Profesorul Vasile Cautis, directorul Colegiului National «Vasile Alecsandri», a organizat la sfarsitul saptamanii trecute o noua conferinta de presa, pentru a prezenta cele noua proiecte europene derulate sau aflate in curs de derulare. Au prezentat, succesiv, proiectele pe care le coordoneaza, profesorii Stefana Balan si Ioan Grintescu, Florenta Popa si Oana Mihaila, Loredana Rusu, Afrodita Timofti, Luminita Patrascan, Lidia Blidariu si Ramona Gavriloaia. In editia noastra precedenta ne-am oprit asupra catorva dintre proiectele prezentate. Revenim acum, cu prezentarea succinta a celorlalte proiecte „alecsandriene”.
„Tineret in actiune”, „Jurnalism fara frontiere” si o vizita de informare la Bruxelles
Experimentata profesoara de limba engleza Florenta Popa a prezentat doua dintre proiectele derulate in care a fost implicata: „In anul scolar precedent, eu si colega mea, profesoara de istorie Oana Mihaila, am fost implicate in proiectul „Tineret in actiune”; alaturi de unitati scolare din Italia si Polonia, participand si la Seminarul de la Roma. Apoi; noi doua si cu 5 elevi ai Colegiului, am participat la proiectul „Jurnalism fara frontiere”. A completat-o profesoara Oana Mihaila: „Am fost la Sighetul Marmatiei, pentru a vedea pe viu efectele totalitarismului comunist, dar si la Sinaia, apoi ne-am deplasat in Italia, unde am avut foarte interesante discutii pe tema totalitarismului si a democratiei. A, avut, impreuna, si un proiect Leonardo …” Profesoara Florenta Popa a revenit, cu ultimul proiect in derulare: „Abia ne-am intors de la Bruxelles, unde am participat la un proiect realizat in parteneriat cu Centrul Europe Direct de la Universitatea „Vasile Alecsandri”. A fost o vizita de lucru pentru un grup de multiplicatori de informatie europeana. Acolo, la Bruxelles, am avut vizite de informare si dezbateri la Comisia Europeana, la Parlamentul European, la Centrul de Informare si la alte cateva institutii din zona institutioanala europeana, urmand sa facem, cat de curand, diseminarea acestui proiect, care s-a dovedit foarte util”.
Mobilitate individuala de formare continua
A venit randul profesoarei Afrodita Tmofti sa prezinte proiectul Comenius de formare continua la care a participat in perioada 1 – 5 august a.c.: „Cursul intitulat Eurodidaweb – Pedagogical use of internet and multimedia tools s-a desfasurat la Roma, in prima saptamana a lunii august.si a avut ca scop principal imbunatatirea calitatii educatiei scolare, prin participarea cadrelor didactice la stagii de formare continua. Acest proiect a fost finantat in cadrul Programului de Invatare pe Parcursul Intregii Vieti si din fonduri FSE-POSDRU, prin proiectul Lifelong Learning. Au participat 14 cadre didactice din Romania, Italia, Spania, Grecia si Cipru. Consider ca principalele beneficii au fost dezvoltarea profesionala, dialogul intercultural cu profesori din alte tari, cunoasterea culturii italiene si a sistemului de invatamant din Italia, exersarea limbilor straine (s-a vorbit in engleza, franceza, spaniola si italiana) si, nu in ultimul rand, integrarea europeana a Colegiului nostru. De altfel, am prezentat acolo scoala noastra ca institutie europeana de invatamant”.
Juniori si seniori
Profesoarele Ramona Gavriloaia si Stefana Balan au vorbit despre cele doua programe ale parteneriatului cu Irlanda, unul pentru seniori (liceeni) ; coordonat de Stefana Balan si aprobat déjà si unul pentru juniori (elevi de gimnaziu, coordonat de Ramona Gavriloaia, care se afla pe lista de asteptare. Temele celor doua programe: cetatenia, mobilitatea, implicarea activa si pemanenta, formarea unui sistem european de gandire si actiune, combaterea prejudecatilor … Vor participa 40 de elevi peste 16 ani, parcursul fiind de cel putin doi ani. «Avem si doua proiecte Comenius, obtinute prin Agentia Nationala Comenius, a caror derulare va incepe in 2014» , a adaugat profesoara Ramona Gavriloaia. « Vreau sa precizez ca activitatea didactica n-a fost si nu este perturbata de participarea elevilor si a cadrelor didactice la derularea acestor proiecte », a spus, in incheiere, directorul Vasile Cautis.