Un nou triumf al Corului „Animosi”

Corul „Animosi”, al Colegiului National de Arte „George Apostu” din Bacau, fondat, coordonat si dirijat de profesoara Silvia Pindaru, a cucerit Premiul I la faza nationala a Olimpîadei Nationale de Muzica, fiind aplaudat chiar si de membrii juriului!

Faza nationala a Olimpiadei Nationale de Muzica – Concursul National Coral al elevilor din clasele V – VIII s-a desfasurat, timp de doua zile, in municipiul Petrosani, prilejuind un nou succes de prestigiu al binecunoscutei formatii corale „Animosi”,care a cucerit Premiul I si trofeul Concursului National Coral, la sectiunea coruri de la liceele de arta, dupa o evolutie de exceptie, aplaudata chiar si de membrii juriului! Imediat dupa revenirea la Bacau, profesoara Silvia Pindaru, principalul artizan al acestui prestigios succes, ne-a acordat, in exclusivitate, un interviu.
– Felicitari pentru acest nou triumf al coristilor dumneavoastra! Cat de greu a fost la Olimpiada?
– N-a fost deloc usor. Au fost acolo sapte licee de arta, castigatoarele celor sapte concursuri zonale care au precedat faza finala de la Petrosani, deci sapte formatii corale bine pregatite, toate cu aspiratii indreptatite la Premiul I. Iar juriul a fost foarte exigent. Permiteti-mi sa va fac cunoscuta componenta juriului: Presedinte – lector univ.dr. Maria Simion, de la Facultatea de Muzica a Universitatii din Brasov; Presedinte onorific – dr. Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petrosani; Presedinte excutiv – prof; Carmen Buzatu, inspector scolar de arte la ISJ Hunedoara; Membri – prof.univ.dr. Gheorghe Dutica, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi; prof.univ.dr. Ioan Pop, de la Academia de Muzica „Gheorghe Dima”, din Cluj Napoca; prof.univ.dr. Lucian Niresteanu, de la Facultatea de Muzica a Universitatii „Transilvania” din Brasov; secretar – prof. Cornel Todea, inspector scolar de arte la Inspectoratul Scolar Judetean Caras-Severin.
– N-a fost prea lung drumul, n-au ajuns prea obositi copiii la Petrosani?
– Nu, au rezistat eroic, erau chiar proaspeti si plini de energie, pentru ca am vazut multe locuri frumoase, am vizitat, printre altele, Biserica Neagra din Brasov, Muzeul Bruckenthal din Sibiu, iar la intoarcere am vazut pe indelete Cetatea Sighisoarei si alte obiectice turistice, ceea ce a fost foarte relaxant.
– Ce repertoriu a avut corul „Animosi” la faza nationala?
– Abia dupa concurs mi-am dat seama cat de bine am ales repertoriul. Copiii mei au interpretat patru piese foarte dificile: „Amarillo, Mia Bella” – de Giulio Caccini, Da Suonare” – de Gheorghe Dutica, „Hebe deine Angen auf zu den Bergen” – de Felix Mendelssohn-Bartholdy si „Joc din Oas” – de Anton Zeman. Cei 39 de mici artisti ai mei au reusit sa-si invinga emotiile si au cantat superb. Cand au terminat; sala s-a ridicat in picioare si a aplaudat frenetic. Am fost foarte bucuroasa dar si uimita ca pana si membrii juriului s-au ridicat si ne-au aplaudat. Iar inainte de a incepe Gala Laureatilor; toti dirijorii am avut o scurta intalnire cu membrii juriului, iar presedinta, doamna Maria Simion, mi-a spus ca „Animosi” a fost cea mai buna formatie din concurs, ca alegerea repertoriului a fost inteligenta si foarte inspirata, pentru ca am abordat si piese armonice, dar si piese polifonice, de mare dificultate, Iar domnul profesor Gheorghe Dutica ne-a multumit pentru maniera in care am interpretat compozitiz domniei sale, „Da Suonare” si ne-a spus ca „Animosi” a fost revelatia Olimpiadei. Trebuie sa adaug ca la aceasta piesa am avut si doi copii cu interventii solistice, Ana Maria Brailescu, din clasa a IX-a si Razvan Besa din clasa a VI-a, care au fost si ei felicitati de profesorul Gheorghe Dutica, iar la ultima piesa pe care am prezentat-o in concurs partea de percutie a fost realizata excelent de elevul Daniel Rotariu, din clasa a VII-a.
– Si cum a aratat clasamentul final?
– La prima sectiune, coruri din scoli generale, pe primul loc s-a situat reprezentanta judetului Vaslui, iar la sectiunea coruri de la liceele de arta, dupa noi au urcat pe podium corul „Gymnasium”, al Liceului de Muzica „Tudor Ciortea” din Brasov si corul „Voci de primavara” al Liceului de Arta „Margareta Sterian” din Buzau, singura mentiune revenind corului de la Liceul de Muzica „Augustin Bena” din Cluj. Vreau sa precizez, insa, ca n-am fi realizat acest succes fara exceptionala colaborare cu profesorul corepetitor Cornelia Erhan, care a facut un adevarat tur de forta, contracronometru, realizand o perfecta unitate intre pian si coristi, dovedind un inalt profesionalism, fara sprijinul conducerii Colegiului nostru si fara sprijinul parintilor, care au acceptat sacrificiile facute de copiii lor pe intreaga durata a pregatirilor pentru Olimpiada. A contat foarte mult faptul ca am fost o familie foarte unita. Ii felicit pe toti si le multumesc calduros!

Comentarii

  1. Adriana a zis:

    Foarte frumos ! Sunt incantata sa citesc un interviu real , bine punctat. Felicitari corului,, Animosi „ si doamnei prof. Pindaru !

  2. CRISTINA a zis:

    Multumim d-nei profesoare Silvia Pandaru !

Adauga un comentariu

*