Anuntarea unui nou val de de restructurări la Ministerul de Interne de catre ministrul Igas a bulversat personalul si activitatea institutiilor din acest minister. Circa 5.500 de angajaţi din structurile ministerului vor fi disponibilizaţi în luna octombrie, dar procesul de asa zisa restructurare va continua. Deputatul bacauan Gabriel Vlase considera ca „ prin slăbirea capacităţii de acţiune a poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră şi a celorlalte forţe chemate să asigure securitatea cetăţeanului”.
Gabriel Vlase, deputat PSD, presedintele Comisiei de control paralamentar a activitatii SIE: „Asistăm cu toţii la starea de spirit dăunătoare generată de măsurile de reducere a efectivelor de poliţie, jandarmerie şi din celelalte arme din subordinea MAI.
Ceea ce cred că se uita, legat de consecinţele acestor acţiuni restrictive, este că efectul lor nu va fi resimţit doar de angajaţii MAI vizaţi prin restrângerile de personal, ci de întreaga populaţie a României, căreia i se sporeşte în mod evident insecuritatea personală şi expunea la privarea de bunurile personale şi familiale.
Ca urmare a crizei mondiale, în majoritatea statelor din Europa, dar şi în SUA, astfel de măsuri se iau, ori sunt avute în vedere. Acestea nu ocolesc instituţiile de forţă ale statelor repective, dar trebuie să înţelegem că efectele lor în ţările occidentale nu pot fi comparate cu cele care se produc în ţara noastră.
Trebuie să fim realişti şi să spunem că România nu dispune de o poliţie cu forţă suficientă de impact în curmarea criminalităţii, care să fie comparabilă cu organele corepondente din SUA şi celelalte state occidentale.
Capacitatea Poliţiei Române de a controla situaţia operativă, începând cu infracţiunile cele mai mărunte şi terminând cu delictele de mare anvergură, s-a dovedit şi până acum foarte limitată. Trebuie deci să ne întrebăm ce se va întâmpla dacă efectivele şi dotările poliţiei vor intra sub noi restricţii. Sunt convins că vor fi multiplicate cazurile nerezolvate care trenează ani de zile şi care sunt mărturii ale deficienţelor care există, atât la nivelul structurilor locale pe teritoriu, cât şi în sistemul naţional.
A devenit o obişnuinţă ca eşecurile operative să fie puse sistematic pe seama lipsurilor în dotare şi organizare. Deci ce se va întâmpla dacă în viitorul apropiat vor fi disponibilizate mii de persoane?
Rezultatul este că subiecte cum ar fi controlarea unor municipii, oraşe, sate, sau zone ale capitalei de clanurile interlope care fac propria lege vor deveni o constantă a evenimentelor interne din România, că grupuri de bandiţi călare, pe motocilete sau în automobile vor da lovituri tot mai mari şi mai sângeroase prejudiciind bunurile oamenilor, locuinţe, gospodării şi altele.
În afara efectelor demoralizatoare la nivelul comunităţilor locale, trebuie să ne punem problema slăbirii dincolo de limite acceptabile pentru UE a capacităţii României de a stăvili sau descuraja fluxurile transfrontaliere ilicite, cum sunt migraţia clandestină, crima organizată, terorismul şi neproliferarea.
Practic, prin slăbirea capacităţii de acţiune a poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră şi a celorlalte forţe chemate să asigure securitatea cetăţeanului, se anulează angajamentele pe această linie luate de ţara noastră la intrarea în UE şi NATO.
Atrag atenţia asupra faptului că raţionalizarea activităţii poliţiei se impunea de mai mult timp, că sunt numeroase cazurile de corupţie în poliţie, că în unele locuri agentul de poliţie şi-a pierdut total credibilitatea prin toleranţa faţă de infractori şi ignorarea nemulţumirii legitime a oamenilor lezaţi de răufăcători. Sunt mulţi poliţiştii care trebuie să plece pentru că ei nu apără „legea” ci „fără de legea”. Dar nu putem să nu vedem că reducerile care se dimensionează strict pe procente de economii bugetare sunt contraproductive, în condiţiile unei sărăciri generalizate a populaţiei.”