Timp de trei zile,, Bacaul a fost polul ideilor scanteietoare, din domeniul filosofiei, esteticii si artelor. Un magistral schimb de idei originale, pe cat de socante pe atat de savuroase, toate rotindu-se in jurul cailor de receptare a frumosului, in arte, filosofie si literatura. La Centrul de Cultura “George Apostu” din Bacau a avut loc deschiderea lucrarilor Simpozionului National de Estetica, editia a XVIII-a – “Arta si comunicarea prin arta”, moderator efervescent si inspirat fiind chiar directorul institutiei gazda, binecunoscutul actor Geo Popa. “Intr-un an eminamente politic, intr-o luna eminamente politica, Centrul «George Apostu» va ofera trei zile eminamente culturale, si nu singur, ci impreuna cu institutii fundamentale ale statului român, Sectia de Filosofie, Teologie, Psihologie si Pedagogie a Academiei Române, Universitatea “George Bacovia”, Fundatia “Bacovia”, Filarmonica “Mihail Jora”, Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Consiliul Judetean si Primaria Bacau, a precizat Geo Popa, in scurtul sau cuvant introductiv. Si cum cultura, arta sunt pilonii de rezistenta ai unui popor, si in vremuri mai bune, dar si cele mai putin bune, cum sunt cele de astazi, va invit, asadar la o buna sedere in Bacau si am vrea sa ne bucuram de darurile pe care ni le-ati adus: frumosul si adevarul”. Dupa care amfitrionul a dat startul la “Spectacolul cartii”, cu precizarea ca fiecare participant are dreptul doar la trei minute !
Spectacolul cartii
Au fost prezentate numeroase volume de specialitate, semnate de prestigiosi academicieni si profesori universitari, cercetatori in domeniul esteticii, criticii de arta si criticii literare. Printre acestea, la loc de frunte s-au situat volumele “Filosofia pantadica II. Teoria subzistentei”- de acad. Alexandru Surdu, “Filosofia româneasca. Studii istorico-filosofice”- de acad. Alexandru Boboc, “Zâmbetul tras pe roata. Memoriile unui cercetator”- de prof.univ.dr. Grigore Smeu, “Perspective filosofice” – de prof.univ.dr .Marin Aiftinca, “Rândunica de pe nasul lui Buddha”- de Ghiorghi Iorga, «Amurgul frumosului» si «Lumea artei. Târcolae critico-hemeneutice» – ale universitarului iesean Petru Bejan, “Clipa si durata” de Stefan Oprea, in final fiind lansat numarul 39 al revistei “Vitraliu”. De remarcat ca intre acele scanteietoare schimburi de idei intre autori si cei care le-au prezentat cartile au fost cateva – la fel de scanteietoare – « pauze » muzicale, oferite, cu emotionanta virtuozitate, de un instrumentist de exceptie, tanarul clarinetist Adrian Petrescu, acesta reusind sa vrajeasca, literalmente, asistenta.
Vraja cuvintelor
Joi, 22 noiembrie, lucrarile Simpozionului National de Estetica au continuat, de aceasta data intr-o locatie academica, Aula Universitatii “George Bacovia”. Cei prezenti, profesori universitari, conferentiari, lectori, studenti si numeroase cadre didactice din invatamantul bacauan, au audiat conferinte de inalt nivel stiintific, sustinute – sub genericul « Arta si comunicarea prin arta » – de academicienii Alexandru Boboc (“Conventional in limbajul artei”) si Alexandru Surdu, profesorii universitari Petru Bejan (“Arta care nu comunica; o tipologie a obstacolelor cognitive”) si Grigore Smeu (“Umanizarea prin arta”) de la Universitatea “Al. I.Cuza din Iasi”, dr. Valentin Ciuca – critic de arta (« Kitsch-ul, o provocare permanenta”), dr. Marin Aiftinca – cercetator la Academia Romana (“Comunicare si expresie artistica”), muzicologul Liviu Danceanu (“A comunica versus a se comunica”), care au abordat teme actuale ale noilor tendinte ale gandirii estetice din arta teatrala, literatura, muzica, pictura, din Romania, in consonanta cu ceea ce se manifesta in Occident, dar si aspecte ale esteticii urbane si comportamentale. Seara, la Centrul de Cultura “George Apostu”, a fost vernisata expozitia de sculptura “Magazia”, a artisului Mircea Roman, care si-a lansat cu acest prilej si un superb album. Vraja cuvintelor s-a prelungit si vineri, 23 noiembrie, in cea de-a doua parte a Simpozionului de estetica “Arta si comunicarea prin arta”, care s-a desfasurat in sala de conferinte a Inspectoratului Scolar Judetean. Am putea alege, drept concluzie a celor trei zil atat de dense in idei scanteietoare, o savuroasa fraza rostita – chiar in finalul primei zile – de profesorul Marin Aiftinca : « Ne vom pune zeci de intrebari, vom cauta raspunsuri si vom pleca, poate, din Bacau, mai derutati decat am venit ». Dar – am aduaga noi – mult mai bogati in idei rascolitoare si fecunde, care vor constitui miezul viitoarelor volume.
Festivitatea de premiere
La Sala Ateneu, a avut loc festivitatea de decernare a Diplomei de Excelenta si a Premiului Centrului International de Cultura si Arta « George Apostu » pe anul 2012. Ceremonia a fost deschisa de Geo Popa, directorul Centrului, care a tinut sa omagieze “oamenii ale caror nume vor dainui in litera, in imagine si sunet, artisti, scriitori, muzicieni, filosofi, dascali, cercetatori, creatori de frumos“. Geo Popa a inceput apoi chiar sa rosteasca astfel de nume, atribuindu-le si inspirate atribute : Omul fauritor al artei – academicianului Alexandru SURDU, Diploma de Excelenta si Premiul Centrului de Cultura «George Apostu», pentru contributia determinanta si originalitate in constituirea unui sistem filosofic propriu in domeniul culturii si logicii. Omul care celebreaza muzica obarsiilor –renu,itul artist Grigore Lese, Diploma de Excelenta si Premiul Centrului de Cultura “George Apostu”, pentru descoperirea si promovarea fara odihna a muzicii traditionale românesti. Omul ambasador intre Orient si Occident – prof.dr ; Ghorghi Iorga, Diploma de Excelenta si Premiul Centrului de Cultura «George Apostu», pentru contributia importanta la studierea civilizatiei persane si traducerea in România a celor mai importanti poeti persani. Programul serii s-a incheita cu un nou moment muzical de exceptie, sustinut de Grigore Lese si aromânii fârseroti din Dobrogea si de doi artisti iranieni, Mehdi Aminian si Amir Heidarkhodee.