De Crăciun, să fim chibzuiţi la mese şi să bem un pahar de vin roşu

Conferenţiar universitar dr. Lorena Filip de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca spune că masa de Crăciun este îmbelşugată potrivit tradiţiei, dar gospodinele trebuie să aibă grijă să pregătească sarmalele şi friptura fără exces de grăsime şi de condimente, în timp ce mesenii trebuie să fie ponderaţi la bucate şi să bea, după ospăţ, un pahar de vin roşu, bogat în antioxidanţi.”Persoanele în vârstă ţin postul de peste 30 de zile înainte de Crăciun şi sunt tentate de bucatele alese puse pe masă, de Crăciun. Aşa că, le spunem să ia aminte, cu câteva zile înainte de Crăciun, că o masă copioasă, fără controlul cantităţii, este o teribilă agresiune pentru organism, iar acesta reacţionează imediat la abuzul caloric. Chibzuinţa este absolut necesară. Eu le spun tuturor că măsura în consumul de bucate la mesele de sărbători îi scapă de mari complicaţii în starea de sănătate. Un pahar de suc de roşii sau unul de suc de mere natural ajută în arderea acizilor graşi, dar un pahar de mărime potrivită de vin roşu este antioxidantul perfect. Şi, desigur, să fie numai un pahar”, a explicat, pentru AGERPRES, universitarul clujean. Conf. dr. Lorena Filip arată, totodată, că o plimbare după masa de Crăciun ajută digestia, pentru că aportul caloric este mult mai mare decât într-o zi obişnuită, având în vedere că 100 de grame de cârnaţi pot avea până la 500 de kilocalorii, la fel şi caltaboşii, iar friptura de porc peste 500, chiar până la 1.000 de kilocalorii. De asemenea, 100 de grame de sarmale aduc un aport de 250-500 kilocalorii, în timp de două felii de cozonac – de 500 de kilocalorii.

Adauga un comentariu

*