Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va lansa în curând un program de formare profesională POSDRU, „Formarea personalului didactic din învăţământul secundar (ISCED 2-3), în vederea utilizării tehnologiei informaţiei şi a instrumentelor e-learning în activitatea didactică”, şi un portal e-learning www.eprof.ro., pentru cadrele didactice din învăţământul secundar, în parteneriat cu Universitatea „Politehnică” din Bucureşti, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Pythia International SRL Bucureşti şi CSI-Piemonte Torino, Italia.
Acesta se va desfăşura în perioada: august 2010 – ianuarie 2013.
Programul de formare profesională continuă vizează domeniul e-learning şi se adresează personalului didactic din învăţământul secundar (ISCED 2 – 3, gimnaziu şi liceu/colegiu), fiind acreditat de Ministerul Educaţiei, având o durată de 89 de ore şi fiind purtător a 25 de credite profesionale transferabile.
Disciplinele studiate, organizate în cinci module, includ:
· Elemente de Tehnologia Informaţiei şi Comunicării;
· Didactica specialităţii;
· Instruire şi evaluare asistată de calculator;
· Platforme e-learning (Moodle);
· Tehnologii mobile în învăţare (mobile learning);
· Alte discipline, facultative, care vor fi prezentate pe portalul proiectului.
Atât modulele de pregătire online, cât şi modulele teoretice, se vor desfăşura în săli de curs puse la dispoziţia proiectului de cǎtre două universităţi de prestigiu din ţară: Universitatea “Politehnică” din Bucureşti şi Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi.
Programul este gratuit pentru cadrele didactice selectate, toate cheltuielile, inclusiv cele de transport de cazare fiind acoperite de organizatori.
De asemenea, portalul e-learning eProf.ro, va fi disponibil pentru orice cadru didactic, sau reprezentant al unei instituţii de învăţământ interesat de e-learning.
Pe portal vor fi disponibile: ştiri şi informaţii cu privire la progresul proiectului şi la resursele acestuia, informaţii referitoare la modalitatea de acces la aplicaţiile platformei de e-learning, instrumente de comunicare, precum şi exemple de schimburi de experienţă şi de bune practici.
Procesul de formare profesională va începe în ianuarie 2012.
Având în vedere importanţa acestui proiect pentru cadrele didactice din învăţământul secundar, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi-a manifestat sprijinul său în vederea obţinerii rezultatelor preconizate.
Pe măsură ce activităţile proiectului vor avansa, vor fi publicate informaţii relevante pe portalul proiectului: www.eprof.ro.
În curând va fi disponibil un formular online de preînscriere la curs, care va permite tuturor celor interesaţi să primească informaţii despre lansarea înscrierilor, precum şi toate datele relevante, referitoare la desfăşurarea programului de formare.
Cei interesaţi se pot adresa la adresa de e-mail: contact@eprof.ro.
Prof. Gabriel STAN, Director C.C.D. Bacău