Un film care a facut istorie si care ilustreaza sugestiv viata de boarding school si relatia stransa dintre profesor si elev este „Dead Poets Society” prin personajul profesorului Keating care isi indemna discipolii sa traiasca clipa. Scolile de elita din strainatate, numite boarding schools, sunt scoli de tip internat, in care elevii petrec 24 de ore din 24 si 7 zile pe saptamana. Aici pe langa ore, elevii sunt implicati intr-o serie de activitati extracurriculare dintre cele mai variate, de la sporturi, arta, participarea in cluburi tematice, voluntariat, fotografie, design, pictura, muzica, cluburi, gatit, sah, politica, organizare de evenimente, precum si excursii in locatii conventionale sau exotice.
Traditia este imbinata cu inovatia, intrucat faimoasele scoli de altadata nu raman restantiere la capitolul facilitati,de la spatiile de cazare, piscina, laboratoare de fizica si chimie, sala de teatru, laboratoare pentru fotografie sau design, terenuri (indoor si outdoor) speciale pentru fotbal, cricket, volei, rugby, baseball, golf, tenis etc., totul este ultramodern.
Pe langa facilitati de exceptie si activitati extracurriculare bine alese dupa profilul fiecaruia, elevii sunt instruiti si indrumati de profesori de prima clasa, scopul declarat fiind cel de a trimite cat mai multi studenti la Oxford, Cambridge, Harvard, London School of Economics, University College London, Yale, MIT, adica la cele mai renumite universitati din lume. Elevii boarding vor obtine la sfarsitul studiilor, in functie de tara, scoala si programul ales, diploma de Bacalaureat International (IB), Bacalaureat Britanic (A Levels), Bacalaureat American (AP si Highschool Diploma), Bacalaureat Elvetian (Swiss Matura), Bacalaureat German (Abitur).
„Aici exista o mare concentrare pe specializarea elevului. Atunci cand elevul se indreapta spre a alege o facultate, are o viziune clara asupra viitorului”, spune Monica Popa Tolontan, eleva la un liceu de elita din Marea Britanie.
Scolile boarding au astazi elevi din toata lumea, inclusiv din Romania, datorita parintilor care fac eforturi pentru a le oferi copiilor o educatie elitista. IEC – International Education Center (www.iec.ro) este o institutie abilitata in Romania sa intermedieze aplicatiile catre asemenea scoli pentru elevi cu varste cuprinse intre 8 si 17 ani.
Dupa sesiunea de consiliere in gasirea unei scoli potrivite, aplicantul sustine la unul din sediile IEC testul de limba engleza si interviul preliminar. Optional, familia poate vizita scoala la care se realizeaza aplicatia si, in definitiv, are loc sustinerea examenului de admitere. Costurile de scolarizare includ toate cheltuielile legate de viata de elev boarding, de la cazare, masa, materiale didactice, excursii si activitati extrascolare si variaza, in functie de scoala si tara de studiu, incadrandu-se cu aproximatie intre 10.000- 60.000 EUR pe an. Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul dedicat programului: www.boarding.ro.
La sfarsitul acestei saptamani, faimoasele scoli din filme vin in Romania pentru a participa la Targul Universitatilor si Liceelor din Europa / European Education Fair 2012. Pe 23 februarie la Cluj (hotel Napoca) si pe 25-26 februarie la Bucuresti (hotel Hilton), reprezentantii scolilor de elita vor discuta personal cu parintii si elevii interesati. Printre scolile participante se numara Rosall School, Cambridge Education Group, SABIS International Schoool din Marea Britanie, AIS Salzburg, Berlin Brandeburg International School, College du Leman din Elvetia etc.
Participarea este gratuita, iar inscrierile se fac pe site-ul evenimentului www.eef.ro