Fara scutire de impozit pentru reabilitarea termică!

La ce sa ne asteptam in 2012

Guvernul vrea să elimine avantajele fiscale ale reabilitării termice a locuinţelor. O modificare a Codului Fiscal prevede limitarea la maxim 7 ani a acordării de scutire la plata impozitului local pentru clădirile reabilitate termic. De asemenea, impozitele majorate pentru proprietarii de mai multe case şi pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică peste 2.000 cmc, vor fi menţinute la acest nivel ridicat şi de la 1 ianuarie 2012. O altă noutate vizează direct avantajele inspectorilor fiscali. Urmează să fie eliminată prevederea din Codul Fiscal prin care putea fi constituit un fond de stimulente la nivelul organelor fiscale.

Proprietarii de mai multe locuinţe şi cei care deţin autoturisme cu o capacitate cilindrică peste 2.000 cmc vor plăti şi în 2012 impozite mai mari. Ministerul Finanţelor Publice vrea să menţină şi în anul următor normele actuale de impozitare pentru aceste cazuri. Preverea apare în proiectul de modificare a Codului Fiscal. O altă noutate în domeniul taxelor şi impozitelor locale se referă la limitarea la doar maxim 7 ani a scutirilor acordate pentru proprietarii de apartamente care îşi reabilitează termic locuinţele. Noutăţile lansate de MFP îi bulversează pe proprietarii care au sperat că îşi vor putea recupera măcar o parte din investiţie. Iniţial, prin Legea 158 din 2011, se prevedea o perioadă de cel puţin 7 ani în care proprietarul unui apartament primea o scutire de la plata impozitului local dacă efectua anumite lucrări de reabilitare termică a locuinţei. Un calcul estimativ arăta că metoda de acordare a scutirii producea beneficii şi, implicit, îi stimula pe oameni să îşi izoleze locuinţele, dacă era acordată pentru minim 7 ani. Fără a ţine cont de inflaţie, un proprietar de apartament îşi recupera în această perioadă circa 10% din valoarea unei lucrări de reabilitare termică a unei clădiri. În schimb, odată cu noile propuneri ale guvernului este practic eliminat acest stimulent financiar, cât de mic era el. Culmea, proiectul de act normativ spune că vine cu „clarificări“ deşi el modifică Legea 158 din 2011, care spune clar că „proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuiala proprie să beneficieze, în condiţiile legii, de scutire de la plata a impozitului aferent locuinţei pe o perioadă de minimum 7 ani, pe baza auditului energetic prin care se certifică realizarea recomandărilor propuse de către auditorul energetic pentru clădiri“. Modificarea ar fi  realizată pentru a nu afecta „bugetele locale ale unităţilor administrativ teritoriale şi implicit autonomia locală a acestora“.

Modificări la autorizarea antrepozitelor fiscale

Producătorii de vinuri obligaţi să se autorizeze ca antrepozit fiscal îşi vor putea obţine documentele de la o Comisie teritorială. Conform proiectului de modificare a Codului Fiscal, una dintre schimbări este „autorizarea antrepozitelor fiscale pentru producţia exclusivă de vinuri realizată de către contribuabili alţii decât contribuabilii mari şi mijlocii stabiliţi conform reglementărilor în vigoare, precum şi a micilor distilerii de către Comisia teritorială constituită la nivelul structurilor teritoriale ale ANAF“. Însă această modificare aduce şi condiţii suplimentare pentru agenţii economici. Aceştia trebuie să pre-zinte autorizaţie de mediu, să constituie un capital social minim subscris şi vărsat şi să nu se afle în procedură de insolvenţă.O altă modificare vizează „includerea în autorizaţia de antrepozit fiscal a adresei locului autorizat şi excluderea din această autorizaţie a capacităţii de depozitare a produselor accizabile în antrepozitul fiscal, în scopul eli-minării disfuncţionalităţilor de ordin administrativ în procesul de emitere şi modificare a autoriza-ţiilor de antrepozit fiscal“.

Revizuiri pentru activităţile independente

Finanţiştii vor revizui şi definirea activităţii independente pentru a încasa mai mulţi bani la bugetul de stat. Astfel, „în cazul în care între plătitorul de venit şi persoana fizică există încheiat un contract individual de muncă precum şi un contract/raport juridic pe baza căruia se desfăşoară o activitate independentă aceasta va fi reconsiderată de către autorităţile fiscale ca activitate dependentă“. Reconsiderarea se va efectua numai de către inspectorii fiscali care vor aplica principiul prevalenţei economicului asupra juridicului. Venitul realizat din activitatea reconsiderată va fi supus regulilor de impunere proprii veniturilor din salarii ca venit asimilat salariului. Altfel, spus se vor plăti impozite şi contribuţii ca pentru orice salariat.

 

Adauga un comentariu

*