Euro a depăşit maximumul istoric. A fost cotat de către BNR la 4,3783 lei

Referinţa anunţatã de Banca Naţionalã a României a urcat cu 1,11 bani, la 4,3783 lei/euro , şi a atins un nou maxim istoric, iar potrivit dealerilor, banca centralã a continuat sã intervinã indirect, în prima parte a zilei, pentru a tempera deprecierea leului, şi a readus cotaţiile sub 4,38 lei/euro .

Precedentul record pe cursul oficial de schimb a fost atins la 30 iunie 2010, când euro a fost la 4,3688 lei.

Rata de schimb publicatã joi de BNR, de 4,3672 lei/euro , a reprezentat maximul ultimelor 21 de luni şi a fost foarte apropiatã de nivelul din iunie 2010.

Leul s-a depreciat vineri şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţã urcând cu 0,66 bani, la 3,3544 lei/dolar, cel mai ridicat nivel din ultimele aproape douã luni. O ratã mai mare a fost publicatã la 20 ianuarie, când dolarul era la 3,3663 lei. Banca centralã a afişat joi o paritate de 3,3478 lei/dolar.

Moneda naţionalã s-a depreciat şi faţã de francul elveţian, iar rata oficialã a avansat cu 1,95 bani, la 3,6258 lei/franc elveţian. Un nivel mai ridicat a fost înregistrat la 5 septembrie, când rata de schimb a fost de 3,8133 lei/franc elveţian.

CUM EXPLICĂ DEALERII PRĂBUŞIREA LEULUI

„Dinamica leului este surprinzătoare având în vederea evoluţia statică înregistrată de la începutul acestui an, dar poate nivelul tranzacţionat este mai interesant decât amplitudinea mişcării, leul a pierdut numai 0,5% faţă de euro în ultimele două zile. Motivul acestei mişcări ar putea fi un presupus control mai lax al băncii centrale şi ar putea semnala că leul s-ar putea tranzacţiona într-un interval mai larg – probabil unul între 4,32- 4,42 lei/euro . Nu credem că s-ar putea îndepărta de nivelurile din ultimele luni având în vedere declaraţia viceguvernatorului Popa de acum două luni că leul se află la valoarea corectă când se tranzacţiona în jur de 4,35 lei/euro „, se arată într-o analiză ING Bank.

Unii dealeri spun că BNR a continuat în prima parte a şedinţei de vineri să intervină indirect în piaţă pentru a tempera deprecierea leului, însă a vândut euro prin altă bancă.

„Se pare că şi după ce a luat cotaţii din piaţă pentru a anunţa cursul de referinţă, BNR continuă să vândă euro prin intermediul unei bănci, pentru a opri încercările de depreciere a leului. Volumele tranzacţionate atât ieri, cât şi astăzi sunt cam de patru ori mai mari decât cele dintr-o şedinţă normală perioade similare din anii trecuţi şi, totodată, mult peste cele din ultimele şedinţe”, a afirmat un dealer.

Adauga un comentariu

*