Avand in vedere strategia DSVSA Bacau pentru 2012, respectiv aplicarea în mod unitar a acţiunilor sanitare veterinare de către întregul personal din reţeaua sanitară veterinară din domeniul igienei şi sănătăţii publice veterinare în conformitate cu prevederile legislaţiei europene; asigurarea unei frecvenţe adecvate a controalelor şi asigurarea supravegherii sanitare veterinare, luând în consideraţie riscurile identificate asociate cu animalele, tipurile de alimente, rezultatele verificărilor anterioare în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei din domeniul igienei şi sănătăţii publice veterinare; reactualizarea unor acţiuni şi măsuri tehnice din Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicarea bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, DSVSA Bacau asigura pe raza judetului Bacau, pe o suprafata de 6.621 km.p., activitatea veterinara si pentru siguranta alimentelor si raspunde de aplicarea legislatiei veterinare in domeniul apararii sanatatii animalelor si a sanatatii publice veterinare, sigurantei alimentelor de origine animala si nonanimala, protectiei si bunastarii animalelor si protectia mediului. DSVSA deserveste si acopera pe raza judetului Bacau un numar total de 4163 unitati, din care 3484 unitati de desfacere si comercializare, 487 unitati de alimentatie publica, 192 unitati de crestere, colectare si procesare precum si 85.832 gospodarii individuale.Activitatile mentionate se asigura cu personal propriu (126), medici veterinari zonali (7), medici veterinari CSV Siguranta alimentelor (6) si medici veterinari concesionari (92).În 2012 au fost desfasurate la nivelul DSVSA Bacau urmatoarele activitati:
– in sanatate animala – s-a avut in vedere aplicarea si implementarea masurilor in pesta porcina clasica astfel incat Romania sa beneficieze de ridicarea restrictiilor privind schimburile intracomunitare cu carne de porc, gestionarea focarelor de rabia, anemia infectioasa, trichineloza in vederea lichidarii acestora. In acest sens, in 2012 au fost inchise 13 focare de anemia infectioasa, 20 focare de rabie si 10 focare de trichineloza.Pentru prevenire bolilor si supravegherea sanatatii animalelor, in 2012 au fost efectuate urmatoarle actiuni: vaccinare antirabica la cca 85000 cani si distribuite 1620 momeli la vulpi; actiuni depistare TBC la 55000 bovine; vaccinare anticarbunoasa la cca 60000 bovine, 18000 cai, si 180000 oi; examene serologice pentru depistatea anemiei infectioase ecvine la cca 18000 cai; pentru depistarea leucozei enzootice bovine au fost efectuate 35000 examene, pentru diagnosticul ESB au fost efectuate 2215 la bovine, 78 capre, 188 ovine, 30 cervidee, prin examen de laborator pentru depistarea brucelozei bovine 45000 examene si pentru depistarea brucelozei ovine 16000 examene serologice, pentru depistarea pestei porcine clasice au fost efectuate 6000 teste serologice la porc domestic.
-in sanatate publica – s-a avut in vedere finalizarea programelor de modernizare a unitatilor de industrie alimentara, imbunatatirea calitatii laptelui materie prima, dezvoltarea sectorului micilor intreprinzatori ( carmangerii, centre de prelucrare lapte). In judetul Bacau sunt autorizate un numar de 24 unitati de industrie alimentara pentru schimburi intracomunitare. Realizari in acest domeniu: Certificarea pentru export in USA a unitatii de procesare carne SC Salbac SA – unitate de productie Salam Sibiu; In ceea ce priveste calitatea laptelui materie prima , procentul de lapte conform cu cerintele regulamentelor europene este de 100%; Gestionarea sistemului de alerta rapida: in anul 2012 , au fost evaluate 14 notificări pe produse de origine animala. Motivele pentru care au fost transmise notificările de respingere au fost: Lipsă documente,Produse expirate, Controlul deficitar al temperaturii şi întreruperea lanţului frigorific, Produse contaminate microbiologic. Astfel, prin implementarea si aplicarea Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje au fost scoase din circuitul alimentar produsele alimentare care erau suspecte sau prezentau incarcatura microbiana peste limitele admise, punanad in pericol siguranta produsului si sanatatea publica. In anul 2012 au foat inregistrate un numar de 578 unitati de comercializare a alimentelor.
pe siguranta alimentelor – imbunatatirea calitatii controalelor efectuate in unitatile de prelucrare, procesare, depozitare, transport, valorificare şi comercializare a produselor şi subproduselor alimentare de origine animala si nonanimală
in activitatea de identificare si inregistrare a animalelor – actualizarea bazei de date privind identificarea animalelor.
in activitatea de farmacovigilenta – s-a urmarit asiguararea unui unui control eficient in domeniile : asistentei sanitare veterinare, unitatilor DDD, unitatilor de tip PET SHOP, farmaciilor si punctelor farmaceutice si cabinetelor medical veterinare.
