Furtuna din MAI a ajuns si la Bacau

Reorganizarea politiei rurale

Inspectoratul de Politie Judetean Bacau a demarat activitatea de reorganizare a politiei din mediul rural. Pana la sfarsitul lui septembrie se va finaliza implementarea proiectului de politica publica “Cresterea calitatii serviciului politienesc in mediul rural”, iar sectiile de politie rurala vor deveni operationale. Din 84 posturi de politie vor ramane doar 10.

Echipajele de politie vor patrula in mediul rural 24 de ore din 24. Satenii nu vor mai fi nevoiti sa caute seful de post, ci vor anunta evenimentul la 112, iar cea mai apropiata echipa de interventie va ajunge la ei in cateva minute. Acestea sunt principalele modificari aduse activitatii politienesti prin implementarea proiectului de politica publica “Cresterea calitatii serviciului politienesc in mediul rural”. Organizarea actuala a politiei din mediul rural dateaza din 1969, posturile de politie fiind constituite doar pe criterii de impartire administrativ-teritoriala. Unul dintre aspectele care au determinat reorganizarea politiei rurale este imposibilitatea agentilor de la posturi de a-si indeplini sarcinile la un nivel corespunzator, avand in vedere faptul ca cei doi sau trei lucratori de la postul de politie desfasurau toate categoriile de activitati ale Politiei Romane, dosare penale, ordine publica, rutiera, proximitate, interventii 112 si altele.

Ce se urmareste

Prin reorganizarea politiei din mediul rural se urmareste cresterea performantei dispozitivelor de ordine si siguranta publica; proximizarea activitatii politistilor din mediul rural; profesionalizarea politistilor de ordine publica; asigurarea prezentei in teren a politistilor 24 de ore din 24. „In prezent, in judetul Bacau functioneaza 84 de posturi de politie comunale si Politia Comunala Podu Turcului. Prin reorganizare, se vor infiinta 10 sectii de politie rurale”, spune comisar sef Vasile Oprisan, inspector sef al IJ de Politie Bacau. Acestea sunt, Sectia 1 Politie Rurala Bacau, avand ca teritoriu de competenta comunele Luizi Calugara, Magura, Margineni, Hemeius, Letea Veche, Saucesti, Sarata si Nicolae Balcescu; Sectia 2 Politie Rurala Moinesti, avand ca teritoriu de competenta comunele Poduri, Zemes, Ardeoani, Magiresti, Solont, Scorteni, Balcani, Beresti- Tazlau, Strugari si Parjol; Sectia 3 Politie Rurala Onesti, avand ca teritoriu de competenta comunele Oituz, Bogdanesti, Casin, Manastirea Casin, Pargaresti, Targu Trotus, Livezi, Sanduleni, Helegiu, Barsanesti si Berzunti; Sectia 4 Politie Rurala Podu Turcului, avand ca teritoriu de competenta comunele Podu Turcului, Glavanesti, Motoseni, Rachitoasa, Dealu Morii, Gaiceana, Tatarasti, Huruiesti, Vultureni si Oncesti; Sectia 5 Politie Rurala Racaciuni, avand ca teritoriu de competenta comunele Sascut, Valea Seaca, Orbeni, Racaciuni, Parava, Faraoani, Pancesti, Corbasca si Cleja; Sectia 6 Politie Rurala Traian, avand ca teritoriu de competenta comunele Traian, Prajesti, Damienesti, Negri, Rosiori, Secuieni, Plopana, Odobesti, Lipova, Izvorul Berheciului, Filipeni si Colonesti; Sectia 7 Politie Rurala Brusturoasa, avand ca teritoriu de competenta comunele Brusturoasa, Asau, Agas, Palanca si Ghimes Faget; Sectia 8 Politie Rurala Buhoci, avand ca teritoriu de competenta comunele Tamasi, Buhoci, Gioseni, Horgesti, Parincea si Ungureni; Sectia 9 Politie Rurala Buhusi, avand ca teritoriu de competenta comunele Blagesti, Racova, Garleni, Filipesti, Beresti Bistrita si Itesti; Sectia 10 Politie Rurala Caiuti, avand ca teritoriu de competenta comunele Caiuti, Buciumi, Urechesti, Stefan cel Mare si Gura Vai. Posturile de Politie Comunale Stanisesti si Dofteana raman in actula organizare.

Ce se intampla cu posturile, cu politistii…

“In urma reorganizarii, posturile de politie nu vor fi inchise. La fiecare post de politie va ramane cate un politist care se va ocupa de probleme judiciare si de proximitate. Politistii reuniti in sectiile de politie rurala vor avea ca principala sarcina patrularea in zona mediului rural, patrularea intercomunala pe componenta de pastrare a linistii publice, dar si pe componenta de circulatie”, declara conmisarul sef Vasile Oprisan. In cadrul procesului de reorganizare, ofiterii din cadrul birourilor si formatiunilor de ordine publica rurala, precum si agentii de la posturile de politie vor fi pusi la dispozitie, urmand a ocupa functiile pentru care opteaza prin concurs. Pana la finalizarea concursului, sectiile de politie rurale vor fi coordonate de ofiteri imputerniciti de conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Bacau.

