„Sondajele făcute în 16 judeţe din ţară, la care au răspuns peste 5.000 de elevi, arată că peste 90 la sută dintre ei doresc să aibă un loc de muncă în România”, spun iniţiatorii proiectului.
Peste 90 la sută din elevii de liceu din România doresc să lucreze în ţară, nu în străinătate, însă mulţi dintre ei sunt „victime sigure” pe piaţa muncii de la noi, din cauză că nu cunosc suficient de bine legislaţia, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin. Reprezentantul BNS spune că acesta este motivul pentru care, de anul viitor, din luna februarie, în opt oraşe din ţară vor exista centre regionale specializate, unde tinerii vor fi consiliaţi şi ajutaţi să se angajeze, mulţumită unui proiect cu finanţare europeană, numit „Caravana carierei”. „Prin Caravana carierei încercăm să le punem la dispoziţie elevilor din anii terminali, cât mai multă informaţie pentru o tranziţie cât mai lesnicioasă pe piaţa muncii. Sondajele făcute în 16 judeţe din ţară, la care au răspuns peste 5.000 de elevi, arată că peste 90 la sută din ei doresc să rămână în România, să aibă un loc de muncă în România”, a subliniat Dumitru Costin.
Şcoala oferă prea puţin pentru cerinţele din piaţa muncii
Meseria cu un „succes incredibil” în România
Aproape toţi şomerii români care au urmat în acest an, gratis, cursul de somelier, organizat de Blocul Naţional Sindical la Bucureşti, şi-au găsit deja un loc de muncă. „O meserie în care avem rată de succes incredibilă, o rată de inserţie pe piaţa muncii de 98 la sută, deci aproape de perfecţiune, este cea de somelier. Un specialist în marketingul vinurilor, care lucrează în industria de hoteluri şi restaurante, în marile lanţurile de retail, la producătorii de vinuri. Deficitul pe piaţa muncii este foarte mare în acest domeniu”, a spus preşedintele BNS, Dumitru Costin. BNS, împreună cu Vinexpert, au pregătit în acest an, cu bani europeni, 188 de somelieri, din care 59 sunt femei. „Aproape toţi aceştia au fost deja angajaţi, deşi ultimii cursanţi au absolvit abia la finele lunii octombrie. Au fost cursanţi din Bucureşti şi Ilfov. Totul a pornit de la nevoia de a avea specialişti. Un somelier de nivel mediu poate câştiga în România un salariu lunar de 1.000 de euro”, a explicat Mihaela Mihai, reprezentant al Vinexpert.