Am scăpat de caniculă, dar nu şi de secetă. Agenţia Naţională de Meteorologie a anunţat că, cel puţin până la începutul lunii septembrie, seceta se va menţine pe întreg teritoriul României. Cele mai afectate zone vor fi cele din sudul, sud-vestul şi vestul ţării unde precipitaţiile vor fi reduse cantitativ. În aceste condiţii recoltele, deja afectate, vor avea şi mai mult de suferit. Cei care mai sperau ca toamna să mai salveze ceva din culturile distruse de arşiţă şi-au pierdut orice speranţă.
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
MOLDOVA
Valorile termice se vor menține ușor sub normele climatologice ale perioadei, deși o ușoară creștere se va produce, atât la minime cât și la maxime, în primele zile ale intervalului. Cele mai ridicate temperaturi maxime se vor înregistra în 1 și 2 septembrie, când și temperaturile minime vor depăși, în medie, valoarea de 14 grade. Primele zile vor fi lipsite de precipitații, apoi va ploua în general slab, cu probabilitate mai mare în perioada 1-7 septembrie.
LA MUNTE
Vremea va fi, în general, răcoroasă, temperaturile maxime urmând să se situeze, în medie, sub 20 de grade, iar minimele să nu depășească o medie de 10 grade. Cea mai caldă perioadă va fi între 1 și 4 septembrie. Ploi mai importante cantitativ, deși nu pe arii extinse, sunt de așteptat între 1 și 6 septembrie.