OBIECT MISTERIOS filmat în timp ce se „alimenta” din COROANA SOLARĂ

Obiectul întunecat, care semăna cu celebra staţie spaţială Death Star din „Războiul stelelor”, a fost scăldat în lumina emisă de Soare pentru câteva momente, iar apoi a dispărut în spaţiu, informează dailymail.co.uk.

Un fişier video, editat pe baza fotografiilor realizate de Solar Dynamics Observatory, a generat un val uriaş de speculaţii în rândul internauţilor, după ce a fost postat pe YouTube.

Fişierul a fost postat pe YouTube de un utilizator care foloseşte pseudonimul Sunflare, care i-a rugat pe experţii în astronomie să explice natura acestui „vizitator” al Soarelui.Agenţia spaţială americană a oferit o explicaţie mai degrabă prozaică pentru acest fenomen. Potrivit NASA, obiectul straniu nu este un vizitator venit dintr-un alt sistem solar, nici o planetă care s-a născut din coroana solară, aşa cum au sugerat câţiva internauţi pe YouTube.

Savanţii au spus că este vorba de o „proeminenţă” solară, denumită „filament” – o extensie a coroanei solare, care se formează pe parcursul unei zile şi care poate să se întindă în spaţiu pe o lungime de câteva sute sau chiar mii de kilometri.

Zonele întunecate la culoare reprezintă o materie mai rece decât materia solară înconjurătoare.

C. Alex Young, un specialist în astrofizică solară la Centrul Spaţial Goddard al NASA, a declarat: „Filamentele solare par să fie întunecate, deoarece materia din care sunt alcătuite este mai rece decât mediul care le înconjoară. Atunci când le priveşti dinspre marginea discului solar, ceea ce vezi pare să fie un obiect sferic, dar, în realitate, priveşti de fapt într-un tunel”.

Proeminenţele solare pot lua o varietate de forme, inclusiv forma unei erupţii uriaşe, precum cea captată de Solar Dynamics Observatory la începutul acestui an.

„O proeminenţă solară (cunoscută şi sub denumirea de filament atunci când este privită din faţa discului solar) este un filament mare şi strălucitor care pare că ţâşneşte din suprafaţa solară. Proeminenţele sunt acorate de suprafaţa Soarelui şi se extind în atmosfera înaltă a Soarelui, denumită coroană solară. Oamenii de ştiinţă încă încearcă să înţeleagă modul în care se formează aceste proeminenţe. O proeminenţă eruptivă apare atunci când o astfel de structură devine instabilă şi explodează în exterior, eliberând plasmă solară”, au afirmat savanţii de la NASA.

Telescopul Solar Dynamics Observatory surprinde adeseori acest fenomen – deşi acesta apare de multe ori mai degrabă sub forma unor erupţii violente şi mai puţin sub forma unor sfere misteroase, precum aceea produsă în timpul erupţiei solare din această săptămână.

Adauga un comentariu

*