Liderii USL au anunţat luni că declanşează procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Liderul PNL, Crin Antonescu, a susţinut că acest demers al USL „nu e un moft, nu e o invenţie de agendă”.”Demersul de suspendare nu este un moft, nu este o invenţie de agendă, nu este nimic din ceea ce am văzut în ultimele zile că au socotit foarte mulţi analişti şi comentatori. Sigur, este o lume în care politicenii i-au obişnuit pe toţi, pe cetăţeni, pe comentatori, pe proprii colegi, cu demersuri care să însemne altceva decât ceea ce ele spun. Avem convingerea foarte fermă că, după cele petrecute din 6 decembrie 2009 până astăzi, în România s-a petrecut, în afara Constituţiei, un proces de gravă erodare a statului de drept, un proces de substituire a instituţiilor acestui stat. Practic, voinţa şi acţiunea politică s-au concentrat în mod neconstituţional în mâna unui singur om, un om care dictează Guvernului, un om care a construit imoral şi ilicit majorităţi parlamentare false, un om care, aşa cum arată ultimele sale declaraţii, nu mai acceptă nici măcar în aparenţă să respcte independenţa puteri judecătoreşti”, a declarat preşedintele PNL.
Antonescu a afirmat că PSD, PNL şi PC urmează să desemneze reprezentanţi proprii într-o comisie comună a USL care să redacteze cererea de suspendare care va fi trimisă Parlamentului.Crin Antonescu a precizat că procedura de suspendare înseamnă câţiva paşi, primul dintre aceştia fiind desemnarea, luni, de către Birourile politice ale fiecărei formaţiuni din Uniune a membrilor comisiei care va redacta cererea de suspendare.
„Probabil într-o săptămână vom avea acest document finalizat”, a menţionat Antonescu.
El a precizat că, ulterior, va avea loc o discuţie în grupurile parlamentare reunite şi, dacă grupurile vor asuma această propunere, aceasta va fi iniţiată, pe traseul parlamentar stabilit de Constituţie.
Crin Antonescu a mai spus că USL îşi propune să iniţieze o largă dezbatere publică în legătură cu acest act politic şi, în cursul acestei dezbateri publice, în funcţie de calendarul ce va fi stabilit, să se încerce conturarea în jurul acestui demers a unui larg curent public.
Ponta, întrebat ce articol din Constituţie a încălcat Băsescu: „Vi le dăm în scris”
Întrebaţi de ce anume se face vinovat, în opinia lor, Traian Băsescu, pentru a justifica decizia USL, cei doi copreşedinţi au afirmat că preşedintele şi-a subordonat toate instituţiile statului.
„Domnul Băsescu a reuşit din 2009 să îşi subjuge în totalitate Guvernul. Nu mai există Guvern, există Traian Băsescu care anunţă măsuri guvernamentale. A reuşit să ocolească sau să îşi subordoneze Parlamentul. (…) Domnul Băsescu mai are o singură redută, care se cheamă Justiţia, motiv pentru care se duce la CSM să le spună judecătorilor cum ar trebui să judece, se duce la DNA şi anunţă cine va fi şef în continuare. Asta nu este treaba lui Băsescu, ci a magistraţilor. Lucrurile ni se par foarte grave, deci suntem obligaţi să reacţionăm”, a declarat Ponta.
El a spus că articolele din Constituţie despre care USL apreciază că au fost încălcate de preşedinte vor figura în cererea care va fi adresată Parlamentului şi Curţii Constituţionale.
„Totul se face în scris, vorbele se uită. Nu vreţi să le vedeţi scrise?”, a răspuns el întrebărilor jurnaliştilor.
Ponta a mai spus că avizul Curţii Constituţionale asupra cererii de suspendare este consultativ, judecătorii trebuind doar să verifice legalitatea cererii şi respectarea procedurii constituţionale.
Întrebat cum va reacţiona USL dacă procedura de suspendare va fi un eşec, Ponta a răspuns: „Oamenii vor să îl demită pe Băsescu, dar îl apără nişte parlamentari cumpăraţi şi şantajaţi”.