BERLIN: Conferinta Comisiilor parlamentare de control SIE

Deputatul Gabriel Vlase, presedintele Comisiei speciale a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului asupra activitatii Serviciului de Informatii Externe, a participat la cea de a saptea Conferinta a comisiilor parlamenatre pentru controlul asupra serviciilor de informatii si securitate din statele membre ale Uniunii Europene, Elvetia si Norvegia, organizata de Bunderstag la Berlin.La actiune au fost prezente 19 delegatii nationale, un reprezentant al Parlamentului European, precum si un inalt functionar din Serviciul de actiune externa al UE.

Agenda conferintei a cuprins teme de referinta aflate in dezbaterea acestui forum multilateral, continuand preocuparea de a se constitui intr-un instrument menit sa imbunatateasca si sa adapteze la realitatile in schimbare activitatea comisiilor de control al serviciilor de informatii si securitate. Acestea au fost urmatoarele:

Provocarile care stau in fata serviciilor de informatii si securitate dupa 20 de ani de la terminarea Razboiului Rece;

Dreptul parlamentelor la informatie in contextul activitatilor de intelligence;

Controlul parlamentar al activitatilor de intelligence cu referire expresa la : (a) raportul dintre controlul administrativ si cel parlamentar-complementaritate, sau excludere, (b) puterile si resursele de personal necesare pentru controlul parlamentar al serviciilor de informatii si securitate, (c) intensitatea controlului si forme de realizare a acestuia in profunzime, incluzand controlul bugetar;

Necesitatea adoptarii de standarde comune la nivel european pentru controlul activitatii serviciilor speciale;

Mecanismele de informare a parlamentelor, a publicului si a persoanelor lezate despre activitatea serviciilor de informatii si securitate, cu referire la rapoarte, comunicate publice si comisii de ancheta, modalitati de notificare a persoanelor lezate, precum si proceduri judiciare;

Controlul asupra activitatii de cooperare internationala intre serviciile de informatii si securitate, cu referire la schimbul de informatii cu alte state si controlul parlamentar, precum si utilizarea informatiilor obtinute de la alte state si cursul care a fost dat acestora de catre statul beneficiar.

In cadrul conferintei au fost prezentate si doua rapoarte pe subiecte specifice preocuparilor de control al serviciilor de informatii si securitate. Presedintele Comitetului „R” de control al serviciilor de informatii din Belgia, Guy Rapaille, a expus stadiul si perspectivele retelei si a sitului de Internet la care pot adera statele membre, pentru a se realiza un schimb de informatii si experienta benefice intre comisiile parlamentare de control asupra serviciilor de informatii si securitate ( Proiectul ENNIR- Europen Network of National Intelligence Reviewers).

Al doilea raport a fost facut de Ikka Salmi, Directorul Centrului de Situatii (EU SitCen) din cadrul Serviciului de Actiune Externa al UE. Acesta a explicat faptul ca Centrul de Situatii nu reprezinta un serviciu de informatii supranational, asa cum se speculeaza uneori in mediile parlamentare, ci un centru de analiza a informatiilor livrate de serviciile specializate ale statelor membre cu scopul de a contribui la mai buna fundamentare a politicilor comune de securitate si de relatii externe ale Uniunii Europene.

Dezbaterile pe temele inscrise pe agenda conferintei au pus in evidenta urmatoarele aspecte:

Mediul international de securitate s-a complicat, facand loc amenintarilor de securitate transfrontaliere. Serviciile de informatii si securitate nu sunt absolvite de responsabilitati, au o arie de lucru tot mai larga, dar aplicarea de metode de lucru care ar putea leza drepturile fundamentale ale omului este inca o justificare a relizarii unui control parlamentar eficient prin comisiile insarcinate cu controlul asupra activitatii lor.

In privinta provocarilor la nivel continentului, s-a exprimat ideea ca in Europa este nevoie de o politica comuna de securitate si informatii, iar acest lucru ar fi posibil, asa cum a fost posibila o politica europeana comuna in domeniul specific politiei. Amenintarile, ca si intelligence-ul, sunt prezente in orice domeniu.

Este necesar, pornind de la formele de stricta actualitate a amenintarilor asimetrice, cum este cyber terorismul, sa se realizeze o baza comuna, atat pentru definirea securitatii, cat si a responsabilitatilor serviciilor de informatii si securitate.

Cooperarea internationala nu se poaate realiza decat in domenii in care statele implicate nu se concureaza reciproc. Informatiile si securitatea reflecta pe deplin aceasta concluzie.

Securitatea moderna reprezinta acea stare in care ar trebui ca doar riscurile si amenintarile marginale sa mai poata persista.

Amenintarea terorista ramane neschimbata pentru unele state, chiar dupa eliminarea lui Bin Laden. Intre timp, au proliferat siturile pe Internet care servesc terorismul.

Controlul parlamentar asupra serviciilor de informatii si securitate trebuie continuat si perfectionat. Acesta nu poate patrunde in capilaritatea institutiilor vizate asa cum fac serviciile respective, dar trebuie sa asigure respectarea standardelor si procedurilor democratice si sa persevereze pentru pastrarea unui echilibru just intre transparenta si secretizare.

Adauga un comentariu

*