Apropierea campaniei electorale face ca schimbarile de primavara sa se simta in primul rand in interiorul partidelor politice. Un exemplu de mutare strategica de culoare politica este senatorul Mihaela Popa. Aceasta a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, desfasurata la sediul PNL Iasi, ca paraseste „barca” PD-L in favoarea celei liberale .Alaturi de Mihaela Popa, la conferinta au participat presedintele PNL Iasi, Relu Fenechiu, vicepresedintele PNL, Sorin Frunzaverde, si primarul liberal din Caransebes, Marcel Vela. Frunzaverde a ocupat in PD-L functia de prim-vicepresedinte, insa, la fel ca si Popa, a trecut in curtea PNL.„Viata este o insiruire de rascruci de drumuri. Poti schimba directia pastrandu-ti destinatia. Pentru mine, destinatia politica este democratie. Am decis sa ma alatur unei echipe noi pentru mine, dar consolidata in timp. Am intrat in politica pentru Alianta «DA», intr-o echipa cu Sorin Frunzaverde. Am decis sa vin aici fara sa cer nimic in schimb. In Romania nu poti construi nimic fara un exercitiu democratic in interiorul partidului“, a declarat Mihaela Popa.
Apreciata de Fenechiu
Laudele la adresa senatoarei nu au intarziat sa apara. Fenechiu a declarat ca „in perioada in care a fost in PD-L (Mihaela Popa – n.r.) a fost singurul politician care a avut o abordare corecta si cu care m-am putut intelege. Va fi sustinuta pentru Parlamentul European si va sprijini filiala locala din judetul Vaslui. Sufletele sensibile se intorc intotdeauna de unde au plecat. Este un stalp de care ma pot sprijini, dar si reciproca este valabila”.
Frunzaverde a precizat ca isi doreste o reconstructie a dreptei politice in Romania: „La Iasi, o asemenea alaturare a fost posibila datorita unui dialog civilizat. In interiorul PNL, incercam sa reconstruim acea dreapta politica reprezentata la inceput de Alianta «DA». Atunci cand s-a rupt, a fost un moment nefast.”
Guvernul Ungureanu, lipsit de experienta
Popa a amintit si de faptul ca primul-ministru Mihai-Razvan Ungureanu are consilieri si ministri fara experienta in domeniu. „Primul-ministru nu poate face performanta cu ministrii pe care ii are. Si asta deoarece nu au o experienta in spate, care sa-i recomande pentru a ocupa functiile pe care acestia le ocupa”, a precizat Popa.
Mutarea nu a surprins taberele politice
Plecarea Mihaelei Popa din PD-L are loc la cateva saptamani dupa ce aceasta a parasit functia de vicepresedinte al partidului. Prin noua debarcare, puterea ramane in Senat in minoritate.
Trecerea senatoarei Popa de la un partid la altul nu este vazuta insa cu ochi buni de liderul PSD Iasi, Gheorghe Nichita. „Trecerea doamnei Popa, de la PD-L, la PNL nu ma surprinde si nu face decat sa aduca PD-L-ul in faliment. PD-L este partidul care nu a facut decat sa amageasca primarii din Romania”, a declarat Nichita.
Referitor la demisia senatorului Mihaela Popa din PD-L Iasi, conducerea formatiunii a remis presei un comunicat, asumat de presedintele organizatiei, senatorul Dumitru Oprea, document in care se fac o serie de precizari: „Organizatia Iasi a Partidului Democrat-Liberal ia nota, fara surprindere, de decizia doamnei senator Mihaela Popa de a-si trada colegii. Conducerea filialei era la curent, de mai multe saptamani, cu incercarile dumneaei de a-si tranzactiona mandatul de senator. Pentru a-si anula orice urma de caracter, personajul in cauza a considerat oportun sa tradeze cu doar o luna inainte de alegeri si doar in momentul in care isi putea vinde mai eficient mandatul. PD-L Iasi considera ca negocierea cu domnii Nichita si Fenechiu este ipocrita. Explicatia data de doamna Popa pentru decizia sa este penibila. Invocarea democratiei si binelui public in procesul de vanzare-cumparare denota falsitatea sa. Din aceste motive, PD-L Iasi vede fuga tradatorilor ca pe un proces de curatare interna si crede ca PNL se va convinge de «atributele morale si intelectuale» ale noii achizitii.”