Poliția Stațiunii Tg. Ocna a fost sesizată de Maria A., de 93 de ani, despre faptul că persoane necunoscute i-au sustras din locuință o sumă de bani. În urma cercetărilor efectuate polițiștii au stabilit că, la poarta reclamantei, s-au prezentat patru barbati care i-au oferit spre vânzare pilote, cearceafuri și lenjerii pat. În timpul negocierilor ce au avut loc, unul dintre barbati a pătruns în interiorul locuinței, sub pretextul de a-i căra persoanei vătămate bunurile achiziționate, timp în care a profitat de neatenția acesteia și a sustras suma de 300 lei. Polițiștii i-au depistat și condus la sediul unității de poliție pe Cosmin M., de 20 de ani, Constantin I., de 37 de ani, Mihail V., de 22 de ani, și Viorel R., de 27 de ani, primii trei din județul Iași și ultimul din județul Neamț. Cei patru au recunoscut că i-au vănduț lenjerii părții vătămate și că a fost o neînțelegere cu privire la prețul acestor bunuri. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate. Polițiștii au stabilit că Mihai V. a pătruns în interiorul locuinţei reclamantei şi a sustras suma de bani. Se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.
Metodele folosite şi modurile de operare sunt diverse, escrocii profitând – în majoritatea cazurilor – de buna credinţă sau chiar naivitatea persoanelor cu care intră în contact. Pentru a nu deveni victime sigure poliţiştii recomandă:
nu răspundeţi unor mesaje telefonice adresate prin SMS prin care sunteţi anunţaţi că aţi cîştigat premii promoţionale, bani sau excursii din partea unor companii de telefonice mobilă sau organizatori ai unor concursuri; – nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate si legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată; nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini; – nu trimiteţi bani, solicitaţi în scopul de a vă ajuta rudele, până nu luaţi legătura personal cu membrii familiei dumneavoastră! nu intraţi în discuţii sau nu primiţi în locuinţă persoane străine care se arată interesate de bunurile dumneavoastră (case, apartamente, terenuri), înainte de a încheia un act notarial consultaţi notarul, un avocat, o persoană de încredere cu privire la clauzele şi condiţiile încheierii unui contract de vânzare-cumpărare, întreţinere, donaţii, etc.; nu permiteţi accesul în locuinţă a vânzătorilor sau cumpărătorilor ambulanţi care oferă lucruri ieftine. Aceştia se vor întoarce „vizitându-vă” când nu sunteţi acasă sau vor profita de un moment de neatenție pentru a vă sustrage bunuri.Dacă aveţi dubii cu privire la seriozitatea unor persoane care vă contactează, apelaţi cu încredere la serviciile poliţistului de proximitate din cartierul dumneavoastră dacă locuiţi la oraş sau al lucrătorilor de la postul comunal de poliţie dacă locuiţi la ţară.