Aproape sapte la suta dintre jandarmi nu au reusit la testele profesionale!
O parte din evaluarile profesionale organizate in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor au fost finalizate. La Jandarmerie 2000 de oameni, dintr-un total de 30.000 de angajati, au picat la aceste teste si au fost pusi la dispozitia MAI. Sunt 2.000 de jandarmi in toata tara si 200 la nivelul Capitalei care au ramas la dispozitia ministerului. Aceasta masura s-a luat pe 15 iunie cand au fost pusi la dispozitie. Dupa incheierea acestui examen, unele posturi vor ramane neocupate. Aceste persoane puse la dispozitia MAI vor sustine examene pe functiile ramase neocupate, fie in urma demisiei sau pensionarii. Oamenii care se afla la dispozitia comandatului unitatii pot participa la misiuni prin ordinul comandatului. Daca participa la misiuni, vor fi platiti pe misiune. Este vorba despre 2.000 de cadre la dispozitie.

Disponibilizari la IJJ Bacau

Dupa cum ne-a informat col. Vasile Enache, seful Inspectoratului Judetean de Jandarmi Bacau, in perioada 29 iunie – 1 iulie, in cadrul IJJ Bacau s-a desfasurat evaluarea personalului din compartimentele si subunitatile unde au fost radiate posturi (obiective, grupe) pentru incadrarea in numarul de posturi stabilit incepand cu 10 iunie 2011. Probele de evaluare au fost test grila si interviu structurat, ambele din tematica de pregatire militara si de specialitate parcurse. In urma evaluarii, 38 de cadre au ramas la dispozitie incepand cu 1 iulie, prin nepromovarea probelor stabilite. Acestia vor putea sa se inscrie la concurs pentru ocuparea celor 20 de posturi ramase vacante, ca si pentru ocuparea altor posturi care se vor vacanta in perioada urmatoare. “Conform dispozitiilor Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, perioada de punere la dispozitie este de maxim trei luni.Celor care vor fi trecuti in rezerva dupa perioada de trei luni le sunt aplicabile dispozitiile O.U.G. 54/2011, publicata in M.O. 433 din 21.06.2011, privind acordarea timp de 12 luni, a unui ajutor in cuantum de 50 – 60 la suta din ultima solda, in raport de vechime, si considerarea acestei perioade ca stagiu de cotizare si vechime in munca”, a declarat col. Vasile Enache.

Politia romana, vanduta la bucata!

La sfarsitul anului trecut, cand a inceput toata nebunia cu restructurarea, ma marii Internelor faceau lobby cu povesti despre cum se va face ordine. Inclusiv, sau mai ales, in domeniul serviciilor de securitate privata, avansandu-se ideea ca, dupa alinierea la standardele Uniunii Europene, mai mult de jumatate dintre societatile de profil existente vor disparea de pe piata. Insa, cum pe noi practica ne omoara, procesul de acreditare din acest an nu a adus nicio schimbare majora. Astfel ca avem aproximativ acelasi numar de firme de paza, peste 1.600. Cu singura diferenta ca in locul celor respinse au aparut unele noi, infiintate de rude a nenumarati sefi din Politie. Care, stiind ca tot vor fi restructurati, au profitat de ragazul lasat pentru a-si aranja viitoarele locuri de munca. Se pare ca ar exista inclusiv un raport al ofiterilor de informatii despre modul cum a fost Politia vanduta pe bucati, chiar de catre propriii comandanti. Numai ca autorii de la DGIPI stiu ca nu are niciun rost sa faca prea multe valuri, mai ales ca habar nu au daca vor mai ramane pe pozitii din momentul in care vor preda materialul probator. Asa ca, mai degraba par tentati sa foloseasca informatiile obtinute pentru a-si asigura spatele profesional. Adica sa se retraga, daca va fi nevoie, pe organigrama unei firme de paza, asa dupa cum au facut deja zeci dintre sefii lor. Cert este doar ca se vorbeste ca unii comandanti care stiau cu siguranta ca se afla pe lista neagra a disponibilizatilor, nu au mai asteptat „igasizarea” si au negociat, ca la piata, acreditarea puzderiei de societati care si-au depus dosarele. Unii posibil pentru bani, dar DGA este in prezent trimisa la munca de jos, sa vaneze gainarii in uniforma de prin coclaurile tarii. Iar altii din motive strict umanitare, gandindu-se ca astfel fac un pustiu de bine colegilor, care vor putea sa-si gaseasca un loc de munca dupa ce vor fi restructurati, ca sa asigure painea familiei. In perioada imediat urmatoare, cel putin cateva sute de politisti din toata tara vor intra pe statele de plata ale firmelor de paza si protectie. Chiar daca prea multe dintre acestea nu indeplinesc nici cele mai elementare norme de functionare. Dar vor cumpara, cu bucata, Politia Romana, prin recuperarea cadrelor date afara de Traian Igas. Mai mult, ofiterii superiori care vor prelua comanda si la privat au pregatita deja o strategie ca sa nu aiba batai de cap, dupa ce vin cu portofoliul adiacent de contracte. Astfel, sub pretextul ca infractorii sunt mai nou inarmati si pentru a se evita eventuale bai de sange, ei isi instruiesc deja oamenii sa nu intervina fizic in cazul unor incidente posibil violente. Ci doar sa sune la 112. Ceea ce inseamna ca „magareata” interventiei propriu-zise va pica din nou pe bietii agenti de la Ordine Publica, ramasi tot mai putini si cu salarii tot mai mici.

Adauga un comentariu

*