14 sanctiuni contraventionale aplicate de inspectorii DSVSA Bacau

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacau au efectuat, înperioada 10. 02– 09. 03. 2012, un număr de 66 controale la unităţi din diferite domenii de activitate: igienă veterinară 30 de controale, sănătate şi bunăstare animală 8 controale şi siguranţa alimentelor 28 de controale.

În urma verificărilor au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 10400 lei, fiind aplicate si 12 avertismente pentru abateri minore. Categoriile de unităţi controlate au fost următoarele: targuri, depozite frigorifice, unitati procesare peste, abator pasare, macelarii, carmangerii, cantine scolare, unitati de patiserie cofetarie. Un alt aspect verificat a fost modul de productia si comercializarea de produse traditionale. Deasemenea, au fost organizate impreuna cu Sectia 1 Politia bacau 2 actiuni care au vizat barurule din loc Buhoci, Parincea , Tamasi, Horgesti. În urma controalelor au fost constatate o serie de neconformităţi.

Deficienţe constatate în domeniul igienei si siguranţei alimentelor:  nerespectarea ceintelor de igiena in spatiile de lucru; nerespectarea cerintelor de depozitare a produselor alimentare; neintretinerea spatiilor de lucru, a utilajelor si ustensilelor; echipamente de lucru uzate, neigenizate.

Deficienţe constatate în domeniul bunastarii animalelor: neindeplinirea conditiilor specifice a mijloacelor de transport animale.

Recomandari pentru organizarea de expozitii, evenimete publice

Avand in vedere faptul ca in ultimul timp autoritatile locale au dispus organizarea de expozitii, evenimete publice la care sunt invitati sa participe operatori economici din domeniul industriei alimentare alaturi de micii producatori din domeniul produselor traditionale, DSVSA Bacau  informeaza pe cei interesati asupra cerintelor sanitare veterinare pentru organizarea acestor evenimente. In acest sens la organizarea acestor evenimente va fi anuntata DSVSA Bacau, privind locatia si perioada in care se desfasoara aceste evenimente precum si participantii care vor participa la aceste manifestari. Operatorii economici si micii producatori particulari invitati sa participe la aceste manifestari trebuie sa detina autorizatie sanitara veterinara de functionare sau document de inregistrare eliberat de o autoritate veterinara pentru activitatea de productie produse de origine animala si/sau nonanimala. Produsele alimentare expuse spre vanzare trebuie sa fie etichetate si depozitate in conditii care sa asigure pastrarea la o temperatura controlate de congelare sau refrigerare, precum si protectia fata de praf, precipitatii etc. Personalul care deserveste punctul de lucru trebuie sa respecte regulile de igiena personala si cerintele privind echipamentul de protectie. Transportul acestor produse se va efectua numai cu mijloace de transport autorizate in acest scop. Consideram ca aceste informatii sunt utile atat pentru organizatori cat si pentru operatori si micii producatori, deoarece in anul 2011 ne-am confruntat cu prezenta la aceste targuri, de mici producatori care nu erau inregistrati la autoritatile veterinare competente, nu respecta conditiile de transport si depozitare, nu sunt respectate conditiile de etichetare si igiena personalului. In cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica, consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 –

Adauga un comentariu

*