Românilor le plac mâncărurile sofisticate. Iar afacerea cu fructe de mare devine din ce în ce mai profitabilă la noi în ţară. Ne-o mărturiseşte un francez, care s-a mutat aici să facă bani din pasiunea noastră pentru deliciile mediteraneene. Atât de comune la el în ţară. Şi atît de scumpe la noi.
Apa este secretul prospeţimii calamarului, ne spune francezul Laureant, expert în tot ceea ce înseamnă fructe de mare. Le cunoaşte ca pe propriile buzunare. De mai bine de 15 ani a făcut din ele o afacere. S-a specializat în Anglia, şi-a dezvoltat afacerea în Irlanda şi Ungaria. S-a căsătorit cu o româncă şi de doi ani s-a mutat la Oradea.
Fructele de mare sunt o afacere din ce în ce mai profitabilă pentru Laureant şi soţia lui. Asta pentru că România este o piaţă bună de desfacere, spun ei.
Sunt aduse din ţări exotice şi nu sunt deloc ieftine pentru buzunarele românilor. În magazinele româneşti un kilogram de calamar se vinde cu 37 de lei, creveţii costă 60 de lei , iar langustinele depăşesc 100 de lei kilogramul. În restaurante, cel mai mare succes îl au calamarii cu legume şi pastele cu creveţi.
Pe lângă gustul delicios, fructele de mare sunt şi foarte sănătoase. Sunt cele mai importante surse de Omega 3, zinc şi seleniu. Aşadar, specialiştii spun că previn bolile cardiovasculare, întăresc imunitatea şi îmbunătăţesc vederea.