Ceocea, SIF Moldova: Actionarii au vorbit. Acum si daca se va cere listarea BCR la celelalte AGA, administratorii nu vor putea duce la indeplinire mandatul

Votul de azi al actionarilor SIF Muntenia, care s-au pronuntat in favoarea tranzactiei cu Erste Group, constituie un semnal clar care se da pietei aratand ca listarea BCR este compromisa, spune Costel Ceocea (foto), presedintele SIF Moldova.

“Azi a fost AGA de la SIF Muntenia si potrivit informatiilor aparute pana in prezent in media actionarii au votat pentru tranzactie. Sub acest aspect rezulta ca exista cel putin o SIF care nu va cere listarea pana pe 12 octombrie cand expira acordul semnat cu Erste in 2009. Este un semnal care se da pietei”, a declarat Ceocea.

SIF Moldova este singura dintre cele cinci SIF-uri care nu a intrat in acordul de principiu semnat de celelalte societati cu austriecii, prin care urmeaza sa incaseze fiecare 108 milioane de euro in cash si actiuni Erste, in schimbul pachetelor pe care le detin la BCR.
SIF Moldova avea si ea dreptul sa intre in deal, in conditiile acceptate deja de celelelate SIF-uri.

“Nu am semnat inca un acord cu Erste si nici nu vom semna pana nu vom avea o hotarare in cadrul AGA”, a precizat Costel Ceocea.
Presedintele SIF Muntenia subliniaza insa ca avand in vedere votul de la SIF Muntenia libertatea de miscare a administratorilor celorlalte societati este limitata.

“Procedura de listare este compromisa. Chiar si daca actionarii celorlalte SIF-uri vor vota in favoarea listarii, managementul acelor societati nu vor putea duce hotararile la indeplinire”, a precizat Ceocea.

Acordul semnat in 2009 de cele cinci SIF-uri pentru a amana listarea BCR prevede faptul ca grupului austriac este obligat sa listeze banca doar daca toate SIF-urile o cer in scris. O alta varianta ar fi ca trei dintre SIF-uri sa ceara listarea, dar in acest caz este nevoie si de acordul austriecilor. Oficialii Erste s-au pronuntat insa categoric impotriva listarii BCR.

Conducerea SIF Moldova a trimis recent si o scrisoare actionarilor societatii in care prezentau situatia in care se afla in urma intelegerii convenite de celelalte SIF-uri cu Erste Group.

Oficialii SIF2 spuneau actionarilor ca in urma tranzactiei cu Erste fiecare SIF s-ar putea alege in cash doar cu 9 milioane de euro avand in vedere taxele totale pe care ar putea sa fie nevoite sa le plateasca la stat.

Profitul net al fiecarui SIF din vanzarea a 6% din BCR ar fi de 87 milioane de euro, din care partea in cash va reprezenta 25 milioane de euro, insa avand in vedere ca taxele totale pe acest castig se ridica la 16,5 milioane de euro, inseamna ca SIF-urile vor ramane fiecare in cash doar cu 9 milioane de euro din vanzarea celei mai importante detineri din portofoliu, se arata in scrisoarea SIF Moldova. Reprezentantii societatii au adaugat ca acest punct de vedere este sustinut de cateva articole din legislatia fiscala romaneasca, care indica faptul ca pentru SIF-uri transferul actiunilor este unul taxabil, in timp ce alte opinii sustin contrariul, insa o opinie oficiala din partea Ministerului de Finante ar veni doar pe descrierea clara a tranzactiei, dupa ce este semnata.

Adauga un comentariu

*