Buna funcţionare a ochilor poate fi menţinută cu o alimentaţie corectă, astfel încât problemele de vedere să fie prevenite.
În alimentaţie trebuie urmarit aportul de vitamina A, C, E, beta caroten si luteină, principalele vitamine si minerale de care ochii au nevoie.
Cele mai indicate alimente care te ajută să reduci riscul confruntării cu afecţiunile oculare sunt următoarele:
Nuci şi seminţe – sunt bogate şi ele în acizi graşi Omega-3, dar şi în vitamina E care poate preveni sau încetini dezvoltarea cataractei. Le poti adauga în salate sau în cerealele de la micul dejun.
Fructele – conţin vitamina A, C, E şi beta-caroten.
Legumele – conţin vitamina A, C, E şi beta-caroten. Legumele de culoare galbena, precum morcovul, sunt foarte importante pentru vederea diurnă.
Usturoiul – este bogat în sulf, la fel ca şi prazul sau ceapa şi are puterea de a menţine sănătatea cristalinului. Este indicat să îl mananci crud şi nu gătit pentru a pastra proprietăţile intacte.
Oul – este bogat în cisteina, sulf, lecitină, amino-acizi si luteină. Aceste componente previn formarea cataractei.
Spanac – este bogat în luteină, un antioxidant ce lupta împotriva miopiei pentru că ajuta circulaţia sângelui la nivelul globului ocular. Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică a arătat ca o singură linguriţă de legume cu frunze verzi ajută la creşterea nivelului de luteină cu 90%. Meniul cu spanac trebuie ţinut timp de cateva luni.
Peştele – este o sursa excelentă ce furnizează suport structural pentru membranele celulare. Este recomandat pentru tratarea degenerescenţei maculare şi pentru păstrarea sănătaţii ochiului.
Ciocolata neagră – contine antioxidanţi şi flavonoide, care sunt esenţiale pentru protejarea vaselor de sânge care irigă ochiul. Astfel corneea şi cristalinul ramân puternice cu trecerea anilor.