Carlos Slim Helu rămâne cel mai bogat om din lume. Ce avere are singurul român din topul Forbes

Mexicanul Carlos Slim Helu s-a menţinut pentru al treilea an consecutiv pe prima poziţie în topul miliardarilor lumii, cu 69 miliarde de dolari, urmat de Bill Gates şi Warren Buffet, în timp ce averea singurului român din clasamentul Forbes, Dinu Patriciu, a scăzut cu 700 milioane de dolari.

trecut , în timp ce al doilea român inclus în 2011 in topul realizat de revista americană Forbes, Frank Timiş, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari la momentul respectiv, nu a mai atins în acest an pragul de un miliard. Timiş ocupa în 2011 poziţia 1.057 în topul Forbes.

„Patriciu a investit bani din vânzarea în 2008 a companiei petroliere Rompetrol către grupul kazah Kazmunaigaz, în imobiliare, retail şi explorarea de petrol şi gaze. Eforturile din retail ale lui Patriciu merg din ce în ce mai prost, astfel că în februarie, reţeaua MiniMax Discount a cerut falimentul. Patriciu a avertizat că Europa s-ar putea îndrepta către o a doua recesiune. Totuşi, el este angajat în proiectul său energetic şi, după cum se zvoneşte, intenţionează să cheltuiască până la un miliard de dolari pentru a căuta petrol şi gaze în Marea Neagră”, scrie Forbes.

Averea lui Slim a scăzut cu cinci miliarde de dolari şi Bill Gates s-a apropiat de primul loc, după ce averea fondatorului Microsoft urcând de la 56 miliarde de dolari la 61 miliarde de dolari.

Slim a obţinut o mare parte a averii din afaceri în sectorul telecomunicaţiilor, dar şi din retail, finanţe, materii prime şi energie.

Pe locul al treilea la nivel mondial se situează Warren Buffett, cu 44 miliarde de dolari.

Topul din acest an stabileşte noi recorduri pentru numărul de miliardari, 1.226, dar şi pentru averea însumată a acestora, de 4.600 de miliarde de dolari.

SUA conduce şi în acest an cu 425 de miliardari, în timp ce Rusia, cu 96, a depăşit China continentală, unde au fost înregistrate 95 de persoane cu averi de peste un miliard de dolari.

În clasamentul oraşelor cu cei mai mulţi miliardari conduce Moscova, 78, urmată de New York, 58, şi Londra, 39.

Top zece miliardari la nivel mondial este completat de:
Bernard Arnault (grupul LVMH) – 41 miliarde de dolari
Amancio Ortega (lanţul de retail Zara) – 37,5 miliarde de dolari
Larry Ellison (Oracle) – 36 miliarde de dolari
Eike Batista (petrol şi minerit) 30 miliarde de dolari
Stefan Persson (H&M) – 26 miliarde de dolari
Li Ka-shing (diverse afaceri) – 25,5 miliarde de dolari
Karl Albrecht (Aldi) – 25,4 miliarde de dolari

Cea mai mare scădere a averii a fost înregistrată de Lakshmi Mittal, şeful celui mai mare producător de oţel din lume, Arcelor Mittal. Averea lui Lakshmi Mittal a coborât cu 10,4 miliarde de dolari în numai un an, lăsându-l pe acesta cu 20,7 miliarde de dolari.

Scăderi importante au suferit şi fraţii Ruia, din India, cu o pierdere de 8,8 miliarde de dolari, la 15,8 miliarde de dolari, Vladimir Lisin cu 8,1 miliarde de dolari, la 24 miliarde de dolari, dar şi Oleg Deripaska, cu opt miliarde de dolari, la 16,8 miliarde de dolari.

În topul Forbes se regăsesc şi şapte miliardari care-şi datorează averea reţelei de socializare Facebook. Averea însumată a a cestora se apropie de 30 de miliarde de dolari.

Cea mai mare contribuţie la această sumă este asigurată de cofondatorul Facebook Mark Zuckerberg, cu 17,5 miliarde de dolari, în urcare cu 4 miliarde de dolari faţă de anul trecut.

Dustin Moskovitz, cu 3,5 miliarde de dolari, şi Eduardo Saverin, cu 2 miliarde de de dolari, sunt ceilalţi cofondatori Facebook care au depăşit pragul de un miliard de dolari.
Moskovitz, 27, este şi cel mai tânăr miliardar din topul Forbes, fiind mai mic cu opt zile decât Zuckerberg.

Trei dintre primii investitori la Facebook, Peter Thiel, Jim Breyer şi Yuri Milner se află, de asemenea în rândul miliardarilor. Thiel a investit 500.000 de dolari la Facebook în 2004, iar participaţia rezultată valoarează în prezent 1,5 miliarde de dolari. Breyer, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, şi compania sa, Accel Partners, au investit 12 milioane de dolari la Facebook. Compania are o participaţie de circa 10% din acţiunile Facebook, iar Breyer separat încă 1%. Milner, cu o avere de un miliard de dolari, a investit mai târziu la Facebook, în 2009, 200 de milioane de dolari. Primul preşedinte al Facebook, Sean Parker, are o avere de 2,1 miliarde de dolari, cea mai mare parte rezultând din implicarea sa în companie.

Adauga un comentariu

*