Testele Nationale s-au incheiat, sunt asteptate rezultatele

Absolventii clasei a VIII-a au incheiat Testele Nationale, fiind acum in asteptarea rezultatelor, deosebit de importante in perspective foarte apropiata a admiterii la liceu. Atat proba de limba romana, cat si proba de matematica au avut puncte dificile, desi majoritatea candidatilor intervievati de noi la iesirea din salile de examen s-au aratat foarte optimisti la autoevaluare.

Candidatii au trecut de la basm la poveste

La prima proba scrisa, limba si literatura romana, marea majoritate a candidatilor a fost de parere ca „subiectele au fost accesibile”, iar cele doua ore stabilite de metodologie „au fost mai mult decat suficiente” pentru rezolvarea cerintelor din varianta de subiect numarul 7, extrasa de Ministerul Educatiei. Primul subiect le-a adus candidatilor un text la prima vedere din „Rodul tainic”, un basm cules de Ioan Slavici, cu cerinta de a argumenta apartenenta fragmentului respectiv la specia literara „basm”. Subiectul al II-lea i-a pus pe candidati in fata unui fragment din „Enciclopedia lumii vii”, de Tudor Opris, cu rezolvarea unor puncte de analiza pe text, cerandu-li-se si redactarea unei compuneri de 10 – 15 randuri in care sa descrie „un tablou impresionant din natura”, ceea ce le-a permis sa treaca de la basm la poveste. Mai exact spus, la povesti, unii candidati marturisindu-ne ca au creat „o poveste romantica, la iarba verde”, in decoruri montane „sau in luminisuri de padure”. Proba s-a desfasurat normal, candidatii primind subiectele la timp, chiar daca la Orbeni si la Nicolae Balcescu a fost o pana de curent.

Albinuta cu surprize

Proba scrisa la matematica, desfasurata miercuri, 22 iunie, a fost plina de surprize, chiar daca profesorii de matematica au fost unanimi in aprecierea ca subiectele „au fost echilibrate”. Candidatii au apreciat, insa, ca multe dintre cerinte „au fost mai dificile decat ne-am asteptat”, unii apreciind chiar ca „au fost si cerinte de nivelul olimpiadei”. Cele mai multe critici au fost aduse … unei albinute buclucase, care a fost pusa sa invenineze subiectul de geometrie: „O albina asezata pe o floare situata in mijlocul diametrului AB zboara in linie dreapta, mai intai pana la o floare aflata in punctul M, apoi mai departe, tot in linie dreapta, pana la o floare situata in punctul D… ” Candidatii mai visatori credeau deja ca ca s-au intors la proba de poveste de la limba romana. Cerintele i-au readus, insa, cu picioarele pe pamant: „Calculati distanta parcursa de albina. Calcuati aria supraetei din gradina plantata cu flori. Aratati ca aria suprafetei reprezentata de portiunea hasurata este mai mica decat 111 mp … Ca sa vezi ce poate face o albina! Vineri, 24 iunie 2011, pana la ora 12.00, vor fi afisate rezultatele, dupa care vor putea fi depuse eventualele contestatii, care vor fi rezolvate in intervalul 25-26 iunie. Luni, 27 iunie a.c.,vor fi afisate rezultatele finale.

Adauga un comentariu

*