Luni, 22 august, a fost prima zi a celei de a doua sesiuni a examenului de bacalaureat. Aceasta a fost organizata pentru absolventii claselor a XII-a care nu au luat examenul in prima sesiune, au absentat sau au fost nevoiti sa sustina examene de corigenta pentru a-si incheia situatia scolara.
In judetul Bacau s-au inscris 3.179 de candidati. Bac-ul de toamna a debutat cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, sustinuta de 296 de absolventi de liceu. Din cei 296 de candidati, 229 sunt din municipiul Bacau. Probele orale au fost organizate in trei licee, la Colegiul Tehnic de Comunicatii „N.V. Karpen” si Colegiul „Henri Coanda”, ambele din municiplul Bacau, si Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Onesti. La aceste competente nu se acorda note, ci doar calificative si nu exista varianta de “respins” a candidatului. Majoritatea candidatilor din aceasta sesiune sunt insa programati la probele scrise, care vor incepe luni, 29 august, cu examenul la limba si literatura româna, unde, conform situatiei inscrierilor, sunt asteptati 1.587 de absolventi din judet. Cel mai mare numar de candidati sunt la matematica, examen care va fi sustinut miercuri, 31 august, de 2.282 de absolventi bacauani. La istoria sunt 105 inscrisi. Ultima proba scrisa din aceasta sesiune, cea la alegere a profilului si specializarii, este programata pentru vineri, 2 septembrie,si s-au anuntat 1.748 de candidati. Toate probele scrise se vor desfasura in sali cu supraveghere video. Cele mai multe sali de examen, 162, vor fi la examenul din 31 august, cu matematica si istoria, pentru care ISJ Bacau nu dispune decat de 1oo camere web. Inca nu se stie daca conducerea ISJ va reusi sa achizitioneze altele sau daca celew existente vor fi repartizate prin tragere la sorti. Primele rezultate la probele scrise vor fi afisate duminica, 4 septembrie, urmand ca rezulattele finale, dupa contestatii, sa fie facute cunoscute miercuri, 7 septembrie.
Masuri suplimentare
La fel ca si in prima sesiune de bacalaureat, din lunile iunie-iulie, si acum au fost luate masuri suplimentare de securitate.
„Si acum vor fi monitorizate video probele scrise, iar toleranta este zero pentru toti candidatii care vor incerca sa comita infractiuni de frauda sau tentativa de frauda. Exigenta este maxima, ca si la prima sesiune”, a mai spus prof. Cristian Cuciac. Intre 23 si 24 august se va desfasura proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba straina (franceza sau engleza), iar in zilele de 25 si 26 august vor fi evaluate competentele digitale ale candidatilor. Probele de foc vor fi insa cele care incep de luni, cand vor avea loc examenele scrise. Pe 29 august va fi proba scrisa la Limba si literatura romana), pe 31 august – proba obligatorie a profilului, iar pe 2 septembrie – proba la alegere a profilului si specializarii. Pe 4 septembrie vor fi afisate primele rezultate si tot atunci se depun contestatiile, iar dupa rezolvarea lor, pe 7 septembrie se vor cunoaste rezultatele finale.
296 de elevi au sustinut competentele orale la Limba si literatura romana, 314 sunt inscrisi pentru competentele orale la o limba de circulatie internationala si alti 310, la competentele digitale. Pe partea scrisa, la Limba si literatura romana sunt 1.587 de candidati, la Matematica si Istorie (a doua proba scrisa obligatorie a profilului) sunt 2.283 de candidati, iar la ultima proba (la alegere) sunt 1.748 elevi, care vor sustine Bac-ul la materii precum Biologie, Fizica, Economie, Chimie, Filosofie, Geografie, Informatica, Logica si argumentare, Psihologie si Sociologie.