii care doreau sa adopte. Scaderea are mai multe cauze, iar criza conteaza foarte putin. Foarte multe familii sunt nemultumite de faptul ca nu au in teritoriu, la directie, un interlocutor. Sunt mai multe persoane care ii consiliaza, nu primesc informatiile la timp sau nu primesc de la inceput toate informatiile posibile, cauze care ii determina sa se retraga pe unii dintre ei. Aceste familii au nevoie de un cadru intim pentru a discuta problemele lor cu consilierul care se ocupa de caz, cu asistentul social, cu psihologul. Aceasta zona inca nu exista in directiile de asistenta sociala. Familiile trebuie sa stie faptul ca nu ele isi aleg copilul, ci copilul le alege pe ele. Lucrurile acestea nu se cunosc si, in procesul adoptiei, sunt multi care sunt nemultumiti de durata lunga, de modul in care sunt tratati, de faptul ca nu sunt solicitati sa adopte copii. Sunt familii care au atestat doi, trei ani la rand si n-au fost chemate niciodata.

Sistem deficitar

Faptul ca aceste familii n-au fost chemate sa adopte un copil se explica, potrivit lui Bogdan Panait, ca de multe ori solicita o anumita categorie de copii sau categorie de varsta, care nu se regasesc in directia respectiva. Toate acestea sunt deficiente de sistem, din punctul de vedere al sefului ORA. Un sistem national trebuie sa aiba aceleasi structuri la nivelul tuturor judetelor, sa aiba oameni cu calificare apropiata, insemnand doi asistenti sociali, doi psihologi si un jurist la nivelul fiecarei directii, ca structura separata de adoptie si post-adoptie. Acesti oameni trebuie sa se ocupe de aceste cazuri, ei nu trebuie sa aiba si alte munci in cadrul directiei. Sunt foarte multi copii in sistem, foarte multi copii care ar putea sa intre in procesul de adoptie si care sunt neglijati de sistem din cauza ca nu exista personal calificat sau ca nu exista interes.

Legea adoptiei, modificata

Proiectul modificarii Legii adoptiei a fost finalizat, a fost dezbatut si trebuie votat in Parlament. Sistemul din adoptie nu presupune numai cadrul legal, ci si niste structuri care sa puna in practica cadrul legal, niste structuri specializate care sa cunoasca ceea ce trebuie sa faca. A fost infiintat un corp de control la nivelul Oficiului Roman pentru Adoptii. Printr-o hotarare de Guvern au fost impuse compartimente de adoptie la nivelul fiecarei directii, care exista cam in toate judetele, mai sunt aproape
zece judete care nu au respectat Hotararea de Guvern. “Judetul Bacau nu face parte din cele zece, intrucat DGSPAPC a introdus aceste compartimente”, declara Alina Iftode, purtator de cuvant.

Dupa un an in centru si neglijat de familie, copilul poate fi adoptat!

In sistem exista un numar mare de copii, circa 67.000 – 68.000 de copii institutionalizati, din care, circa 21.000 sunt in centre de plasament. Alti 20.000 de copii sunt la asistenti maternali. In centrele de plasament acesti copii stau, in medie, intre sase si sapte ani. In asistenta maternala, cinci ani in medie, ceea ce face sa rupa legatura cu familia. Practic, foarte multi dintre acesti copii sunt abandonati in fapt si nu sunt declarati adoptabili. Din pacate, exista copii in sistem carora la 11 ani nu li s-a deschis niciodata procedura de adoptie, in conditiile in care nu li se cunosc parintii. Sunt foarte multe cazuri in care acestor copii li s-a refuzat dreptul de a avea o familie. Din pacate, e o problema de mentalitate. De foarte multe ori, cand un copil ajunge in sistem si i se da o forma de protectie, nu mai este evaluata masura de protectie. Practic, multi dintre acesti copii sunt tinuti abuziv in sistem, refuzandu-li-se dreptul esential de a avea o familie. Un copil care intra in sistem ar trebui sa aiba ca finalizare reintegrarea in familie sau in familia largita, fie gasirea unei familii. Nu trebuie sa stationeze in sistem. Ultima hotarare a Consiliului Europei spune ca institutia trebuie sa fie ultima masura. O familie inseamna familia naturala sau o familie de adoptie, nu familia substitutiva. In noua lege a adoptiei a fost stipulat ca, daca intr-un an un copil care intra in sistem este neglijat de familie, familia e dezinteresata de el sau nu este gasita, acel copil trebuie sa fie declarat adoptabil. Cu cat sta mai mult in sistem, fie ca sta la asistentul maternal, fie in centrul de plasament, acel copil iti pierde identitatea, pierde orice legatura cu familia. Pe de alta parte, trebuie vazut ce eforturi face familia ca sa reintegreze acel copil.

