Binecuvântare arhierească la Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău

Demisolul Catedralei „Înălţarea Domnului” din Bacău a fost neîncăpător pentru numărul impresionant de credincioşi care au ţinut să participe duminică la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În Duminica a doua a Triodului, cu toate că vremea a fost una potrivnică, creştinii băcăuani au dovedit încă o dată spiritualitatea pe care au învăţat-o şi şi-au însuşit-o de-a lungul anilor, fiind participanţi activi la cea mai importantă slujbă religioasă din cadrul cultului ortodox. Cu această ocazie, Preasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură având în centru pericopa Evangheliei din această zi, respectiv pilda fiului risipitor. Preasfinţia Sa a arătat cât de mare este puterea duhovnicească a pocăinţei, ca putere vindecătoare de boala păcatului şi de refacere a comuniunii omului cu Dumnezeu şi cu semenii. Totodată, profund cunoscător al valorilor spiritualităţii ortodoxe româneşti, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a reliefat faptul că părintele din Evanghelie este şi chipul duhovnicului sau al părintelui duhovnicesc, care devine vindecător de suflete prin faptul că păcatul este o boală a sufletului şi duhovnicul este un doctor duhovnicesc care ştie cum să vindece rănile pe care le lasă în viaţa omului păcatul. De asemenea, în contextul evenimentelor dificile pe care le străbate societatea românească, din cauza dificultăţilor materiale şi, mai nou, a vremii potrivnice, Preasfinţia Sa a făcut un apel la comuniunea între semeni, la implicarea credincioşilor în ajutorarea celor aflaţi în suferinţă în aceste zile, sugerându-le tuturor să înalţe rugăciuni către Bunul Dumnezeu ca această zăpadă să devină o binecuvântare pentru pământul până mai ieri însetat de apă, şi nu un motiv de disperare pentru eventualele necazuri ce pot apărea. Totodată, în cuvântul său de învăţătură, Preasfinţia Sa a amintit credincioşilor că „pentru noi, 2012 este anul milei Domnului, adică o perioadă de timp oferită de Dumnezeu pentru mântuirea noastră, este un an care se adaugă liniştit şi sigur la şirul anilor ce l-au precedat şi va fi, la rândul său, urmat de alţi ani pe care Dumnezeu, în marea Lui milostivire, îi va oferi timpului curgător”.

Edificiu impunător în inima Bacăului

Slujba religioasă din duminica a doua a Triodului s-a înscris în şirul binecuvântat al Sfintelor Liturghii pe care PS Ioachim Băcăuanul le-a oficiat în Catedrala „Înălţarea Domnului” din municipiul Bacău, lăcaş de cult şi închinare aflat în construcţie, una dintre cele mai mari construite vreodată în această zonă a Europei. Catedrala ortodoxă din Bacău este construită într-un stil ce cuprinde elemente specifice arhitecturii bizantine şi arhitecturii ştefaniene. Cupola din naos are o deschidere de 24 de metri, adică mai bine de jumătate din cea a Sfintei Sofia din Constantinopol, a cărei cupola are 40 de metri. Catedrala are 18 clopote, toate fabricate la Innsbruk, fiind sfinţite pe 29 iunie 2007. Acestea au greutatea între 30 de kilograme şi 4,5 tone. Din cele 18 clopote, 13 sunt concepute în formă specială şi sunt sincronizate de computere, putând să dea mai multe melodii specifice anumitor momente din timpul anului bisericesc, iar restul de cinci sunt clopote clasice. Crucile pentru Catedrala din Bacău au fost sfinţite pe 7 septembrie 2008. Ele au fost realizate din inox cu unele elemente aurite. Crucea principală are 7 metri înălţime, o deschidere a braţelor laterale de 4,20 metri şi o greutate de aproape 2 tone.

Adauga un comentariu

*