Actiuni pentru reducerea riscului rutier pe DN2

 

In perioada 15 iunie – 15 septembrie 2011, pentru limitarea numarului si a consecintelor ce decurg din accidente rutiere, atat la nivel national cat si la nivelul judetului Bacau, politistii vor desfasura o serie activitati conform Planul de actiune pentru reducerea riscului rutier pe DN2.

Obiectivele acestor actiuni sunt reducerea numarului de victime din accidente grave de circulatie; asigurarea conditiilor optime de deplasare a participantilor la traficul rutier prin imbunatatirea sigurantei circulatiei; combaterea indisciplinei rutiere prin actiuni sustinute de impunere a legii; reducerea riscului rutier in zonele identificate cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, prin implementarea unor solutii cu costuri reduse, de catre administratorul drumului public; constientizarea participantilor la trafic asupra riscului la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulatie, precum si informarea opiniei publice cu privire la dinamica si consecintele accidentelor de circulatie inregistrate pe DN2. Incepand din 15 iunie, pe DN2 din judetul Bacau, aproximativ 40 de politisti din cadrul Serviciului Rutier Bacau si de ordine publica de la posturile de politie de la cele 11 comune tranzitate de aceasta artera rutiera vor actiona in permanenta. Agentii de politie rutiera vor actiona in comun cu cei ai posturilor de politie, directiile de actiune vizand cele doua cauze generatoare de accidente rutiere, traversarea neregulamentara si viteza excesiva sau neadaptata la conditiile de drum. Se va actiona si pentru combaterea excesului de viteza prin folosirea aparatelor radar in sistem „cascada” in cadrul activitatilor organizate in cooperare cu judetele limitrofe. Totodata, politistii vor actiona impreuna cu reprezentanti ai RAR si ARR pentru depistarea conducatorilor auto care circula cu defectiuni tehnice la vehicule, efectueaza transport illegal de marfuri si persoane, nu respecta timpii de odihna, ori depasesc masele admise de gabarit si greutate. La actiuni vor participa si politisti de investigarea fraudelor si investigatii criminale pentru a identifica bunuri urmarite in temeiul legii precum si pentru a preveni si combate transportul illegal de persoane si marfuri, in special a celor supuse accizarii.

DN2, drumul cu cel mai ridicat risc criminogen!

Analiza intocmita la nivelul Politiei Romane pe 2010 releva faptul ca drumurile nationale cu cel mai ridicat risc criminogen sunt DN1 (Bucuresti – Ploiesti – Brasov – Sibiu – Sebes – Alba Iulia – Cluj Napoca – Oradea – Bors);
-DN2 (Bucuresti – Urziceni – Buzau – Ramnicu Sarat – Focsani – Bacau – Roman – Falticeni – Suceava – Siret);
DN6 (Bucuresti – Alexandria – Rosiorii de Vede – Caracal – Craiova – Strehaia – Drobeta Turnu Severin – Caransebes – Timisoara – Cenad); DN7 (Bucuresti – Titu – Gaesti – Pitesti – Ramnicu Valcea – Sibiu – Sebes – Deva – Arad – Nadlac). In 2010, pe aceste patru drumuri si-au pierdut viata in accidente rutiere 430 persoane, ceea ce reprezinta 18 la suta din numarul total al persoanelor decedate in accidente rutiere in perioada de referinta. Dintre cele patru, drumul cu cel mai ridicat risc criminogen este DN2, numarul persoanelor decedate in 2010 fiind de 132 iar in 2009, 140. DN2 traverseaza judetul Bacau pe o distanta de aproximativ 82 km. In urma analizei accidentelor rutiere pe DN2 produse in perioada 1 ianuarie – 31 mai 2011, comparativ cu aceeasi perioada a lui 2010, s-a stabilit faptul ca in primele 5 luni ale anului in curs, pe DN2, aflat in zona de responsabilitate a Serviciului Politiei Rutiere Bacau, sau produs 11 accidente de circulatie (-4), din care au rezultat 6 persoane decedate (-2), 6 persoane ranite grav (-3) si 0 raniti usor (-3). Cele mai multe accidente s-au produs pe fondul nerespectarii de catre pietoni a regulilor privind traversarea drumului (3 accidente ) si viteza neadaptata sau excesiva (3 accidente). Dupa locul producerii lor, cele mai multe evenimente rutiere grave s-au produs in interiorul localitatilor – 7 accidente, si 4 in afara localitatii. Dupa zilele din saptamanii, cele mai multe accidente s-au produs in zilele de luni (4 accidente), sambata – 3, duminca – 2, in intervalul orar 12.00 – 24.00 (8 accidente).

Adauga un comentariu

*