Regulamentul Parlamentului European, obligatoriu in toate domeniile de alimentatie publica

Pornind de la strategiile europene in materie de siguranta alimentara, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a adoptat „Planul de Acţiune al Autorităţii pentru perioada  2012”, cu obiectivul de imbunatatirea calitatii controalelor efectuate in unitatile de prelucrare, procesare, depozitare, transport, valorificare şi comercializare a produselor şi subproduselor alimentare de origine animala si nonanimală. In acest sens prevederile REGULAMENTULUI (CE) NR. 852/2004 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare devine obligatorie pentru operatorii din toate sectoarele de alimentatie si stabileste că responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară revine operatorului din sectorul alimentar. Aplicarea generală a procedurilor bazate pe principiile HACCP, împreună cu utilizarea unor bune practici de igienă trebuie să întărească responsabilitatea operatorului din sectorul alimentar. In acest sens  GHIDURILE DE BUNĂ PRACTICĂ reprezintă un instrument preţios care ajută operatorii din sectorul alimentar, în toate etapele lanţului alimentar, să respecte normele de igienă alimentară şi să aplice principiile HACCP. Ghidurile de buna practica menite sa ajute operatorul in formarea profesionala sunt elaborate de asociatiile profesionale si avizate de ANSVSA, fiind un instrument important in  desfasurarea activitatilor din sectorul alimentar.           Sistemul HACCP nu trebuie considerat un mecanism de auto-reglementare şi nu trebuie să înlocuiască controalele oficiale. O conditie esentiala in aplicarea principiilor HACCP o reprezinta formarea profesionala a persoanelor care răspund de întocmirea şi actualizarea procedurilor de punerea în practică a ghidurilor de bună practică. Aplicarea cu succes a procedurilor bazate pe principiile HACCP necesită deplina colaborare şi participare a angajaţilor din sectorul alimentar. Personalul trebuie să beneficieze de formare în acest sens. Sistemul HACCP este un instrument menit să ajute operatorii din sectorul alimentar să obţină un nivel mai mare de siguranţă alimentară. Precizam ca lipsa aplicarii si respectarii procedurilor bazate pe principiile HACCP este sanctionata de legislatia in vigoare (Hotărârii Guvernului nr. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor) cu amenda cu amendă de la 1500 – 2000 ron . Neremedierea deficientei si repetarea sanctiunii in termen de 6 luni atrage suspendarea activitatii pentru 1 an de zile.  Fata de cele aratate, inspectorii DSVSA Bacau au identificat unitati care desi au implementate proceduri bazate pe principiile HACCP, acestea nu au fost respectate , motiv pentru care in semestrul 1- 2012 au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 10000 ron.           Conducerea DSVSA Bacau atrage atentia operatorilor din sectorul alimentar cu privire la obligativitatea respectarii si aplicarii procedurilor bazate pe principiile HACCP, avandu-se in vedere ca in baza REGULAMENTULUI (CE) NR. 852/2004 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI din 29 aprilie 2004   responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară revine operatorului din sectorul alimentar.

 

Adauga un comentariu

*