Fotbal – Europa League: Seara neagra pentru fotbalul romanesc

Sporting Lisabona – FC Vaslui 2-0

Sporting Lisabona a învins pe FC Vaslui cu scorul de 2-0 (1-0), joi seara, pe stadionul ”Jose Alvalade”, în Grupa D a Europa League la fotbal.Sporting s-a impus lejer, prin golurile marcate de Evaldo (38), Matías Fernández (70), în faţa unei formaţii care s-a limitat la un joc defensiv, obligată şi de faptul că a jucat în 10 oameni din min. 38, când a fost eliminat Wesley. Sporting a început în forţă şi a ratat prima ocazie în minutul 1, când şutul lui Fernandez a fost respins de Pavlovic. Chiar dacă au controlat destul de clar jocul, lusitanii nu şi-au creat situaţii mari de gol, o şansă notabilă fiind consemnată în min. 30, când van Wolfswinkel a reluat peste poartă. FC Vaslui a suferit o lovitură grea în min. 38, când căpitanul Wesley a fost eliminat pentru un gest inexplicabil, lovirea fără minge a lui Joao Pereira. Sporting a reuşit să deschidă scorul cinci minute mai târziu, când Evaldo a reluat simplu în plasă centrarea lui Matias Fernandez: 1-0 (38). FC Vaslui a acuzat neacordarea unui penalty, la un henţ în careu al olandezului Schaars (45). În partea secundă, Cerniauskas s-a remarcat în primele minute în două rânduri, la şutul lui Capel (48), dar mai ales la lovitura liberă executată de Matias Fernandez (50). Schaars a tras, dar nu i-a produs portarului nostru (55), iar Capel a şutat pe lângă (56). Matías Fernández a majorat scorul în min. 70, cu un şut pe sub portar: 2-0. Sporting nu a mai forţat, chiar dacă a controlat fără probleme meciul, având o ocazie mare prin Schaars (83), care a ţintit vinclul lui Cerniauskas. Bojinov (90+2) a semnat ultima situaţie de gol a partidei. FC Vaslui va disputa pe 3 noiembrie, la Piatra Neamţ, revanşa cu Sporting Lisabona.

Rapid – Legia Varşovia 0-1

Rapid Bucureşti a fost învinsă de Legia Varşovia cu scorul de 1-0 (0-0), care are loc joi seara, pe Arena Naţională din Capitală, în Grupa C a Europa League la fotbal.Unicul gol al partidei a fost reuşit de Miroslav Radovic (72). Legia a început mai incisiv la Bucureşti şi a avut prima mare ocazie în min. 7, când Coman a salvat un gol ca şi făcut în faţa lui Radovic. Giuleştenii au revenit în joc şi au avut două situaţii bune, prin Pancu (15), care a tras puţin peste poartă din lovitură liberă, şi Herea (19), autorul unei acţiuni frumoase, încheiată cu ofsaid la N. Grigore. Coman s-a remarcat şi în min. 23, când a scos cu greutate şutul lui Borysiuk, de la marginea careului. Rapid l-a pierdut pe Roman (accidentat) şi nu a reuşit să îşi creeze alte ocazii, jocul fiind destul de echilibrat. Totuşi, Kuciak, fost portar al Vasluiului, a avut o intervenţie bună în prelungirile primei reprize, când a respins în corner şutul lui Deac (45+1). Rapid a evoluat mai bine după pauză, dar ocaziile au întârziat să apară. Deac a tras modest (57), în schimb oaspeţii au avut situaţii bune de gol, prin Rybus (68) şi Radovic (69). Polonezii au deschis scorul în min. 72, prin sârbul Miroslav Radovic, care a reluat cu capul lovitura liberă executată excelent de Rybus: 0-1. Rapid a căutat egalarea, Sburlea a avut o bună ocazie (88), dar Kuciak a respins în corner, după care Filipe Teixeira a tras peste poartă (89). Ultima ocazie a giuleştenilor a fost şutul-centrare al lui Deac (90+2), reţinut de Kuciak la rădăcina barei. Legia a jucat mai bine şi a obţinut o victorie meritată, care o face favorită la locul doi şi la calificarea în şaisprezecimile de finală. Suporterii polonezi, câteva mii, au fost evacuaţi din tribune înaintea primei reprize, dar au revenit la pauză, manifestându-se zgomotos. Rapid va juca pe 3 noiembrie partida revanşă cu Legia, la Varşovia.

