Miere mai scumpă şi mai puţină

Preţul mierii va creşte din cauza diminuării producţiei cu peste 50%, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea. „Anul trecut mierea a fost printre singurele produse care s-au ieftinit la raft, dar anul acesta preţul va creşte cu 10-15% din cauza diminuării producţiei cu peste 50%, iar o scumpire mai mare nu este posibilă pentru că românii nu sunt consumatori de miere la fel de activi ca europenii”, a spus Fetea. Acesta a precizat că, în 2012, România va avea o producţie modestă de miere, undeva în jurul valorii de 10.000 de tone.  „România face în medie, anual, 20.000 – 22.000 de tone de miere, clasându-se pe locul patru în Europa, dar în 2012, din cauza condiţiilor climaterice s-a realizat între 50-60% din această producţie, în funcţie de zone, conform datelor pe care le avem din teritoriu. Am obţinut o producţie mulţumitoare la tei, dar am avut probleme la salcâm şi la floarea soarelui. Aici a debutat foarte bine, dar după primul extras a urmat o secetă cruntă şi a dus la uscarea florilor şi lipsa secreţiei de nectar”, a adăugat Fetea. În România, consumul mediu este de 500 de grame pe an pe locuitor, în creştere faţă de acum 10 ani, dar scăzut faţă de Germania (2 kg/locuitor) sau Olanda şi Belgia (1,5 kg/locuitor).

Adauga un comentariu

*