Statisticile arată că România este printre ţările cu cei mai puţini copii cu diabet zaharat, dar specialiştii spun că fenomenul ia amploare şi în ţara noastră. Consumul zilnic de sucuri acidulate sau îndulcite cu zahăr reprezintă un pericol foarte mare, a atras atenţia preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. dr. Maria Moţa. „Nu sunt adepta sub nici o formă a băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr şi a băuturilor răcoritoare acidulate. Trebuie să avem mare grijă pentru că, în ultima perioadă, există o tendinţă de a se consuma doar răcoritoare cu zahăr. Sunt foarte periculoase dacă consumi în fiecare zi o sticlă de doi litri“, a spus prof. dr. Maria Moţa, care l-a recomandat însă părinţilor ai căror copii au devenit dependenţi de acest obicei să acţioneze „cu măsură“. „Sunt adepta consumului cu măsură. Să nu devină fruct oprit. În momentul în care i-ai interzis copilului să bea coca-cola sau orice altă băutură răcoritoare, acolo va fugi. (…) Am văzut că şi marile diete, în afară, au permis 300-400 de mililitri pe zi. Ar trebui doze mici şi părinţii cumva să ştie şi să-şi educe copiii, neinterzicând“, a adăugat prof. dr. Maria Moţa. Nici mâncarea fast-food nu este sănătoasă, motiv pentru care specialiştii folosesc tot mai mult termenul de „junk-food“. „Sigur că nu e sănătoasă, dar problema o constituie faptul că este privită drept foarte gustoasă. (…) Şi aici ar trebui cu discreţie, tot aşa, neinterzisă, dar trebuie spus: mergem o dată la două-trei săptămâni, caz în care consumul nu este atât de periculos“, a atras atenţia preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. O altă problemă a copiilor din ziua de astăzi este faptul că nu mai fac sport, iar specialiştii spun că cel puţin o jumătate de oră de mers pe jos, zilnic, trei ore de sport la şcoală pe săptămână şi practicarea altor sporturi i-ar face pe copiii din România mult mai sănătoşi. Deocamdată, statisticile arată că „România este printre ţările cu cei mai puţini copii cu diabet zaharat“, dar se înregistrează o creştere de 3% a cazurilor anual. „Avem în România 2.500 de copii români cu diabet zaharat. (…) Este posibil ca în România să fi fost o alimentaţie sănătoasă foarte mult timp, dar nu trebuie să ne liniştim cu acest lucru, pentru că e un fenomen ce ia amploare în toată lumea, mai ales diabetul de tip 2, deci non-insulinodependent, dar care, până de curând, era al bunicilor şi al părinţilor“, a subliniat prof. dr. Maria Moţa.