– in activitatea de bunastare – s-a urmarit respectarea normelor de biosecuritate la nivelul fermelor, aplicarea planului de masuri in prevenirea infectarii cu virusul gripal suin, controale in trafic si targuri prin actiuni saptamanale cu politia, garda financiara.
-in activitatea LSVJ Bacau – s-a avut in vedere continuarea specializarii personalului, care asigura efectuarea de analize atat pentru produse de origine animala cat si nonanimala si continuarea acreditarii metodelor de loborator. Activitatea Laboratorului Sanitar Veterinar Bacau este axatǎ pe diagnosticul bolilor la animale, acţiuni de supraveghere a stării de sănătate a efectivelor de animale, expertiza alimentelor de origine animală şi a furajelor precum şi de protecţie a mediului de pe întreg judeţul Bacau. Laboratorul este organizat in doua compartimente : Compartimentul de sanatate animala,Compartimentul de siguranta alimentelor, fiecare la randul sau fiind subimpartit in laboratoare , pe profile de activitate. Prin activitatea desfasurata s-a asigurat supravegherea sanatatii animalelor si asigurarea sigurantei alimentelor pe teritoriul judetului Bacau. Prin activitatea de control desfasurata au fost aplicate un numar de 152 sanctiuni in valoare de 118460 lei. Pentru abateri usoare au fost aplicate avertismente in numar de 157. Principalele abateri constatate in timpul controalelor au fost:
Deficienţe constatate în domeniul igienei si siguranţei alimentelor: etichetare necorespunzatoare, raionare necorespunzatoare, ustensile si echipamente uzate, nerespectarea normelor de igiena,comercializarea de produse in spatii neiregistrate, in spatii necorespunzatoare,nerespectarea cerintelor de depozitare a produselor alimentare, nerespectarea procedurii privind circuitul personalului in vestiar, neimplementarea procedurilor privind igiena laptelui la nivelul explaotatiilor de bovine.
Deficienţe constatate în domeniul sanatatii si bunastarii animalelor : comercializarea de animale fara documente sanitare veterinare. Prin expertiza produselor de origine animala au fost scoase din circuitul alimentar din cadrul celor patru abatoare si a celor 4200 unitati alimentare diverse din jud Bacau cantitatea de cca 720 tone carne , produse alimentare si subproduse care nu sunt destinate consumului uman. In cadrul proiectului „Integrarea pe piaţa muncii a studenţilor din învăţământul superior medical veterinar – stagii de pregătire practică ID 63915 „ proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, in Bacau in perioada 02.07 – 20.07.2012, un numar de 129 de studenti din cadrul Facultatii de Medicina veterinara Iasi, anul II de studii, au beneficiat de experienta medicilor veterinari din cadrul Laboratorului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor Bacau, a medicilor veterinari care activeaza in sectorul sanatatii publice si in sectorul asistentei veterinare precum si a personalului de specialitate din cadrul unitatilor de industrie alimentara ( grupul de firme Agricola, SC Pescado grup SRL, SC Nicbac prod SRL, unitatile de tip supermarket din municipiul Bacau).Obiectivele acestui modul de practica, au fost:Facilitarea tranziţiei de la şcoală la viaţa activă prin participarea la programe inovatoare de stagii de pregătire practică cu materiale suport, inclusiv resurse TIC; Actualizarea competenţelor profesionale ale personalului partenerilor cu atribuţii de tutori pentru pregătirea practică a studenţilor.În contextul general, conferit de cadrul legislativ, scopul definit al DSVSA pentru 2013 , este: „Îndeplinirea, în condiţii de eficienţă şi transparenţă, a prerogativelor conferite prin lege ”, cu următoarele obiective generale:creşterea exigenţei în exercitarea controlului cu privire la legalitatea actelor administrative emise de autorităţile publice ;măsurilor care se impun pentru prevenirea acestora; modernizarea instituţiei – aplicarea politicilor de reformă instituţională;gestiunea eficientă a resurselor proprii;Informarea corectă şi susţinută, prin toate mijloacele posibile, a crescătorilor de animale, a transportatorilor şi prelucrătorilor cu privire la necesitatea identificări şi înregistrării şi în special a asigurării trasabilităţii produselor de origine animală.