Recesiunea a rupt peste 30 la suta din salariul profesorilor si doctorilor

Recesiunea a fost mult mai drastica decat ne putem imagina la o prima vedere. Din nefericire, pentru o parte din populatia Romaniei, recesiunea a avut efecte mult mai grave. Zeci de mii de oameni au fost concediati, iar veniturile s-au diminuat substantial. Mai ales in anumite sectoare ale economiei!

Cum au evoluat salariile in cele mai importante domenii ale economiei de la inceputul si pana la sfarsitul recesiunii? Sau unde au crescut si unde au scazut salariile medii in timpul recesiunii, din 2009, cand a inceput recesiunea, si pana in 2011, cand s-a terminat recesiunea? Datele provin de la Institutul National de Statistica (INS).

Scaderi de peste 30 la suta

Prima concluzie este cutremuratoare, trei dintre cele mai importante domenii social-economice au inregistrat scaderi dramatice, de peste 30 la suta%! Mai mult, aceste trei sectoare cuprind majoritar angajati din sistemul bugetar. Cel mai “lovit” domeniu a fost invatamantul. De la inceputul si pana la finalul recesiunii, din 2009 si pana la inceputul lui 2011, inainte de fi indexat cu 15 la suta, salariul mediu din invatamant a scazut cu 37 la suta! La 1 ianuarie 2009, salariul mediu din invatamant era de 1.625 lei, iar la inceputul lui 2011, salariul mediu din acest domeniu se situa la 1.184 de lei. Ceea ce inseamna o scadere de 37 la suta!. O scadere apropiata a fost inregistrata si in administratia publica, unde salariul mediu se situa la inceputul lui 2009 la 2.391lei, pentru ca in 2011 sa se gaseasca la valoarea de 1.827 de lei. Ceea ce echivaleaza cu o reducere de 31 la suita. De asemenea, tot 31 la suta este si scaderea care a avut loc la nivelul salariului mediu in domeniul sanatatii si asistentei sociale.

Cresteri, spune Boc! Reale? Intrebam noi!

Aparent surprinzator, au existat si domenii unde salariul mediu a urcat la finalul crizei. Si chiar cu procente bune! De exemplu, salariul mediu a crescut cu 17 la suta in industria extractiva, cu 15 la suta in sectorul fabricarii autovehiculelor, cu 14 la suta in industria prelucratoare sau cu 12,5 la suta in industria metalurgica. Cu exceptia fabricarii masinilor, celelalte cresteri nu sunt reale.Mai exact, salariul mediu a urcat pe fondul miilor de concedieri. Practic, au fost concediati in special angajati slab pregatiti, cu salarii mici, iar fondul salarial s-a impartit la mai puttne persoane si care aveau si salarii mai mari.

Concedierile, la baza majorarii salariale

De exemplu, daca avem 100 de angajati in cadrul unei fabrici, iar 50 dintre acestia castiga 1.000 de lei si ceilalti 50 castiga 2.000 de lei, rezulta ca salariul mediu din aceasta uzina este de 1.500 de lei. Totusi, daca vor fi concediati cei 50 de muncitori care castigau 1.000 de lei, atunci raman doar cei care sunt retribuiti cu 2.000 de lei. Iar salariul mediu din acea uzina va fi, logic, 2.000 de lei, mai mare decat in prima faza, cand nu fusese niciun angajat dat afara. In cele mai multe sectoare in care avem cresteri ale salariului mediu, ele au venit pe fondul concedierilor, dupa modelul anterior..

Adauga un comentariu

*