900 de adoptii pe an

In momentul de fata, se fac 1.000, 1.100, 1.200 de adoptii, dintre care, circa 300 – 350 de adoptii sunt in familie. Practic, cam 900 de adoptii. “Noi consideram ca este o cifra sub realitatea de zi cu zi din sistemul de protectie. Inca o data spun: multi copii sunt abandonati in fapt”, spune Bogdan Panait. Cu cat copiii cresc, cu atat posibilitatea de a fi adoptati este mai dificila. Practic, din acesti peste 60.000 de copii, peste 70 la suta sunt copii de peste cinci ani. In Romania se adopta copii, in general, pana la patru, cinci, sase ani, rareori peste sase ani. In aceasta zona, zero – cinci ani, poate fi marit numarul de adoptii. Romanii vor sa adopte copii. “Vrem sa schimbam mentalitatea romanilor. Chiar si copiii de romi. In ultimii ani sunt familii care au adoptat si care sunt foarte, foarte multumite. Am inceput cursuri de pregatire cu fiecare categorie profesionala din aceste structuri, in asa fel incat, dupa doi ani sa existe o baza teoretica, dar si practica, comuna pentru toti cei care lucreaza in sistemul de adoptie si post-adoptie”, declara seful ORA.

Adoptii, nu vanzari de copii!

In Romania exista o anumita mentalitate sau abordare la nivel public a adoptiei. Multi nu stiu cu ce se ocupa Oficiul Roman pentru Adoptii, imaginandu-si ca este vorba despe vanzarea de copii! Acest lucru dainuie in mentalul public. Foarte multi dintre romani, cand aud de adoptii, se gandesc la adoptii internationale, se gandesc la trafic, se gandesc la foarte multe lucruri care s-au spus intre 2000 si 2005. Lumea este foarte prudenta. Si politicienii, si cetatenii! Toti si-ar dori, toti ar face-o, dar cand este vorba de adoptii toti sunt foarte prudenti. Trebuie avut in vedere interesul superior al copilului si acesta este ca el sa creasca intr-o familie.

Dreptul copilului la identitate

Exista in drepturile copilului, dreptul la identitate. Copilul care a fost adoptat are drept dupa 18 ani sa-si cunoasca parintii, sigur daca si acestia doresc sa faca acest lucru, si in 2010 au fost 120 de cereri de copii, si din tara, dar si din strainatate, care au venit in Romania sa-si cunoasca parintii. Este o actiune la nivel european si este din ce in ce mai ampla. Sunt tari care au o structura specializata in acest sens si de aceea s-a inceput si in Romania refacerea arhivei, tocmai pentru a-i da datele necesare acelui copil.

Peste o mie de copii cu masuri speciale de protectie in Bacau

In judetul Bacau, conform datelor puse la dispozitie de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, exista in acest moment 410 copii internati in Centru rezidential, din care doar unul singur este liber la adoptie, si 640 la asistentii maternali, 34 dintre acesti copii fiind liberi la adoptii.

Adauga un comentariu

*