Ziua Mondiala a Apei

In fiecare an, la 22 martie se celebreaza Ziua Mondiala a Apei (World Water Day). Sarbatorirea la nivel international a Zilei Mondiale a Apei este o iniiiativa nascuta in 1992, la Conferinta Natiunilor Unite asupra Mediului si Dezvoltarii (UNCED) desfasurata la Rio de Janeiro. Aceasta zis-a  sarbatorit incepand din anul 1993. Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a anuntat perioada 2005-2015 drept Deceniu International „Apa pentru viata”, in scopul ridicarii nivelului cunostintelor, fapt ce va conditiona actiuni reale. Aceasta perioada isi propune sa reprezinte un demers important derulat intr-un crescendo sustinut prin care se aduc in fata constiintei publice aspecte diferite ale unei realitati pe care, poate multi dintre noi nu ne-o imaginam: lupta pentru apa, lupta pentru viata. Scopurile Deceniului International consta in sporirea gradului de informare referitor la problemele acvatice la toate nivelurile si crearea conditiilor favorabile pentru organizatii si persoane cointeresate, in realizarea programelor si proiectelor tangentiale apelor, pentru asigurarea atingerii scopurilor stipulate la nivel mondial din punct de vedere a problemelor acvatice. Tema anului 2012 este: The world is thirsty because we are hungry (Lumea este insetata pentru ca noua ne este foame). Suntem sapte miliarde de oameni pe intreaga planeta, care au nevoie de hrana zilnic. Pana in anul 2050, se estimeaza ca populatia va creste cu alte doua miliarde. Studiile arata ca un om consuma zilnic intre doi si patru litri de apa pe zi, dar aceasta cantitate este preluata, intr-o mare masura, din alimente. Pentru a produce un kilogram de carne de vita, este nevoie de 15.000 de litri de apa, iar pentru a produce un kilogram de faina, avem nevoie de 1500 de litri de apa. Foametea a lovit deja un milliard de oameni din populatia globului, iar resursele de apa sunt limitate. In acest caz, nu mai putem pretinde ca problema este in alta parte, ci fiecare dintre noi poate schimba lucrurile. Pentru ca resursele de hrana sa ajunga pentru fiecare om al globului, este nevoie sa ne implicam si noi, la randul nostru, prin cateva lucruri simple:  sa urmam o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos;  sa consumam, cu precadere, alimente care au nevoie de mai putina apa pentru producerea lor, pentru ca la orice nivel al lantului de productie si distributie, se pot face rezerve;  fiecare dintre noi poate reduce risipa de alimente; 30 % din hrana zilnica produsa in intreaga lume raman neconsumate, iar in acest fel, apa necesara producerii alimentelor este irosita. Pentru a marca aceasta zi ARPM Bacau participa si  organizeaza in parteneriat o serie de evenimente. Marti 20 martie, a avut loc  simpozionul Apa si indreptarea omului – editia a III a, organizata de Eco-Scoala Colegiul tehnic G. Asachi Onesti si Eco-Gradinita Magnolia Onesti, la Biblioteca municipala R. Rosetti. Evenimentul a avut drept parteneri ARPM Bacau si ABA Siret.  Miercuri, 21 martie, activitatea Ziua Mondiala a Apei derulata de Scoala „M. Dragan” Bacau. In aceeasi zi, activitatea Apa curata pentru o lume sanatoasa, in parteneriat cu Liceul cu program sportiv Bacau.  Joi, 22 martie, simpozionul Ziua Mondiala a Apei derulat de Eco-Scoala Colegiul tehnic G. Cobalcescu Moinesti. Este esentiala o reconciliere intre nevoia de continuare a dezvoltarii economice si sociale si protectia calitativa si cantitativa a apelor, ca singura cale pentru cresterea calitatii vietii. In acest sens este necesara promovarea principiului dezvoltari durabile, in care procesul de dezvoltare trebuie sa integreze cresterea economica, imbunatatirea calitatii vietii, ocrotirea sanatatii, educatia, dezvoltarea sociala si un mediu inconjurator „cel putin bun”. A sti mai mult despre ape in general si despre rauri in particular este un imperativ actual, o motivatie pentru o atitudine mai atenta si responsabila in problemele economiei si administrarii apelor, pentru respectul cuvenit in protectia si folosirea rationala a acestei componente vitale a mediului in care traim.

Adauga un comentariu

*