Românii, codaşi la sănătate

Românii ocupă ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte accesul la medicamentele compensate. Ţara noastră aşteaptă de cinci ani să primească gratuit tratamente noi, în timp ce austriecii doar 88 de zile.

Pacienţii români nu au mai avut acces la medicamente de ultimă generaţie, compensate, încă din 2007. Acest fapt ne situează pe ultimul loc în clasamentul european. Au trecut mai mult de 1800 de zile de când noile tratamente au fost aprobate, fără ca acestea să fi ajuns şi la bolnavi.

Dacă românii sunt pe ultimul loc, austriecii au acces la noile medicamente, din momentul în care acestea sunt aprobate de către Agenţia Europeană a Medicamentului, după 88 de zile, urmaţi de suedezi şi de belgieni.

În acest moment, peste 140 de tratamente urmează a fi introduse în sistemul compensat din România şi cele mai multe sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecţiunilor cardiologice, antibiotice şi antivirale, deasemenea şi pacienţilor care suferă de SIDA, care au afecţiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

Anual sunt lansate peste 35 de medicamente noi, foarte importante în procesul de vindecare al unui pacient. Asta pentru că mereu apar afecţiuni noi, iar românii tratează aceste boli cu medicamente vechi.

Medicamentele originale sunt rezultatul mai multor procese care durează 10-12 ani. Anual se investesc sume tot mai mari în cercetarea şi descoperirea noilor medicamente. De exemplu, la nivel global s-au investit în 2009 aproape 100 de miliarde de dolari.

Adauga un comentariu

*