Maccabi Haifa – Steaua Bucureşti 5-0

Maccabi Haifa a surclasat pe Steaua Bucureşti cu scorul de 5-0 (3-0), joi seara, pe stadionul ”Kiryat Eliezer” din Haifa, în Grupa J a Europa League la fotbal.Maccabi a umilit-o pe Steaua prin golurile marcate de Weaam Amasha (10, 20), Yaniv Katan (38 – penalty), Taleb Twatha (72) şi Idan Vered (79), ratând şi un penalty, prin Katan (65), într-un meci în care echipa lui Ilie Stan a terminat în 10 oameni, după eliminările lui Bicfalvi (37) şi Iliev (64). Omul meciului a fost fără îndoială Amasha, autorul a două goluri şi cel care a scos ambele penalty-uri. După un început destul de bun, Steaua s-a văzut condusă de Maccabi când se scurseseră numai 10 minute, la capătul unei faze extrem de simple: Katan l-a lansat pe Amasha pe un culoar, acesta i-a depăşit în viteză pe Martinovic şi Iliev şi a marcat primul gol al partidei, 1-0 (10). Maccabi a mai avut apoi o ocazie prin Katan (12), dar Martinovic a salvat golul. Tatu a replicat cu un şut bun, dar alături, în min. 14. Nikolic a trimis şi el pe lângă poartă, cu capul, din poziţie excelentă (18), după care Maccabi şi-a mărit avantajul: acelaşi Amasha a reluat în plasă din foarfecă mingea respinsă de Stanca la şutul lui Vered, 2-0 (20). La meciul de debut în cupele europene pentru antrenorul Ilie Stan, Steaua a avut ghinion în min. 21, când Leandro Tatu a trimis mingea în bară, cu o lovitură de cap. După ce Amasha tras peste poartă din marginea careului (27), echipa israeliană s-a desprins în min. 38, dintr-un penalty acordat la faultul lui Bicfalvi asupra lui Amasha, transformat de Katan: 3-0. Bicfalvi a fost eliminat pentru fault în postură de ultim apărător. Steaua nu s-a regăsit în continuare şi Amasha a fost aproape de al treilea gol al său (43). Fraţii Costea au avut ultimele situaţii de gol chiar înainte de pauză, Florin în min. 44 şi Mihai în min. 45+1. Vered a avut o nouă ocazie după pauză dezastrul, dar a greşit finalizarea (58). Dezastrul a fost completat de eliminarea uşoară a lui Iliev (64), pentru un presupus fault la Amasha, scăpat singur spre poartă. Din fericire, Katan a ratat penalty-ul, trimiţând mingea în bara transversală (65). Degringolada Stelei nu a putut fi oprită şi Maccabi a marcat al patrulea gol prin Taleb Twatha, cu un şut de la circa 24 de metri (72), în timp ce Vered a înscris golul cinci, în min. 79. Singura circumstanţă atenuantă a Stelei este numărul mare de absenţe înaintea jocului, 8 accidentaţi (Tătăruşanu, G. Matei, Galamaz, Gardoş, Tănase, D. Popa, Răduţ şi Prepeliţă) şi un suspendat (Brandan). Cea mai drastică înfrângere a Stelei din cupele europene data din 1997, când Paris St. Germain s-a impus cu 5-0, în manşa a doua a turului II preliminar al Ligii Campionilor. Steaua va juca pe 3 noiembrie revanşa cu Maccabi, la Bucureşti.

Adauga un comentariu

*