ALEGERI LOCALE 2012. NOUA HARTĂ POLITICĂ A ROMÂNIEI.

Alegerile locale din 2012 au reprezentat un moment dramatic pentru PDL, democrat-liberalii pierzând majoritatea Consiliilor Judeţene, dar şi un număr considerabil de primării. Rezultatele alegerilor locale din 2012 au dus la o nouă hartă politică, USL reuşind să fie marele câştigător al acestui scrutin.

USL a reuşit să câştige aproximativ 88% din mandatele pentru preşedinţia Consiliilor Judeţene. PSDa obţinut peste 50%, câştigând 22 de mandate din cele 41 posibile. Un singur candidat PSD a fost învins, situaţia apărând la Arad. PNL se clasează pe locul doi, cu aproape 30% din mandate. PDL a depăşit cu un singur mandat scorul PC sau al UNPR.

Situaţia pe CJ-uri în 2012:

PSD – 22 (+5)

PNL – 13 (+8)

PDL – 2 (-12)

UDMR – 2 (-2)

PC – 1

UNPR – 1

Analiza comparativă a rezultatelor alegerilor din 2008 şi 2012 indică o scădere dramatică de preşedinţii de Consilii Judeţene câştigate de PDL. Dacă în urmă cu patru ani, democrat-liberalii au obţinut 14 astfel de mandate, în 2012 numărul s-a redus la doar două. Pierderea poate avea repercusiuni asupra scorului obţinut de partid la alegerile parlamentare, fiind cunoscută influenţa şefilor de CJ în procesul electoral.PNL a fost partidul care şi-a mărit cel mai mult numărul de Consilii Judeţene conduse. De la cinci astfel de funcţii în 2008, liberalii au după alegerile din 2012 treisprezece preşedinţi de Consiliu Judeţean. Cele mai multe victorii au venit în Transilvania, dar scorul a fost îmbunătăţit şi de performanţele organizaţiilor din Moldova.PSD, marele câştigător al alegerilor din 2008 la Consilii Judeţene, rămâne şi în acest an numărul unu. Dacă în urmă cu patru ani, PSD a câştigat 17 Consilii Judeţene, după alegeri numărul acestora s-a redus la 15, prin plecări sau excluderi din partid. După alegerile din 2012, social-democraţii au recâştigat Moldova, dar şi Muntenia, adunând la nivelul întregii ţări 22 de Consilii Judeţene, cu cinci mai mult decât la precedentele alegeri.UDMR a pierdut jumătate dintre Consiliile Judeţene, numărul scăzând de la patru la două. Uniunea a fost devansată de foştii parteneri de guvernare de la PNL la Mureş şi Satu Mare.Forumul Democrat al Germanilor din România nu şi-a păstrat singurul preşedinte de Consiliu Judeţean, el pierzând în faţa candidatului USL la Sibiu. În schimb, două partide au câştigat şefia CJ: Partidul Conservator la Maramureş şi UNPR la Neamţ.

Situaţia la primării

Situaţia primăriilor le mai dă ceva speranţe democrat-liberalilor, ei pierzând doar şase primării ale reşedinţelor de judeţ faţă de 2008. Astfel, dacă în urma alegerilor din urmă cu patru ani, PDL câştigase 15 reşedinţe de judeţ, comparativ cu PSD, care avea doar 12, iar PNL 8, acum democrat- liberalii au rămas cu 10. Majoritatea a trecut de partea social-democraţilor, care au acum 18 primari pentru reşedinţele de judeţ, iar PNL 9.Un alt câştig de care a beneficiat PSD-ul a fost şi trecerea primarului independent al oraşului Reşiţa în tabăra social-democraţilor, aceeaşi situaţie fiind şi la Giurgiu, unde candidatul independent Nicolae Barbu, care l-a învins pe primarul în funcţie, liberalul Lucian Iliescu, va pleca la PSD.Maghiarii au avut şi ei de pierdut un municipiu, primarul oraşului Satu Mare pierzând alegerile în faţa social-democratului Dorel Coica. Forumul Democrat al Germanilor din România şi-a păstrat municipiul, Klaus Iohannis fiind ales pentru un nou mandat de primar al Sibiului.

Marile bătălii electorale

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat înaintea alegerilor că cel mai mult îşi doreşte să câştige în fieful lui Gheorghe Flutur de la Suceava. Dorinţa sa a fost îndeplinită de deputatul PSD, Cătălin Nechifor, care l-a devansat la alegerile pentru CJ Suceava pe prim-vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur.O victorie importantă a fost obţinută de PSD şi în fieful secretarului general al PDL, Ioan Oltean. Astfel, la Bistriţa-Năsăud, deputatul Radu Moldovan a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean în detrimentul candidatului PDL.

PSD a reuşit să-şi impună pe noua hartă politică preşedinţi de Consilii Judeţene şi la Dâmboviţa, condusă până la alegeri de Florin Popescu, un apropiat al Elenei Udrea, dar şi la Timiş – puternic fief al dreptei.

Adauga un comentariu

*